Várja a pályázók jelentkezését a Nyilas Misi egyesület

Műszaki területen tanuló vagy kutató fiatalok vehettek át használt, de kiváló állapotú laptopokat FOTÓ: A SZERZŐ FELVÉTELE
Július 31-ig várja a pályázók jelentkezését a kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület. Pályázhatnak azok a hatodik (vagy nagyobb) osztályt végzett középiskolások, akik magyar nyelven tanulnak, az elmúlt tanévben az átlaguk 8,50 feletti, és a családban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 1500 lejt – tudhattuk meg az egyesület által szerda délben megtartott sajtótájékoztatón.

Az egyesület 22. alkalommal hirdeti meg ösztöndíj-programját, amelyet a következő tanévben folyósít a nyertes pályázóknak. Jelenleg 267 ösztöndíjasuk van. A támogatóknak legkevesebb évi 2000 lejt kell kifizetniük, ami egy fél ösztöndíjnak felel meg. Az egyesület tevékenységének eredményességét az is bizonyítja, hogy több volt ösztöndíjas már támogatóvá vált, és anyagilag segíti a pályázókat.     

Huszonkettedik alkalommal hirdette meg ösztöndíj-pályázatát a kolozsvári székhelyű Nyilas Misi Tehetségtámogató Egyesület. A programot ismertető sajtótájékoztató előtt hat műszaki területen tanuló vagy kutató fiatal vehetett át németországi cégtől kapott használt, de kiváló állapotú laptopokat. 

„Nem váltjuk meg a világot ezzel az ösztöndíjjal, de mégis segítséget jelent a hátrányos anyagi helyzetben levő gyermekek és fiatalok számára. Számukra az ösztöndíj felelősség és bátorítás is. Sok tehetséggondozó program működik Erdélyben, de ilyen nagy múltú programról nincs tudomásom” – fogalmazott Péntek János nyugalmazott egyetemi professzor, az egyesület elnöke. Ismertetőjében rámutatott, hogy teljes mértékben civil programról van szó, amelyet többnyire magánszemélyek adományaiból fedeznek, de előfordult olyan is, hogy baráti társaságok és egyetemi tanszékek is támogatták az egyesületet. Elmondta, nagyon fontosnak tartja, hogy az érintettekhez eljusson a hír az ösztöndíj-lehetőségről. „Az ösztöndíjra a hatodik osztályt végzett iskolások szülei pályázhatnak, ha a gyermekük magyar nyelven tanul, az átlaguk 8,50 feletti, és a családban az egy főre eső havi jövedelem nem haladja meg az 1500 lejt. Ezen kívül működtetjük a Barátság-programot, amely olyan egyetemi hallgatóknak nyújt anyagi támogatást, akik középiskolásként ösztöndíjasaink voltak, most pedig felsőfokú tanulmányaikat végzik – részletezte Péntek János. 

Dénes Ida irodavezetőtől megtudtuk: egy ösztöndíj havi összege 350 lej körüli, egy támogatónak évente legkevesebb 2000 lejt (vagy ennek megfelelő valutát) kell fizetnie. A teljes évi ösztöndíj fedezését egyetlen támogató is vállalhatja, de van lehetőség fél ösztöndíj kifizetésére is, vagy akár több tanuló támogatására is. A befizetett támogatások 10%-át az egyesület működési költségeire fordítják. 

Péntek János kitért arra is, hogy kezdetben kevés erdélyi támogató volt, de az utóbbi években ezek száma nőtt. Főleg az értelmiségiek vállalták ezt az anyagi áldozatot, a cégek és a politikusok kevésbé. Az alapítvány munkatársai azonban több mint húsz év után is magukat nem kímélve dolgoznak, és várják mind a pályázatokat – amelyeket elektronikusan is be lehet nyújtani a www.nyilasmisi.ro honlapon szereplő információk alapján, illetve postán is el lehet küldeni – és a támogatókat is. 

Eddigi tevékenysége során az egyesület több mint 1500 ösztöndíjast pártfogolt. Az ösztöndíjasok átlagosan négy-hat évig részesülnek támogatásban. Ezernél több ösztöndíjas már érettségizett vagy felsőfokú tanulmányokat végzi. Amennyiben az ösztöndíjas tanulmányi helyzete nem romlik, és a család anyagi helyzete indokolja a támogatást, az ösztöndíjat újrapályázás nélkül folyósítják.