Vb-2018, H-csoport, 3. forduló: Vereséggel jutottak tovább a japánok

Vb-2018, H-csoport, 3. forduló: Vereséggel jutottak tovább a japánok
A lengyel válogatott 1–0-ra legyőzte a japán csapatot az oroszországi labdarúgó-világbajnokságon a H-csoport 3., utolsó fordulójában, de a vesztes ázsiai gárda így is bejutott a nyolcaddöntőbe. Japán a fair play-pontokkal előzte meg a csoportban hozzá hasonlóan szintén 4 ponttal, valamint 4–4-es gólkülönbséggel végző Szenegált, amellyel 2–2-es döntetlent játszott. A nemzetközi szövetség (FIFA) tájékoztatása szerint a második helyen zárt ázsiaiaknak –4, az afrikaiaknak –6 pontjuk volt.

LENGYELORSZÁG–JAPÁN 1–0 (0–0)

Volgográd, 42 189 néző. Vezette: Janny Sikazwe (Zambia)

LENGYELORSZÁG: Lukasz Fabianski – Bartosz Bereszynski, Kamil Glik, Jan Bednarek, Artur Jedrzejczyk – Jacek Góralski, Grzegorz Krychowiak – Piotr Zielinski (79. perc Lukasz Teodorczyk), Kamil Grosicki, Rafal Kurzawa (79. perc Slawomir Peszko) – Robert Lewandowski. Szövetségi kapitány: Adam Nawalka.

JAPÁN: Kavasima Eidzsi – Szakai Hiroki, Josida Maja, Makino Tomoaki, Nagatomo Juto – Szakai Gotoku, Jamagucsi Hotaru, Sibaszaki Gaku, Uszami Takasi (65. perc Inui Takasi) – Muto Josinori (82. perc Haszebe Makoto), Okazaki Sindzsi (47. perc Oszako Juja). Szövetségi kapitány: Nisino Akira.

Gól: Bednarek (59. perc).

Sárga lap: Makino.

A gól története:59. perc: Kurzawa ívelte szabadrúgásból a labdát a japán öt és felesre, Bednarek érkezett a túloldalon, és kapásból a kapu bal oldalába lőtt (1–0).A csapatok lendülete a kezdést követően csupán húsz percig tartott ki, utána leginkább a két tizenhatos között zajlott a gyenge iramú játék, sok eladott labdával és apró szabálytalansággal. A labda ritkán került a kapuk közelébe, az első félidőben a japánoknak több, a lengyeleknek nagyobb lehetőségük adódott. A játékrész egyetlen igazán vb-re emlékeztető pillanataként a 34. percben Grosicki fejesét bravúros vetődéssel hárította Kavasima. A labda részben túljutott ugyan a gólvonalon, de a lengyelek hiába reklamáltak, a játékvezető nem ítélt gólt.

A második félidő a lengyelek részéről egy helyzettel indult, majd góllal folytatódott. Az ázsiai együttes csak meddő mezőnyfölényhez jutott, mert akcióit lassan és kiismerhetően szőtte, így támadásait nem tudta befejezni a fegyelmezetten védekező és veszélyesen kontrázó lengyelekkel szemben.

Miután a csoport másik mérkőzésén Kolumbia megszerezte a vezetést Szenegál ellen, a volgográdi közönség a hajrában kifütyülte a csapatokat, mert a pályán látványosan nem történt semmi. A japán védők unottan passzolgattak a saját térfelükön, a lengyelek viszont nem akarták átlépni a félpályát. Utóbbiak – két vereség után – megelégedtek az egygólos győzelemmel, a japánok pedig így is továbbjutottak.

A csoport végeredménye:

1.      Kolumbia   3       2       0       1       5–2   6

2.      Japán         3       1       1       1       4–4   4

3.      Szenegál     3       1       1       1       4–4   4

4.      Lengyelor.  3       1       0       2       2–5   3