A fehér sport híreiből

A fehér sport híreiből
A női tenisz-világbajnokság legutóbbi eseményeit és a bázeli verseny román érdekeltségű eredményeit foglaljuk össze.

Babosék párosban meccslabdáról bukták el az elődöntőt

A Babos Tímea és a kazah Jaroszlava Svedova alkotta duó meccslabdáról kapott ki a Bethanie Mattek-Sands, Lucie Safarova amerikai, cseh kettőstől a szingapúri tenisz WTA-világbajnokság párosversenyének csütörtöki negyeddöntőjében.A magyar játékos és párja szoros küzdelemben 7:5-re megnyerte az első játszmát a viadal honlapja szerint. A második szettben Babosék kétszer is elvették riválisuk adogató játékát, így másodjára már a mérkőzés megnyeréséért adogathattak, a játszma mégis rövidítésbe torkollott, amelyben meccslabdát hárítva a Mattek-Sands, Safarova kettős kerekedett felül. A döntő rövidítés már nem hozott kiélezett küzdelmet, abban az esélyesebbnek tartott Mattek-Sands és Safarova 10–2-re bizonyult jobbnak. A két páros idén másodszor találkozott, az elsőn két játszmában kikaptak Babosék a Miamiban rendezett torna fináléjában. A mostani találkozó 2 órát és 32 percet tartott.„Nagyon jó meccs volt! Nagyon-nagyon jól játszottam és Szlava is! Sajnos néha-néha beremegett a szervája, de ez benne van a pakliban” – értékelt saját honlapján Babos, aki hangsúlyozta, összességében igen magas színvonalú meccset játszottak. „Örülök, hogy ilyen jó tenisszel sikerült párosban befejeznem az évet!”Babos a weboldal beszámolója szerint Szingapúrból Kínába utazik a Csuhajban esedékes Bajnokok Tornájára. A magyar játékos elsőszámú tartalék ezen a versenyen, akkor lép pályára, ha valaki visszalép a 12 fős mezőnyből. Elmondta, addig nem akarja lezárni az évet, amíg el nem dől hivatalosan, játszhat-e a tornán.Garbine Muguruza Blanco legyőzte a már elődöntős orosz Szvetlana Kuznyecovát a Fehér-csoport zárófordulójában.A találkozónak már nem volt tétje, mivel a spanyol játékos már nem juthatott a legjobb négy közé. Kuznyecova a hétmillió dollár összdíjazású viadal szombati elődöntőjében a szlovák Dominika Cibulkovával, míg a csoport másik pénteki mérkőzésén győztes címvédő lengyel Agnieszka Radwanska a világelső Angelique Kerberrel találkozik.Eredmények, szingapúri WTA-világbajnokság:
Fehér-csoport, 3. forduló: Muguruza Blanco (spanyol, 5.)–Kuznyecova (orosz, 8.) 3:6, 6:0, 6:1; A. Radwanska (lengyel, 2.)–Ka. Plískova (cseh, 4.) 7:5, 6:3. A végeredmény: 1. A. Radwanska 2 győzelem/1 vereség (5–2-es szettarány), 2. Kuznyecova 2/1 (5–4), 3. Muguruza Blanco 1/2 (3–5; 38:39 gémarány), 4. Ka. Plískova 1/2 (3–5; 41:43 gémarány) – az első két helyezett továbbjutott az elődöntőbe.
Páros, negyeddöntő: Mattek-Sands, Safarova (amerikai, cseh)–Babos, Svedova (kazah) 5:7, 7:6 (6), 10–2; Kristina Mladenovic, Caroline Garcia (francia, 1.)–Julia Görges, Ka. Plískova (német, cseh) 6:4, 6:2; Martina Hingis, Sania Mirza (svájci, indiai)–Hao-csing Csan, Jung-Jan Csan 7:6 (10), 7:5.

Bázel: Tecăuéknak sikerült, Mergeáéknak nem

Amint korábban röviden jeleztük, a bázeli keménypályás tornán (1 701 320 euró összdíjazás) a Jean-Julien Rojer, Horia Tecău (holland, román) páros továbbjutott a Treat Huey, Max Mirnyij (Fülöp-szigeteki, fehérorosz) duó ellenében, miután szetthátrányból fordítva, döntő rövidítésben 6:7 (9), 6:4, 10–4 arányban diadalmaskodott. A találkozó 94 percet tartott.Tecăuék az elődöntőben a Robert Lindstedt, Michael Venus (svéd, új-zélandi) kettős ellen lépnek pályára, eddigi sikerük 26 020 eurót és 180 világranglistapontot ér.A svájci vetélkedő másik román érdekeltségű párosa viszont kiesett, éppen Florin Mergea bokasérülése miatt. A brit Dominic Iglot oldalán játszó teniszező a negyedik kiemelt Marcel Granollers, Jack Sock (spanyol, amerikai) kettőssel játszott, és kerek egy óra után, 7:5, 2:2-es állásnál feladni  kényszerült a találkozót. A Tecăuval együtt riói olimpiai ezüstérmes Mergea, akinek az elmúlt két évben az indiai Rohan Bopanna volt a párostársa, legutóbb két hónapja az amerikai Cincinnatiban szerepelt, aztán sérülése miatt kihagyta a tornákat.Mergea és Inglot 13 530 eurós csekkel és 90 világranglistával vigasztalódhat.