17. EKE-gyereksíverseny: idén kissé másként

17. EKE-gyereksíverseny: idén kissé másként
A tavasz beállta és a járványügyi szigorítások ellenére nagyon jó körülmények között szervezte meg idei gyereksíversenyét az Erdélyi Kárpát-Egyesület (EKE) a múlt hétvégén Kisbányán, a buszkáti sípályán.

A starthoz álló 77 bátor kis versenyzőt szombat reggel –10 fokos téli hideg, napsütés és néhány centis friss hó fogadta.

A gyerekek a következő helységeket képviselték: Kolozsvár (60), Györgyfalva (2), Magyarléta (2), Nádaskóród (2), Tordaszentmihály (2), Torda (2), Dés (1), Erdőfelek (1), Gyalu (1), Kajántó (1), Kisbács (1), Kövend (1) és Szászfenes (1).

A rajthoz állóknak idén is mintegy 300 méter hosszú, gyermek-óriás-műlesikló pályán kellett leereszkedniük. Legtöbben a 9–10 éves fiúk korcsoportjában indultak (13 versenyző).

Nagyon kellemes, napos időben az eddigi évektől eltérően tartották meg a díjkiosztó ünnepséget, a kellő távolság betartása érdekében idén elmaradt a tombola, és csak a nyerteseket szólították ki, ők kupát, érmet és különféle díjakat kaptak, ám minden versenyzőnek jutott emléktárgy, idei Erdély-naptár, legójáték, csokoládé és narancs.  

Köszönet az EKE–Kolozsvár 1891 munkatársainak és önkénteseinek a szervezésben nyújtott segítségért, valamint a verseny során használt infrastruktúráért.

A dobogós helyezések a következők (csak azoknál tüntetjük fel a települést, akik nem kolozsváriak):

Lányok, 3–4 évesek: 1. Köntös Petra (Tordaszentmihály); 5–6 évesek: 1. Roman Vanessa, 2. Mocsáry-Gondos Anna (Nádaskóród), 3. Varga Zoé Anna; 7–8 évesek: 1. Roman Inamahoro Jessica, 2. Szakács Renáta Zsanett, 3. Virág Viola (Györgyfalva); 9–10 évesek: 1. Szabó-Venczel Nóra (Szászfenes), 2. Tătar Cosmina Maria, 3. Kardos Tímea (Kajántó); 11–12 évesek: 1. Veres Zsófia, 2. Egyed Eszter Dorka, 3. Roman Fediuc Zara; 13–14 évesek: 1. Damache Daria Daniela, 2. Széll Karola, 3. Egyed Zsófia Iringó.

Fiúk, 3–4 évesek: 1. Varga Nimród Miksa; 5–6 évesek: 1. Kurucz Endre Dániel, 2. Monoses Félix, 3. Bányai László Imre; 7–8 évesek: 1. Horea Ştefan Gabriel, 2. Bakos Ádám Márk, 3. Török Tamás; 9–10 évesek: 1. Simon Vince Sámuel, 2. Vulpe Robert, 3. Rácz Alpár; 11–12 évesek: 1. Néda Dávid, 2. Hunyadi Norbert (Magyarléta), 3. Kovács Milán; 13–14 évesek: 1. Fodor Ádám (Kövend), 2. Papp Csongor, 3. Köntös Roland (Tordaszentmihály).

Az időeredményeket és a további helyezéseket a siverseny.ekekolozsvar.ro oldalon lehet megtekinteni.

2. Hangay Oktáv Családi Síverseny

A tavalyi pozitív visszajelzéseknek és a szép versenyemlékeknek köszönhetően idén második alkalommal szervezte meg a Hangay Oktáv Családi Síversenyt az EKE – Kolozsvár 1891.

A verseny névadója 126 éve, 1895-ben hozta létre az első Kolozsvári Síklubot a Kereskedelmi Akadémia hallgatóiból.

Bár a verseny fővédnöke, dr. Jeszenszky Géza, a járványügyi korlátozások miatt nem tudott részt venni a rendezvényen, írásban küldte el köszöntőjét:

Kedves Síversenyzők!

A járványügyi előírások következtében idén a bennünket elválasztó határ nem tette lehetővé családom részvételét és személyes üdvözletem elmondását. Nagyszerű, hogy ez a verseny mégis megrendezésre került, ilyen szép részvétellel. A sport, különösen a téli, szabadban végzett sporttevékenység egészségünk óvásának, a betegségektől védő immunrendszerünk működésének előmozdítója. Nagyon remélem, hogy jövőre nem lesz akadálya a még több indulóval, korlátozások nélkül tartott Hangay-síversenynek, és hogy arra jó hóviszonyok mellett egyre több és nagyobb erdélyi síterepen készülhessen föl minél több család.

Jó egészséget és még e hónapban további jó havakat kíván

Jeszenszky Géza

 

A Magyar Síszövetség korábbi tiszteletbeli elnöke

A kategóriák kialakításában ezúttal sem a kor, csupán a családtagok száma számított. A szabályok értelmében különböző generációknak kellett képviseltetniük magukat egy-egy csapatban: indulhattak szülők a gyerekeikkel, nagyszülők az unokákkal, de az volt a legszebb, amikor három generációt is átfogott a családi csapat.

Idén két ilyen családnak örülhettünk. A legtöbb tavaszt megért nagymama a 74 éves Neményi Ágnes volt (Hómackók csapat), a legidősebb versenyző nagytata pedig a 77 éves László András (László csapat). A legifjabb induló, a 4 éves Varga Nimród Miska egyedül és teljesen szabályosan ereszkedett le a kapuk között a Lajhárok csapat képviseletében.

Az eredmények megállapításakor a tagok idejét összeadva alakult ki a család ideje.

Vasárnap délelőtt nagyszerű kemény pálya és verőfényes napsütés fogadta a versenyre bejelentkezetteket a buszkáti sípályán. A 24 csapatot alkotó 69 versenyző nem kis izgalommal várta a „felkészülni–vigyázz–rajt”-ot. A kolozsváriakon kívül voltak aranyosgyéresi, gyalui, györgyfalvi, kövendi, magyarlétai, szászfenesi és várfalvi versenyzők is.

A rajthoz állóknak a mintegy 300 méter hosszú óriás-műlesikló pályán kellett leereszkedniük. 

Dobogós helyezések (csak azoknál tüntetjük fel a települést, akik nem kolozsváriak):

5 tagú családok: 1. Hómackók (Neményi Katalin és Ágnes, Egyed Zoltán, Zsófia és Eszter).

4 tagú családok: 1. Hógolyók (Matlák András, Péter Zsolt, Vilmos Róbert és Emma Júlia), 2. Hópárducok (Veres Márton Zoltán, Ágnes, Zsófia és Kende), 3. Hóbaglyok (Szakál András, Andrea Boróka, Réka és Áron).

3 tagú családok: 1. Suhanók (Néda Tamás, Zsófia és Dávid), 2. Crişan család (Horea Crişan, Hanna Carina és Andreia Ilinca – Várfalva), 3. Hébe-Hóba (Sprencz Zsolt, Annamária és Róbert).

2 tagú családok: 1. The Skyliners (Damache Dan Dorin és Daria Daniela), 2. Hunyadi család (Hunyadi Gyuszi és Norbert – Magyarléta), 3. LEA (Fina László és Ágota – Aranyosgyéres).

Idén is a Hómackók öttagú csapata vihette haza a Vándorkupát, amelyet minden évben a részt vevő legnépesebb család érdemel ki.

Az időeredményeket és a további helyezéseket a csaladisi.ekekolozsvar.ro oldalon lehet megtekinteni.

 

Borítókép: A négytagú családok dobogósai – FOTÓ: LŐRINCZ FERENC