Visszatérne munkahelyére az alkalmazottak fele

Összemosódnak a határok a munkavégzés és magánélet között

Visszatérne munkahelyére az alkalmazottak fele
A több mint másfél éve húzódó koronavírus-világjárvány komolyan rányomta bélyegét magánéletünkre, munkahelyi viszonyainkra, vagyis a feje tetejére állította a világunkat. Egészségügy-biztonsági szempontból sokan az otthoni munkavégzés mellett döntöttek, ám a házastárssal és/vagy a gyermekekkel való tartós együttlét olykor kikezdte a családi viszonyokat. A tavaly és idén végzett felmérések értelmében a házastársak visszavágynak a munkahelyükre, a gyermekek pedig az iskolába. Ezt erősíti meg egy friss közvélemény-kutatás, amely arra világít rá, hogy az alkalmazottak fele alig várja, hogy visszatérjen az irodai munkához, egyrészt, hogy jobban szétválaszthassa a munkát és a magánéletet, másrészt, hogy a kollégákkal szocializálódhasson. Az is kiderült, az úgynevezett hibrid munkavégzés sem feltétlenül jelent megoldást, mert csak a megkérdezettek negyede preferálná, hogy három napot az irodában, kettőt pedig otthonról dolgozzon.

Elkerülhetetlen, hogy egyes kollégák az ember „idegeire menjenek”, ám a munkahely életünk egyik legfontosabb helyszíne, ezért nem meglepő, hogy a Cushman & Wakefield Echinox közvélemény-kutató cég által nemrég készített felmérés értelmében a megkérdezettek a normalitáshoz történő visszatérésként értelmezik az irodai tevékenységet és a munkatársakkal való szocializációt.

A Visszatérés az irodába (Back to the office) elnevezésű, Bukarestben és más romániai nagyvárosokban készített közvélemény-kutatás értelmében országos szinten 2021 első felében egyre több munkavállaló tért vissza az irodába. A válaszadók 43 százaléka azt állította, elsősorban az irodában dolgozott, míg tavaly május–december időszakban ez az arány csupán 36%-os, a 2020-as tavaszi kijárási tilalom idején pedig alig 29%-os volt.

Mădălina Cojocaru, a felmérést végző cég képviselője elmondta: az óvodák és az iskolák újranyitása hozzájárult az alkalmazottak irodába való visszatéréséhez, ez elsősorban a 30 év fölöttiekre volt jellemző. De 2021 első felében a 27 évesnél fiatalabb dolgozók is az irodai tevékenységet részesítették előnyben, mivel otthon nem rendelkeztek megfelelő munkavégzési feltételekkel. A közvélemény-kutatás arra is rávilágított: csupán a megkérdezett alkalmazottak 10 százaléka nyilatkozta azt a január–június időszakban, hogy kizárólag otthonról dolgozna.

Az úgynevezett hibrid munkavégzés sem feltétlenül jelent megoldást: a felmérésben részt vevők csupán negyede preferálná azt, hogy három napot az irodában, kettőt pedig otthonról dolgozzon. Érdekes megjegyezni azt is, hogy a megkérdezettek 17 százaléka csak az irodában fejtené ki szakmai tevékenységét. Sokan vélték úgy, hogy a távmunkával időt és pénzt spórolnak meg, ugyanakkor úgy érezték, összefolyik a magánélet és a munkavégzés, hiányzik számukra a munkahelyi szocializálódás. Az otthoni tevékenység 83 százalékuknak hatalmas előnyt jelent, ugyanis nem kellett forgalmi dugóban időt tölteniük, ám szinte ugyanennyi dolgozónak hiányzik a kollégákkal történő interakció. Ugyanakkor hozzátették: otthon kevésbé tudnak összpontosítani a munkavégzésre.

A felmérés megállapította: világszinten az alkalmazottak 40 százaléka dolgozott az irodában, ekképp Románia a globális trendben helyezkedik el. Ehhez képest Kínában, ahol 2019 végén kirobbant a koronavírus-járvány, az alkalmazottak 90 százaléka visszatért a munkahelyére, a világ többi részén az arány 27 és 40 százalék között mozog. Szeptemberben Európában a munkavállalók 40 százaléka járt be dolgozni, Prágában volt a legnagyobb ez az arány, 80%-os. Megállapították: az irodai munkavégzés szorosan összefügg a magas átoltottsági és az alacsony fertőzöttségi aránnyal.

A Szabadság által megkérdezett, az egyik kolozsvári multinacionális cégnél dolgozó alkalmazott azt nyilatkozta: ő is többnyire bejár az irodába. – Ettől függetlenül, a korlátlan home office-t jó ötletnek tartom. Hatalmas előny az idősporlás, hiszen nem töltök időt az oda-vissza úttal, készülődéssel. Ráadásul otthon nincsenek járványügyi korlátozások, szabadon, saját belátásom szerint osztom be az időmet, például az ebéd utáni szundi is simán belefér a munkaprogramba. Mások azt mondják, otthon kevesebb a zavaró tényező, ám engem az irodában sem szoktak zavarni: ha nagy a zaj, fülhallgatóval zenét hallgatok, s feltekerem a hangerőt – nyilatkozta Gazdag Lehel.

Az alkalmazott szerint a kávégép melletti és az ebédnél zajló beszélgetések jelentik az irodai munkavégzés előnyeit. Ráadásul a munkahelyen könnyebb és gyorsabb információhoz jutni, „előkeríteni” a megfelelő embert, megbeszélni a szakmai ügyeket. – Sokat segít az is, hogy van egy tábla, amire firkálni lehet, hozzá lehet férni a jobb munkaeszközökhöz. Sajnos a belső, munkahelyi hálózat VPN segítségével otthonról lassabban működik, viszont az irodának dedikált vonalai vannak az anyavállalat szerverei felé. Az irodai munkavégzés esetében jobban el van választva a szakmai tevékenység és a magánélet: otthon előfordul, hogy este eszembe jut valami, s még kódolok egy kicsit – fogalmazott lapunknak az alkalmazott.