Sporthírek röviden

Sporthírek röviden

ONLINE SAKKTORNA: CARLSEN ÉS NAKAMURA VÉGZETT AZ ÉLEN, KASZPAROV NYOLCADIK

A norvég világbajnok Magnus Carlsen és az amerikai Hikaru Nakamura holtversenyes elsőségét hozta az a nemzetközi online gyorssakktorna, amelyet az amerikai exvilágbajnok Bobby Fischer emlékének szenteltek, s amelynek tíz résztvevője között egy amerikai mecénásnak köszönhetően 150 ezer dollárt osztottak fel. 

A viadalt körmérkőzéses rendszerben bonyolították le úgy, hogy a három nap alatt a Fischer-féle random sakk szabályai szerint mindenki játszott mindenkivel, s egy-egy parti alapjátékideje 20 perc volt. A néhai nagymester kitalálta változat lényege az, hogy a játszma kezdetekor a bábuk elhelyezése nem hagyományosan, hanem többféleképpen történhet, s összesen 960 féle megengedett alapállás létezik.

A torna két győztese egyformán 31 250 dollárral gazdagodott, a 6–6 pontos Carlsen és Nakamura mögött harmadikként 5,5 ponttal az örmény Levon Aronjan végzett, míg a sportág történetének 13. világbajnoka, az orosz Garri Kaszparov meglepetésre csak nyolcadik lett a kilenc partiban szerzett 3,5 pontjával.

VILÁGBAJNOKI EZÜSTÉRMES KANADAI TRÉNER A FÉRFI JÉGKORONG-VÁLOGATOTT SZÖVETSÉGI KAPITÁNYA

varosnapokHirdetés

A svájci válogatottal világbajnoki ezüstérmes kanadai Sean Simpsont nevezték ki a magyar férfi jégkorong-válogatott szövetségi kapitányának. Hétfői bejelentése szerint a magyar szövetség (MJSZ) két évre szóló szerződést kötött a 60 esztendős szakvezetővel. Simpson 2013-ban vezette második helyig a vb-n a svájci válogatottat, emellett nyert Spengler Kupát a kanadai nemzeti együttessel, és volt svájci bajnok a Zug, valamint német bajnok a München Barons kispadján, míg a Bajnokok Ligájában a Zürich Lionsszal bizonyult a legjobbnak. Az eddigi szövetségi kapitánynak, a finn Jarmo Tolvanennek három év után áprilisban köszönte meg a közös munkát az MJSZ.

KORONAVÍRUS: ELMARAD A TEKE-VILÁGBAJNOKSÁG

Elmarad az idei teke-világbajnokság, valamint a sportág más nemzetközi versenyei. A Nemzeti Versenysport Szövetség hétfői tájékoztatása szerint a Nemzetközi Teke Szövetség (WNBA-NBC) döntése alapján – a koronavírus-járvány miatt – először elmaradt az augusztus utolsó hétvégéjére tervezett Nemzetközi Konferencia, majd a lengyelországi világbajnokságot, valamint a csapatkupákat törölték, így idén Világkupa, Európa Kupa és NBC Kupa sem lesz.

FÜRSTNERT VÁLASZTOTTÁK A MAGYAR SÍ SZÖVETSÉG ELNÖKÉVÉ

Fürstner József egykori válogatott alpesi síelőt választották meg elnöknek a Magyar Sí Szövetség pénteki rendkívüli tisztújító közgyűlésén. Az elnöki pozícióra négy jelölés érkezett, Dávid Ilona és Barta Csaba a küldöttgyűlésen jelezte, hogy nem kíván elnök lenni, míg Csobánczy Gábor meg sem jelent az eseményen. Az 52 éves fogorvos vállalkozó Fürstner így egyedüli jelölt maradt, és nyílt szavazással egyhangúlag szavazott bizalmat neki a téli sportág küldöttgyűlése. A megbízatása négy évre szól. Az előző elnököt, a csíkszeredai születésű olimpiai hetedik Miklós Editet és a teljes elnökséget július 30-án hívta vissza a tagság.

URBAN PLAYFIELD – HÉTVÉGI SPORTBEMUTATÓK

A Sports Festival rendezésében Kolozsvárott változatos sporttevékenységnek ad otthont szombaton és vasárnap a Kolozsvár Aréna és a BT Aréna közötti térség. A nézők száma korlátozott, előzetes helyfoglalás, regisztráció szükséges a www.sportsfestival.com/urban-playfield honlapon. Mindkét napon lesz Extrém Enduro Show szombaton 20.30-tól esti, vasárnap 14.30-tól nappali változatban (200 személy tekintheti meg). Vetítések is lesznek 19.30 órai kezdettel, szombaton Simona Halep edzőjével, Darren Cahillel a Masterclass, vasárnap a Făgăraș Ridge tekinthető meg 100 nézőnek. Egyébként a meghívott sportegyesületek bemutatót tartanak (motorkerékpár, crossfit training, mászófal, MTB, skateboard, zumba, roundnet, capoeira, kyokusin, karate), ezen csak leigazolt sportolók vehetnek részt. A kötelező egészségügyi normákat (távolságtartás, maszkviselés) be kell tartani az eseménysorozat alatt.

LIGUE 1: PÓTLÁSOK FRANCIAHONBAN

A héten a francia labdarúgó-bajnokságban az 1. fordulóból koronavírusos esetek miatt elhalasztott mérkőzéseket pótoltak. A Bajnokok Ligája elődöntőse, az Olympique Lyon kikapott Montpellierben, a Paris Saint-Germain csak a hosszabbításpercekben tudtak legyűrni az FC Metz gárdáját, az AS Saint-Étienne pedig sorozatban harmadik győzelmét aratta, Marseille-ből is el tudta vinni mind a három pontot.

Eredmények, pótlás az 1 fordulóból: • Montpellier–Olympique Lyon 2–1 • Paris Saint-Germain–FC Metz 1–0 • Olympique Marseille–AS Saint-Étienne 0–2. Az állás három forduló után: 1. Saint-Étienne 9 pont, 2. Stade Rennes 7 (7–4),  3. AS Monaco 7 (5–3), 4. OSC Lille 7 (3–1), 5. Montpellier 6 (6–4), 6. RC Lens 6 (5–4), 7. Nizza/Nice 6 (5–4), 8. Marseille 6 (4–4), 9. Angers 6 (2–2), 10. Girondins Bordeaux 5, 11. Lyon 4 (5–3), 12. Nantes 4 (3–3), …, 15. PSG 3, …, 18. Metz 0.

HÉTFŐS RÖGBI: KOLOZSVÁR BAJNOKI CÍME

A Román Rögbi Szövetség (FRR) úgy döntött, befagyasztja a férfi hétfős rögbibajnokságot, s három forduló alapján bajnokot hirdetett. Ennek értelmében az elsőség a Kolozsvári U Prodvinalcót illette meg, megelőzve a Bârladi RC-t ás a Petrozsényi Tudományt.

A bajnoki végeredmény: 1. U PRODVINALCO, 2. Bârlad, 3. Petrozsény, 4. Galaci MSC, 5. Aradi ESK, 6. Jászvásári/Iaşi-i Politechnika, 7. Bukaresti Sportul Studenţesc, 8. MONOSTOR SK, 9. Nagyszebeni MSC.

VÁLTOZÁSOK A KOLOZSVÁRI NŐI KÉZILABDACSAPATBAN

Egy játékostól megváltak, egyet pedig igazoltak a napokban a Kolozsvári Universitatea Sportklub női kézilabdacsapatánál – adta hírül az egyesület honlapja. Ennek értelmében közös megegyezéssel barátilag szerződést bontottak Diana Şamanţ-cal, utána pedig leigazolták a 19 éves Selena Demiant. A balátlövő az előző két idényben Nagybányán a Minaurnál és a Martánál játszott. A bajnoki rajt október 14–15-én lesz, az első forduló helyszínéről még nem döntöttek (egyetlen város ad otthont majd minden mérkőzésnek). A következő négy fordulót torna formájában bonyolítják le október 29. és november 3. között, a 6. fordulót pedig november 18–19-re tervezik.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei