Világszerte csökkent az oltási hajlandóság

László Attila: felelősséggel tartozunk gyermekeink egészségéért

Világszerte csökkent az oltási hajlandóság
Világszerte elveszítették az oltásba vetett bizalmukat az emberek, ez pedig a koronavírus-járvány miatt még tovább fokozódott. Az UNICEF nemrég közzétett jelentése szerint a kanyaró és a gyermekbénulás elleni oltásokban sem bíznak a felnőttek. A félretájékoztatás vagy az információhiány miatt jelentős mértékben nőtt azon szülők száma, akik nem oltatták be gyermekeiket. Dr. László Attila orvos, Kolozs megyei RMDSZ-es szenátor szerint az oltási hajlandóság főleg az általános oltásellenes hangulat miatt csökkent. Pedig különösen most ügyelni kellene, mert az Ukrajnában észlelt járványos gyermekbénulás itt is felütheti a fejét. Ezen kívül gyermekeink könnyen elkaphatják a kanyarót vagy mumpszot is, ha nem oltatják be őket idejében. A helyzetet csak nehezítette, hogy a közelmúltban oltóanyaghiánnyal is küzdött Románia, mert az egészségügyi minisztérium nem szervezte meg idejében az oltásvásárláshoz szükséges közbeszerzést.

Világszerte csökkent az oltási hajlandóság, ám Romániában ez még nagyobb mérteteket ölt. Az elmúlt két évben nagyon csökkent az oltási kedv az általános oltásellenes hangulat miatt. – Az elmúlt időszakban főleg a háziorvosok részéről voltak olyan visszajelzések, hogy egyre nehezebben tudják meggyőzni a szülőket arról, hogy adassák be gyermekeiknek a kötelező védőoltásokat. Vannak szülők, akik kétségbe vonják a kötelező oltások szükségességét. Sajnos emiatt csökkent az oltottsági arány, ezért meggyőzőmunkát kell végezniük az orvoskollégáknak – magyarázta dr. László Attila. – Akármilyen furcsán hangzik, az oltásokkal sikerült néhány súlyos gyermekbetegséget leküzdeni vagy kezelhetővé tenni. Elég veszélyes időszakot élünk, Ukrajnában sok a gyermekbénulásos eset, ami itt is bármikor felütheti a fejét, mert nem oltatják be a gyerekeket. Ugyan 1991-ben volt az utolsó gyermekbénulásos eset Romániában, de az alacsony oltottsági arány miatt most is mumpszos, kanyarós megbetegedésekkel kell szembesülnünk. Nem hiszem, hogy jó lenne ismét gyermekbénulás, diftéria- vagy mumpszjárvánnyal küzdeni – tette hozzá a szakember.

Mivel gyermekbénulásra régóta nem volt példa, felmerül annak a veszélye is, hogy a most praktizáló háziorvosok nem is ismerik fel egyből a tüneteit.

– Ebben a pillanatban a leghatékonyabb védekezési mód az oltás. Elsősorban felelősséggel tartozunk a saját gyermekeink egészségéért, ezért be kell adatnunk a védőoltásokat. Ha egy-egy iskolai osztályban kialakul a nyájimmunitás, azaz a gyerekek többségét beoltják, akkor az immundeficienciával született gyermekek, vagy a különböző kezelések miatt csökkent immunreakcióval rendelkezők nem tudnak megfertőződni ezekkel a betegségekkel. Ha a nyájimmunitás alacsony, akkor a gyerekek közötti fertőzés nagyobb méreteket ölthet. Egyre többször hallom azt, hogy egészségügyben dolgozó orvoskollégák ellenzik a kötelező oltásokat. Ezt nem tudom elfogadni. Akinek ilyen a hozzáállása, nincs mit keresnie a román egészségügyi rendszerben – nyilatkozta László Attila.

Megtudtuk: a kanyaró elleni oltást 1980-ban kezdték el alkalmazni. 1980 előtt volt olyan év, hogy 100 ezer kanyarós esetet jegyeztek Romániában. De olyan is volt, hogy a kanyarós megbetegedések száma elérte egy-egy évben a 185 ezret. A kötelező kanyaró elleni oltás bevezetése után tíz-tizennégy évvel országos szinten hétre csökkent az esetszám, miután a szülők beoltatták a gyerekeiket. 2016-ban viszont már csökkent az oltási hajlandóság, és a kanyaró ismét előtört, ez az új hullám még mindig pusztít, habár az oltás kötelező.

– Ha már az egészségügyi miniszter mikrobiológus és korábban ő vezette a közegészségügyi intézetet, nagyon reméltem, nem kell többször oltóanyaghiánnyal szembesülnünk Romániában. Az elmúlt hónapokban sajnos előfordult, hogy hiányoztak oltóanyagok, mert nem szervezték meg időben a közbeszerzést. A TBC elleni oltás heteken át hiányzott, más oltóanyagból pedig csak néhány napra elegendő készlet volt. Az állam és a minisztérium feladata az alapvető feltételek biztosítása, és csak ezt követően várhatja el, hogy a rendszer többi része is megfelelő hatékonysággal működjön – összegzett László Attila RMDSZ-es szenátor.

(Borítókép: UNICEF)