Véglegesítette EP-jelöltlistáját az RMDSZ

Véglegesítette a Szövetségi Állandó Tanács (SZÁT) csütörtökön az RMDSZ európai parlamenti (EP-) jelöltlistáját, amelyen az Erdélyi Magyar Szövetség (EMSZ) és a Magyar Polgári Erő (MPE) által javasolt politikusok is szerepelnek - tudatta az RMDSZ sajtóirodája.

"Ez a magyar összefogás listája, amelyet minden magyar magáénak érezhet" - idézte Kelemen Hunor RMDSZ-elnököt a szövetség közleménye.

A SZÁT döntése után a szövetségi elnök kiemelte: 2024 sorsdöntő év, a nagy változások és fontos választások éve. "Miközben a világ átalakulóban van, mindenhol sok a bizonytalanság, és a jövő kiszámíthatatlan, Bukarestben káosz és kapkodás uralkodik, Brüsszel nem az unió polgáraival foglalkozik. Nekünk, magyaroknak az egész Kárpát-medencében most az a tét, hogy változást érjünk el: az új évtized nyertesei, ne vesztesei legyünk" - hangsúlyozta Kelemen Hunor. Megállapította: a nagy próbatételhez tapasztalt, edzett emberek kellenek, amilyenek az RMDSZ EP-képviselőjelöltjei.

"Winkler Gyula, Vincze Loránt és Szilágyi Dóra a magyarok hangját fogja Brüsszelben hallatni, szövetségeseinkkel közösen küzdeni fog azért, hogy új szemlélet, új lendület és új vezetés legyen az Európai Unióban. Aki június 9-én az RMDSZ-re szavaz, a magyar összefogásra és a magyar emberekre szavaz" - összegzett az RMDSZ elnöke.

Az RMDSZ EP-jelöltlistáját Winkler Gyula és Vincze Loránt jelenlegi EP-képviselők vezetik, őket Szilágyi Dóra, a Magyar Ifjúsági Értekezlet (MIÉRT) elnöke, illetve Szilágyi Zsolt, az EMSZ, és Zazula Béla, az MPE jelöltje követi. A 46 nevet felsorakoztató jelöltlistán 15 nő szerepel.

Az EP-választásokra a helyhatósági választásokkal egyidőben, június 9-én kerül sor, Romániának 33 helye lesz az európai uniós képviselőtestületben.