Ünnepi ülés a Románia és Izrael közti szolidaritás napja alkalmából

A kétkamarás parlamentben ünnepi együttes ülést tartottak kedden a Románia és Izrael közötti szolidaritás, illetve barátság napja alkalmából, amelynek bevezetéséről a kisebbségi frakció két tagjának – a zsidó kisebbség által jelölt Silviu Vexler és a német kisebbség által delegált Ovidiu Gant – kezdeményezésére áprilisban hoztak törvényt Romániában.

Bár Marcel Ciolacu miniszterelnök a díszülésen személyesen nem vett részt, videoüzenetben idézte fel, hogy Románia az elsők között, 1948. június 11-én lépett diplomáciai kapcsolatba a függetlenségét akkor néhány hete kikiáltó Izraellel. Rámutatott: országa Izraellel vállalt szolidaritása a nehéz pillanatokban sem párolgott el, a 2023. október 7-i terrortámadást Románia a lehető leghatározottabban elítélte, ő maga pedig - román kormányküldöttség élén - szolidaritási látogatást is tett Izraelben.

„A Románia és Izrael közötti megszakítás nélküli baráti kapcsolatok a közös demokratikus értékeken alapulnak, tartópillérei pedig a romániai zsidó közösség és Izrael román származású állampolgárainak közössége, amelyek fontos szerepet játszanak mindkét állam kultúrájának és civilizációjának alakításában” – fogalmazott üzenetében a miniszterelnök.

Nicolae Ciucă szenátusi házelnök videoüzenetében azt emelte ki, Románia - a nemzetközi feszültségek és diplomáciai nyomás ellenére - a kommunista tömb egyetlen országa volt, amely soha nem szakította meg diplomáciai kapcsolatait Izraellel. Emlékeztetett: Romániában önálló tananyagként vezették be a hazai közoktatásban a zsidók történelmét és a holokausztra vonatkozó ismereteket, hogy a társadalom „antitesteket” kezdjen el termelni a zsidógyűlölet és az intolerancia ellen.

„Támogatjuk Izrael alapvető jogát a létezéshez, az önvédelemhez és polgárai védelméhez. Üdvözlöm ezt az ünnepnapot, amikor Izrael Állam zászlaja Románia zászlaja mellett lobog a barátság és szolidaritás jeleként” - idézte a házelnök videoüzenetét az Agerpres hírügynökség.

A törvényt kezdeményező Silviu Vexler parlamenti képviselő, a romániai zsidó közösségek szövetségének elnöke parlamenti felszólalásában történelmi jelentőségű gesztusként értékelte a parlament kiállását.

„A mai világban szinte hihetetlenné vált, hogy a román nemzeti himnusz mellett Izrael Állam himnuszát is meghallgathatjuk, talán azért, mert a címe 'HaTikvá', azaz "A remény". Normális időszakban is kiemelt jelentősége lett volna egy ilyen gesztusnak, de a jelenlegi helyzetben a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napjának bevezetése valóban történelmi tett” - fogalmazott a zsidó kisebbség parlamenti képviselője.

Nagy Szabolcs RMDSZ-es képviselő beszédében azt hangsúlyozta: a közel-keleti helyzet rendkívül aggasztó, és a mi feladatunk megfékezni a konfliktushelyzetek miatt egyre erősödő antiszemitizmust, elítélve az Izrael elleni terrortámadásokat, a terrorizmust és a szélsőséges erőszakot, amelyek az elmúlt években felerősödtek Izraelben. „Izraelnek jogában áll megvédeni polgárait a terrorszervezetek barbár támadásaitól” – emelte ki.
 

Az idén februárban beterjesztett, a parlament mindkét háza által márciusban megszavazott, és az államfő által április elején kihirdetett jogszabály szerint minden év május 14-én a parlament ülésén megemlékeznek a nap jelentőségéről, az elnöki hivatal, a parlament és a kormány székházán pedig Izrael zászlaját is kitűzik Románia lobogója mellé.
A jogszabály lehetővé teszi, hogy a helyi és központi közigazgatási intézmények, Románia külképviseletei elszámolják azokat a költségvetésükbe betervezett kiadásokat, amelyekkel a Románia és Izrael közötti szolidaritás és barátság napja alkalmából szervezett rendezvényeket támogatják.