A dán parlament támogatását kérte az aláírásgyűjtéshez a FUEN elnöke

A dán parlament támogatását kérte az aláírásgyűjtéshez a FUEN elnöke
„Eddig úgy tűnhetett, hogy nemzeti közösségeinkkel kis probléma vagyunk a különféle válságokkal küzdő Európa napirendjén, de most már bátran kijelenthetjük, hogy a kezdeményezésünk bejegyzésével megváltozott a pozíciónk, a sikerhez pedig mindenkire szükség lesz” − jelentette ki Vincze Loránt, az Európai Nemzetiségek Föderatív Uniójának (FUEN) elnöke szerdán a dán Parlamentben, Koppenhágában, ahol a dán-német határrégióban élő németországi dánok és a dániai németek szervezeteivel együttműködésben szerveztek konferenciát a Minority SafePack (MSPI) európai polgári kezdeményezésről, az első parlamenti meghallgatást a kezdeményezés bejegyzése óta.

Bevezetőjében Vincze Loránt elmondta: mint minden FUEN-kezdeményezés, a Minority SafePack is otthon van a német-dán határrégióban, hiszen az európai ernyőszervezet székhelye is a németországi Flensburgban van. Az elnök megemlítette, ha nem is turisztikai célpontként, de Koppenhága nevét jól ismerik Kelet-Európában is, a dán fővárosról elnevezett uniós csatlakozási kritériumok miatt, amelyek közt a kisebbségvédelem is szerepel.

„Koppenhága ugyanakkor arra is emlékeztet minket, hogy kettős mérce áll fenn a tagállamok között, hiszen a korábban csatlakozott országok már nem kellett teljesítsék ezeket a feltételeket, illetve a csatlakozás után többek közt Romániával szemben is csökkent az európai nyomás ezen a téren” − tette hozzá a FUEN elnöke.

Vincze Loránt elmondása szerint a Minority SafePack első nagy eredménye az előzmény nélküli európai kisebbségi szolidaritás, hiszen a majdnem száz tagszervezetet számláló FUEN küldöttgyűlése egyhangúan fogadta el a kisebbségvédelmi csomagot.

„Most pedig a kisebbségi szolidaritásból európai összefogást kell kovácsolni, hiszen nem csak a kisebbségeket, hanem a többségi társadalmakat is meg akarjuk szólítani, párbeszédet folytatni velük és elnyerni a régiós, országos intézmények támogatását. Alázattal kérjük a dán parlamentet is, hogy vállalja fel ügyünket, és egy közös nyilatkozattal erősítse meg az Európai Unió lényegét, a benne rejlő sokszínűséget és a kisebbségek hozzájárulását a közös hagyatékhoz.” − szólította meg a képviselőket a FUEN elnöke.

Vincze Loránt arra is felhívta a részvevők figyelmét, hogy az unió létrehozása óta ez az első alkalom, hogy hivatalos formában ír a kisebbségvédelemről az Európai Bizottság. A FUEN azt szeretné, ha az aláírásgyűjtés ideje alatt a bizottság kellőképpen előkészítené a törvényjavaslatokat. A történelmi pillanat fontosságát az Európa Tanács eszközeinek, a Kisebbségi Keretegyezmény és a Nyelvi Charta létrehozásához hasonlította.

 „Sikerrel kérdőjeleztük meg az európai status quót, amely azt állította, hogy az Európa Tanács eszközei, a nemzeti szintű szabályozások és a kétoldalú egyezmények elégségesek a kisebbségek számára. Ez egy valódi európai összefogás eredménye és büszke vagyok arra, hogy az RMDSZ által az erdélyi magyarság is részese volt a kezdeményezésnek” − zárta szavait Koppenhágában Vincze Loránt, a FUEN elnöke.

A tanácskozáson a kisebbségi szervezetek mellett részt vett Nézte Nick dániai művelődési és egyházügyi miniszter, valamint több dán parlamenti képviselő. A részvevőket a németországi dán szervezet főtitkára, Jens A. Christiansen köszöntötte, a konferencián felszólalt még Hans Heinrich Hansen, volt FUEN-elnök, az MSPI kezdeményező bizottság elnöke, Renate Schnack, a németországi Schleswig-Holstein tartomány kisebbségi biztosa, Mette Bock dán kulturális és egyházi miniszter, valamint Hinrich Jürgensen, a dániai német szervezet elnöke.