A helyek és nem-helyek valóra vált jóslata

A helyek és nem-helyek valóra vált jóslata
Olyan időket élünk, amikor az alkotóknak még több kreativitásra és kitartásra van szükségük, hogy elérjék közönségüket. Virágkorukat élik az online események, és bár a virtuális világnak megvannak a maga hátrányai, hiányosságai, de legalább nem kell teljesen lemondanunk a művészetekről és az általuk nyújtott élményekről. Szentes Zágon NYC Visions – Pre-Covid Places and Non-Places (NYC Visions – Covid előtti helyek és nem-helyek) című fotókiállítása is az online térben nyílt meg és interaktív, virtuális túrára hívja az érdeklődőket.

Az online közvetített megnyitón a tárlat előzményeiről és előkészületeiről Mărcuțiu-Rácz Dóra a fotók szerzőjével, Szentes Zágon képzőművésszel, fotográfussal, Molnár Emese szociológussal, a kiállítás kurátorával, valamint Kalamár Gáspár Gábor kreatív producerrel beszélgetett, aki a tárlat technikai megvalósításáért felelt.

„Szentes Zágon Kolozsvárról indult el New York tranzit-zónáinak bejárására, megörökíteni az oly sok éven át vágyott szabadság, a »megérkezés helyeit«. Fotósorozata több szempontot is adhat egy szimbolikus hely, ezúttal egy globalizált urbánus tér, és a hozzá fűződő viszonyunk értelmezéséhez. A klasszikus kompozíciójú felvételek olyan Marc Augé-i értelemben vett nem-helyeket ábrázolnak, amelyek leginkább átmenetiek, funkciójuktól fogva csak rövidebb tartózkodásra, áthaladásra késztetnek” – fogalmazott az online tárlaton belépéskor is meghallgatható nyitóbeszédében Molnár Emese. A francia antropológus, Marc Augé elméletének megfelelően nem-helyek alatt érthetünk aluljárókat, parkolóházakat, lifteket, reptereket, szállodákat, különböző terminálokat – részletezte Molnár Emese, aki e köré az elmélet köré javasolta a fotók elrendezését.  

Szentes Zágon elmondása szerint „műtárgykímélő üzemmódban” dolgoztak a kiállítás anyagával, hiszen a Korunk Stúdiógalériában mindössze három napig voltak felhelyezve a fényképek, amíg a virtuális sétához szükséges felvételek elkészültek. A tárlaton a fotók kiegészítéseként bevezetőszöveg, hanganyagok és különféle tájékoztatók is várják a látogatókat, de bepillanthatnak a képek felhelyezésének folyamatába is. Molnár Emese a hagyományos kiállításokhoz képest más típusú, összetettebb élménynek, igazi felfedezőtúrának nevezte az online tárlatot, elmondása szerint ugyanis közel egy órát töltött el a virtuális térben, számos meglepetéssel és érdekességgel találkozva ez idő alatt.

„A járvány jelenlegi kontextusában Szentes Zágon prófétaként járta be New York utcáit közel két éve, mint egy jövőbelátó tapasztalatot gyűjtve az elnéptelenedettnek ható toronyházakról, előre jelezve a kötelező társadalmi távolságtartás mára mindent átíró szabályainak bevezetését. (…) A NYC Visions tehát vírus előtti, látnoki tapasztalat a javából, amely a művészi gesztus jóvoltából most kicsit a miénk is, átmenetileg, az online térben” – fogalmazott beszédében Molnár Emese.

Az érdeklődők a tárlatot 360 fokos virtuális sétán „járhatják körbe” a johngold13.ro/nycvisions linken keresztül.

(Fotók: Szentes Zágon)

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Több mint 3.5 millió forint (9 ezer euró) értékben osztottak ki díjakat május 14-én, kedden este a kolozsvári Bulgakov Kávéházban. A Kossuth-díjas író hagyatékából alapított díjakat idén 22. alkalommal ítélték oda a magyar irodalomért tett szolgálatért, valamint kiemelkedő szépirodalmi teljesítményekért.
KultSzínTér