Jókai mindenkit megmozgat

Jókai mindenkit megmozgat
Jókai – a teljesítménytúra, ahol nem másokkal versenyzel, hanem saját korlátjaidat próbálod feszegetni. A túra, ahol gyalogosok és kerékpárosok egyaránt megmérettethetik állóképességüket. A közösségformáló esemény, amely több mint 400 embert mozdít ki a természetbe: újonc és tapasztalt túrázókat, kisgyerekes családokat, baráti társaságokat, fiatalokat és időseket – hiszen a természetjárás kortalan.

Ha tavaly megígérted magadnak, hogy majd jövőre te is Jókaizol, akkor elő a túrabakancsokkal, és készülj fel az idei legemlékezetesebb túrára, amely május 11-én ismét a kétszer felkelő nap vidékére kalauzolja el a bátor kalandorokat. Ha te sem elégszel meg a lakásod és a munkahelyed/egyetemed/iskolád közötti táv legyalogolásával, akkor választhatsz a Jókai Mór gyalogos túrák négy változatából. A legedzettebbeknek az 55-ös változatot ajánljuk, amely Kolozsvárról indul, és Torockón ér véget, útba ejtve a Túri- és a Tordai-hasadékot, valamint a Székelykövet is. A Gy30-as Szindről rajtol és a Kápolnás-tetőn keresztül Várfalvára vezet, ahonnan szintén Torockóra irányítja a túrázókat. Ha még ezt is túl hosszúnak találod, akkor számodra a 17-es vagy 10-es változat lesz a nyerő: az előbbi útvonala Szindtől Várfalváig tart, míg az utóbbi Várfalváról indul és a Székelykő megmászása után Torockón ér véget. A kerékpárosokat ezzel ellentétben idén sem kíméljük, hiszen számukra a legrövidebb útvonal is 62 km-re rúg Kolozsvártól Torockóig, akik viszont ezen felül is plusz kihívásra vágynak, azok Szindtől 19 féle útvonal közül válogathatnak, megtéve akár a leghosszabb, 85 km-es távot. Energiapótlás gyanánt a különböző ellenőrzőpontokon finomságokkal is készülünk a résztvevők számára, hogy senkinek se kelljen korgó gyomorral megtennie az útvonalat. A túrát teljesítőket emléklap és kitűző mellett meleg étellel is jutalmazzuk, a legkisebbeket pedig gyerekprogramokkal várjuk 15 órától.

Mivel az előző években néhány rekordteljesítménnyel is találkoztunk, úgy gondoltuk, hogy a tájfutók számára külön versenyszámmal készülünk, így idéntől kezdve kipróbálhatják magukat a Jókai Mór Ultramaratonon, amelynek útvonala megegyezik a gyalogos 55-ösével, csupán a szabályok módosulnak. A versenyzők teljesítményét egy speciális mérőberendezés által rögzítjük, a leggyorsabbakat pedig díjjal jutalmazzuk. A maratonon külön női és férfi kategóriában indulhatnak a versenyzők 5 korcsoport szerint (<29 év, 30–39, 40–49, 50–59, 60+). Akiknek túl nagy kihívást jelent 55 km lefutása, azok 3 fős váltóban is benevezhetnek a versenyre, számukra a váltási pontok Szinden valamint Várfalván lesznek.

Ha felkeltettük érdeklődésedet, akkor látogass el a teljesitmenyturak.ekekolozsvar.ro weboldalra, vagy keresd a Jókai Mór Emlék- és Teljesítménytúrák Facebook-eseményt, ahol megtalálsz minden információt a jelentkezési feltételekkel és a részvétellel kapcsolatban. Siess, hiszen május 6-án déli 12 órakor lezárul a regisztráció, eddig az időpontig pedig a nevezési díjat is el kell juttatnod az EKE – Kolozsvár 1891 csapatához. 

KIsmihály Boglárka