A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" a szaúdi újságíró halála

A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" a szaúdi újságíró halála
A Fehér Házat "szomorúsággal tölti el" Dzsamál Hasogdzsi halála - hangsúlyozta péntek este az amerikai elnöki hivatal közleménye, amelyet Sarah Huckabee Sanders szóvivő írt alá. Donald Trump elnök "jelentős lépésnek" minősítette a szaúdi beismerést.

Trump egy arizonai választási kampányrendezvényen újságírók kérdéseire válaszolva leszögezte: a szaúdi bejelentés "első jó, nagy lépés" volt. "Hihetőnek" nevezte a szaúdi magyarázatot, de hozzátette: nem gondolja, hogy a szaúdi vezetők korábban hazudtak neki.

Megerősítette a Fehér Ház korábban kiadott közleményében foglaltakat, miszerint a kongresszussal együttműködve kívánja kidolgozni a válaszlépéseket, ugyanakkor azt a korábbi álláspontját is megerősítette, hogy a válaszlépések között ne szerepeljen a fegyvereladások felfüggesztése. "Szükségünk van a szaúdiakra Irán ellensúlyaként" - hangsúlyozta.

A Fehér Ház néhány órával korábban adott ki közleményt, körülbelül egy órával azt követően, hogy Szaúd-Arábiában beismerték az eltűnt újságíró halálát.

A közlemény leszögezte: "az Egyesült Államok tudomásul veszi a szaúd-arábiai királyság bejelentését, miszerint Dzsamál Hasogdzsi sorsának ügyében a nyomozás folyamatban van, és (a királyság) intézkedéseket hozott a már azonosított gyanúsítottak ellen".

A Fehér Ház egyúttal közölte, hogy szorosan figyelemmel fogja kísérni a vizsgálatot, kellő időben történő, átlátható és a megfelelő jogi eljárásokkal folytatott igazságszolgáltatásért száll síkra.

Az amerikai politikusok közül elsőként Lindsey Graham dél-karolinai republikánus szenátor reagált a szaúdi bejelentésre, miszerint Hasogdzsi az isztambuli szaúdi konzulátuson dulakodás közben életét vesztette.

"Szkeptikus vagyok a Hasogdzsiról szóló új szaúdi narratívát illetően" - fogalmazott a szenátor, hozzátéve, hogy a szaúdi bejelentés szerinte bagatellizálja a tényeket.

Richard Blumenthal demokrata párti szenátor egy televíziós interjúban szintén kételyeinek adott hangot, és nemzetközi vizsgálatra szólított fel. "A szaúdiak egyértelműen időt akarnak nyerni" - fogalmazott. Chris Van Hollen ugyancsak demokrata párti szenátor úgy vélte, az Egyesült Államoknak nem szabad cinkosságot vállalnia ebben az ügyben.

A szaúdi abszolút monarchiát élesen bíráló Hasogdzsi október 2-án halt meg, miután bement az isztambuli szaúdi főkonzulátusra, hogy a közelgő esküvőjéhez szükséges dokumentumokat intézze.

Hang- és videofelvételekre hivatkozó török sajtóbeszámolók, valamint neve elhallgatását kérő török tisztségviselőktől származó amerikai értesülések alapján Hasogdzsit a főkonzulátuson brutális módszerekkel meggyilkolták. Szaúd-Arábia ezt korábban nem ismerte be.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol