Választások: a traszneműekkel szembeni bánásmódról készült útmutató

Az Accept Egyesület ajánlásai alapján készült útmutatót küldött a Központi Választási Iroda (BEC) az ország választási irodáinak a transznemű személyekkel szembeni bánsásmódról a június 9-i választásokon - számolt be kedden a szexuális kisebbségek jogait védő szervezet.

A BEC az Accept Egyesület és az ombudsmani hivatal kérésére állította össze a körlevélben szétküldött tájékoztató anyagot. 

Az egyesület közleménye szerint az útmutató a választási folyamatban részt vevő valamennyi személynek és szervezetnek szól, és azért van rá szükség, mert a transzneműek esetében a személyazonosító okmányokban szereplő adatok sok esetben nem vagy csak részben felelnek meg a személy külsejének.

„Előfordulhatnak olyan helyzetek, amikor a keresztnév és a nemre vonatkozó információk eltérnek attól a nemtől, amelyhez tartozónak láttatja magát a transznemű személy. A személyazonosító igazolványon szereplő fényképben is lehetnek eltérések, ami abból adódik, hogy az illető nemváltó terápián vesz részt, ami fokozatosan befolyásolja a fizikai megjelenését” - olvasható a közleményben.

Az Accept emlékeztetett arra, hogy a választójogot az alkotmány szavatolja az ország összes szavazókorú állampolgára számára. 

A szervezet ezért az útmutatóban arra kéri a választási folyamatban részt vevő személyeket, hogy a magánélethez való joguk védelme érdekében június 9-én bánjanak körültekintően a transzneműekkel, „kerüljék a kellemetlen helyzeteket vagy más olyan magatartást, amely gyűlöletre és/vagy gyűlölet-bűncselekményekre, például zaklatásra, fizikai és/vagy szóbeli támadásra ösztönözhet”.