„Ezer év múlva is itt leszünk, magyarul szólítva meg egymást”

Erdélybe látogatott Novák Katalin magyar köztársasági elnök

„Ezer év múlva is itt leszünk, magyarul szólítva meg egymást”
Kora reggel kocogással indult a napja Novák Katalinnak, mégpedig a kolozsvári Sétatéren. A magyar köztársasági elnök csütörtök este érkezett városunkba. Magyarország nemrég hivatalba lépett államfője a Magyar Református Egység Napja alkalmával rendezett programsorozat díszvendége. Pénteken Magyarlapádra és Nagyenyedre látogatott, szombaton pedig Gyulafehérvárra folytatja útját, ahol részt vesz Bethlen Gábor erdélyi fejedelem egész alakos szobrának leleplezésén.

Péntek délelőtt Kelemen Hunorral, az RMDSZ elnökével és az ügyvezető elnökség tagjaival találkozott. Kelemen a megbeszélést követően elmondta: Novák Katalint arról tájékoztatták, milyen kihívások előtt áll az erdélyi magyarság, milyen kérdések foglalkoztatják közösségünket, és erre milyen megoldások kínálkoznak. „Számunkra nagyon fontos, hogy erős kapcsolat legyen a két ország között, és ez bizalomra épüljön” – fogalmazott a szövetségi elnök.

Novák Katalin köztársasági elnök beszédet mond a magyarlapádi felújított református templom felszentelésén

A Magyar Református Egység Napjához kapcsolódó rendezvénysorozat keretében péntek délután 2 órakor tíz frissen felújított dél-erdélyi templomot szenteltek újra egy időben. A szentelést tíz Kárpát-medencei református püspök végezte. A magyarlapádi templom újraszentelésén, amelyen Novák Katalin is részt vett, Kató Béla, az Erdélyi Református Egyházkerület püspöke tartotta az ünnepi istentiszteletet. Az algyógyi templomot a magyarországi református egyházi zsinat lelkészi elnöke, Balog Zoltán dunamelléki református püspök szentelte újra.

Kató Béla püspök beszédében többek közt kiemelte: háromezer templom felújítására kerülhetett sor az elmúlt időszakban, ebből négyszáz az Erdélyi Magyar Református Egyházkerületben, közülük tíz Dél-Erdélyben, ezeknek az újraszentelését tartották pénteken.

Borbándi András magyar­lapádi lelkipásztor üdvözölte a vendégeket. Köszönetet mondott mindazoknak, akik részt vállaltak a templomfelújítási munkálatokban, és háláját fejezte ki a magyar kormánynak a támogatásért. A templom javításához egy évre volt szükség, a teljes körű felújítás azonban nem valósulhatott volna meg a Fidesz–KDNP-kormány több mint 850 ezer eurós hozzájárulása nélkül.

A magyarlapádi templomszentelés alkalmával tartott beszédében Novák Katalin elmondta: jó ma itt magyarnak, református keresztyénnek lenni, testvérek között lenni. „Büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, református vagyok, és hogy ennyien együtt lehetünk” – hangsúlyozta. Kiemelte: nem véletlen, hogy amikor háború van és ideológiai rombolás zajlik, a templomokat rombolják le először, mert tudják, hogy itt kezdődnek a közösségek. „Mi, amikor templomokat építünk és újítunk szerte a Kárpát-medencében, azért tesszük, mert ezzel kezdődik a közösségeink megerősítése” – mutatott rá az ősi településen, amelyről az első írásos emlék 1030-ból való, és amelyet akkor első szent királyunk felesége, Gizella birtokaként tartottak nyilván.

Látogatás a felújított nagyenyedi püspöki házban

„Azzal, hogy ma tíz templomot felszentelhettünk, azt is üzenjük, hogy mi itt leszünk 1000 év múlva is, testvérek között, magyarul szólítva meg egymást” – fűzte hozzá.

A köztársasági elnök a református egységet szimbolizáló, budapesti asztalos – mellesleg a Magyar Nemzeti Bank egyik volt alelnöke – által készített Kálvin-keresztet adományozott a templomnak és arra kérte a résztvevőket, hogy érezzék át a nap felelősségét és töltsék meg élettel isten házát. Mint mondta, nem azért újultak meg a templomok, hogy megcsodáljuk, hanem hogy élettel töltsük meg tereit.

Ünnepi beszédet mondott Szőcs Ildikó, a Bethlen-kollégium igazgatója is, aki a templom és iskola közösségépítő szerepét hangsúlyozta.

Magyarlapád után Nagy­enyedre látogatott Novák Katalin, ahol Kató Béla püspökkel leleplezték a Bethlen utcai püspöki ház emléktábláját, majd megtekintette a Bethlen Gábor Kollégium épületét.