Utazás az udvari fényképész Dunky fivérekkel a 19-20. századforduló Kolozsvárjára

Utazás az udvari fényképész Dunky fivérekkel a 19-20. századforduló Kolozsvárjára
Második alkalommal várja az érdeklődőket a 19. és 20. századi erdélyi fotográfusok alkotásainak kiállítására a kolozsvári Erdélyi Történeti Múzeum és a Kolozsvári Kulturális Központ. Az Erdély híres fotográfusai című tárlatot szombaton, szeptember 26-án nyitják meg a Szabók bástyájában és október 6-ig látogatható. Az első alkalommal megrendezett tavalyi kiállítás sikerén fellelkesedve a szervezők úgy gondolták, érdemes folytatni az eseményt és feltárni további digitalizált fotódokumentumokat az érdeklődők számára.

A kolozsvári tárlaton a Dunky testvérpár, Kálmán (1858–1935) és Ferenc (hozzávetőleg 1860–1941) Kolozsváron készült fotóit állítják ki, amelyek Veress Ferenc (1832–1916) alkotásaival közösen a 19. század végének és a 20. század elejének legjelentősebb fotódokumentumai a város történetének megismerését tekintve.

A Dunky testvérek 1886-ban fényképészeti műtermet nyitottak a város központjában, a Wass Ottília grófnő tulajdonában lévő, ma Wass-háznak nevezett épületben (Főtér, 11. szám). Kolozsvár történelmének szempontjából a két művészt a riportfotózás elindítóinak tekintik, hiszen számos jelentős eseményt örökítettek meg a város életéből. Ilyenek voltak például a bécsi balett 1888-as kolozsvári fellépései, I. Ferencz József császár 1895-ös látogatása, vagy épp a főtéri Mátyás király emlékmű 1902-es leleplezése.

A Dunky fivérek műveikkel számos kiállításon vettek részt az országban és külföldön egyaránt, az 1897-es londoni Iparkiállításról nagydíjjal és aranyéremmel tértek haza. 1898-ban Kálmán és Ferenc megkapta az „Udvari Fényképész” címet, amelyet ezt követően a laborjukban kidolgozott fényképek hátoldalán is feltüntettek. Az Erdélyi Történeti Múzeum által őrzött fotóikat a 20. század elején Wass Ottília grófnő és Kuun Géza gróf adományozta az Erdélyi Múzeum Egyesületnek.

A fivéreknek lehetősége volt Janovics Jenő színházigazgató, rendező 1913-ban alapított kolozsvári filmstúdiójában dolgozni, ahol feladatuk a filmek jeleneteinek, a stúdió berendezéseinek és dekorációjának fotózása volt. A fényképeik hátoldalán található leírásokból az is kiderül, hogy rendszeresen készítettek portrékat kolozsvári arisztokrata családok tagjairól.

A századfordulós évtizedekből való kolozsvári fotográfiák mellett a tárlaton hasonló korból származó nagybányai, nagyváradi, nagyszebeni, segesvári, gyulafehérvári, brassói és szatmárnémeti felvételeket is láthatunk, a helyi múzeumok jóvoltából.

varosnapokHirdetés

A kiállítás programjának további részleteiről a múzeum honlapján és az esemény Facebook-oldalán olvashatnak az érdeklődők. A közösségi hálón szereplő információk szerint az említett időszakban a tárlat naponta 10 és 18 óra között látogatható.

(Borítókép: Néhány a Szabók bástyájában szombattól látható képekből: Bethlen Vilma grófnő, Bánffy Zoltán báró és Béldy Emma grófnő FOTÓK: ERDÉLYI TÖRTÉNETI MÚZEUM)