„Jól eltemették a telet” Torockón

„Jól eltemették a telet” Torockón
Újra eltemették Farsang Dömét, a telet jelképező bábut Torockón a tréfás télbúcsúztató szertartása szerint, szombaton, 2023. március 4-én. Az esmény az előző néhány évhez képest jóval nagyobb számú érdeklődőt vonzott idén a helyszínre.

A nagyszabású télbúcsúztató ceremóniát – a torockói idősek emlékezete szerint – eredetileg húshagyókedden tartották, újabban rendhagyó időpontban, a húshagyókeddet követő szombaton szokták megrendezni. Szervezési okokból idén kicsit csúszott az időpont, de ez nem jelent gondot a szinte száz százalékban unitáriusok lakta Torockón, ahol a húsvéti böjt nem olyan szigorú, mint a katolikus hívek körében. Valószínűleg a torockói farsangtemetés volt idén a legutolsók egyike Erdélyben, az egyik résztvevő szerint ez nem baj, mert annál biztosabb, hogy jól eltemették a telet.

A Székelykő alatti egykori bányavárosban a farsangtemetés több száz éves hagyomány, amelyet a mai napig sikerült megőriznie eredeti formájában a helyi magyar közösségnek. A javarészt turizmusból élő településen megértették, hogy a nagyjából kétórás farsangtemetés köré más programokat is kell szervezni ahhoz, hogy a vendégeket egész hétvégére a faluban marasztalhassák. Szerencsére, az utóbbi években egyre gazdagabb a kulturális kínálat, szervezettebben zajlanak az események, így Erdély egyik leghíresebb farsangtemetése nem veszít látogatottságából.

A torockói Duna-Ház, a magyar közmédia erdélyi közösségi háza, 2014-es megalapítását követően azonnal csatlakozott a farsangtemetéshez, és azóta minden évben ez vált a szombati programindító helyszínévé. 10 órától népszerű mesefilmeket vetítettek a legkisebbeknek és kísérőiknek, Süsütől a Vízipókon át a kuflikig, 11-től pedig Bertóti Johanna előadóművész, költő adott vidám családi koncertet. A nagybányai születésű, Marosvásárhelyen élő előadóművész fellépésén a játékos zenebona és a meghitt, gitárral kísért versdalok váltakoztak, és a közös éneklés sem maradt el. 12 órától Torockóról és a környék turisztikai nevezetességeiről szóló ismeretterjesztő filmeket nézhettek meg az érdeklődők. A filmvetítés különlegessége volt, hogy az egybegyűlt közönség választhatta ki, hogy a felajánlott két film közül melyiket vetítsék le.

Ezt követően művelődéstörténeti előadást tartott a Duna-Ház egyik régi vendége, a Rendhagyó történelemórák című sorozat ötletgazdája, Kovács Sándor, a Kolozsvári Protestáns Teológiai Intézet rektora. Az előadó a farsang és a vallás évszázados kapcsolatát tárta fel, a tőle megszokott élményszerű, kötetlen humoros stílusban.

A farsangtemetés a szokásos időpontban, 14 órakor kezdődött.  A maszkos, maskarás farsangi menet a Kriza János Művelődési Háztól indult. Az ostoraikat csattogtató betyárokból, bohócokból, ördögökből, menyasszonyból , vőlegényből és más, javarészt népviseletbe öltözött párokból álló menet  végigjárja Torockó összes utcáját, majd a főtéri itatónál, a vajornál a “pap” búcsúbeszéde és a “kántor” helyeslő szavai után az ördögök eltemetik a telet jelképező Farsang Dömét, amelyet mindvégig egy szamárszekeren vontattak. A temetés tulajdonképpen abból áll, hogy a vajor vizére fektetett koporsót botokkal verik szét. A „pap” búcsúztatóját mindig feszült figyelemmel hallgatják végig, hiszen ebben karikírozzák ki a rossz szokásokat és a falu előljáróit. Idén nem került senki maró gúny tárgyává, a közvélemény szócsöveként beszélő álruhás pap elismerő szavakkal illette a polgármestert, alpolgármestert, lelkipásztort és a tanári kart.

Farsang Döme sikeres eltemetését zenés-táncos előadásokkal ünnepelték meg. Fellépett a Torockói Fúvószenekar és a torockói és torockószentgyörgyi tagok alkotta Szilas Néptánccsoport, a Gáborjáni Hagyományőrző Népzenei Együttes és a Magyarlapádi Hagyományőrző Néptáncegyüttes. A jó hangulatot a Csíkszentgyörgyi Székely Góbék A vacina nem játék című előadása tetőzte. Ezt követően tárta ki kapuit a farsangi bál, ahol a jó táncmuzsikát a rétyi Csomi Band szolgáltatta.

A farsangi szórakozás voltaképp már pénteken este elkezdődött a Kriza János Művelődési Házban, ahol DJ Földi és DJ Miske zenéjére bulizhattak a fiatalok. A két közkedvelt lemezlovas fellépett vasárnap este is, a bál után.

A torockói farsangtemetés a kapcsolatteremtések kiváló alkalma és helyszíne is egyben. Az eseményre minden évben ellátogatnak a magyarországi testvértelepülések és jelen van a Fehér megyei RMDSZ képviselete is. Idén tiszteletét tette Bogya Anna, a Miniszterelnök-helyettesi Kabinet államtitkára és Matuz Zsolt, a Fejlesztési, Közigazgatási és Közmunkálatokért felelős Minisztérium államtitkára, valamint jelen volt Fehér megye önkormányzatának képviselete is. Deák-Székely Szilárd Levente polgármester beszámolt tevékenységéről, az eddig elért eredményekről. Lőrincz Helga, Nagyenyed alpolgármestere szerint jó látni, hogy jó irányba halad a község, van helyi akarat és tudás, végre vannak sikeres pályázatok, amelyek – az országos RMDSZ-nek köszönhetően, amelyiktől időben megkapják az információt és segítséget – új lendületet adnak a minden szempontból páratlan Torockónak.

Borítókép: A farsangi menet végigjárja Torockó utcáit. Fotó: KOVÁCS KINGA