Ünnepel az Ecsetgyár

Új székhelyre költözik az egyesület

Ünnepel az Ecsetgyár
Színes és összetett rendezvénysorozattal ünnepli fennállásának 10. évfordulóját az Ecsetgyár Egyesület, Kolozsvár egyik fontos független kulturális és művészeti mozgalma. Az egyesület hétfőn, sajtótájékoztatón jelentette be azt is, hogy elköltöznek a Henri Barbusse utcai régi ecsetgyár épületéből. Új székhelyüket a Constantin Dobrogeanu Gherea/Fejedelem utcában alakítják ki, itt is lesznek kiállítóterek, illetve a CFR klub használatáról is tárgyalnák már. A kortárs művészeti központ képviselői ugyanakkor kiemelték, ezentúl szorosabban szeretnének együttműködni más kolozsvári intézményekkel, független kulturális terekkel, például hosszú távú közreműködést terveznek a Shoshin Színházi Egyesülettel is.

A programot a hétvégén, október 4-én, délután hat órától a Privirea colectivă: Mostre din ceva care ne priveşte pe toţi és Vak randi #2 című kiállítások megnyitójával, valamint Ivo Dimchev Selfie Concert című interaktív zenés performanszával indítják. A nemzetközi színházi miniévadot, számos tárlatot, városnézést, vitát és találkozót is magába foglaló ünnepségsorozat október 4. és november 22. között zajlik.

Október 5-én, szombaton Pe-Trecere 10.0 címmel szerveznek beszélgetést, amelyen a kulturális szektor és a közintézmények képviselői, szakemberek tárgyalnak a független művészet aktuális helyzetéről, gyakorlatokról és lehetőségekről.

A meghirdetett nemzetközi miniévad programjában négy produkció szerepel, amelyek mind az átmenet problematikáját járják körül. A fiatal, de elismert művészeket felvonultató évadban látható a Hodworks társulat Mirage című előadása (Magyarország), a STEREO AKT társulat Addressless – vagabond role game című produkciója (Magyarország), Karin Pauer és Aldo Giannotti this is where we draw the line koreográfiája (Ausztria), illetve a Magyar akác, Kelemen Kristóf és Pálinkás Bence György rendezése (Magyarország). A nemzetközi programot romániai előadásokkal egészítik ki: Kolozsváron látható az unteatru és a Proiect 2 Schrödinger macskája című koprodukciója, valamint az Országos Táncközpont és a Linotip – Független Koreográfiai Központ közös előadása, a 2 nő.

The Museum Affair. Exerciţii de grefare a spaţiului muzeal clujean címmel nyílik kiállítás október 17-én, délután hat órakor az Erdélyi Történeti Múzeumban. A négy kolozsvári múzeum partnerségében megvalósuló kiállítás anyagába (Erdélyi Történeti Múzeum, Erdélyi Néprajzi Múzeum, a BBTE Állattani Múzeuma, a BBTE Növénytani Múzeuma) az intézmények saját gyűjteményének darabjai, valamint az Ecsetgyárhoz tartozó kortárs vizuális művészek munkái láthatók. A tárlat december 13-ig látogatható.

A november 7-én nyíló Új Hullám #1 című kiállítás a Képzőművészeti és Formatervezői Egyetem diákjainak munkáit mutatja be. A tárlatot két fiatal kurátor, Alexandra Mereuţi és Sebastian Danciu állította össze.

A képzőművészeti programokat közösségi események teszik teljessé, a Pilot Café során viták, kerekasztalbeszélgetések és tárlatvezetések lesznek, míg a Colectic A Egyesület által szervezett #FMR című találkozások alatt fiatal művészek és amatőrök beszélgethetnek szabadon.

Az ünnepi program helyszínei: Ecsetgyár, Tranzit Ház, a Sapientia EMTE Stúdióterme, a BBTE Színház és Film Kara, valamint az Octavian Stroia Koreográfiai és Drámaművészeti Líceum. Részletes információk az Ecsetgyár weboldalán (www.fabricadepensule.ro) érhetők el.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Váratlan, ám korántsem véletlen, hogy a nyugati életvitel és értékrend felé tájolás éppen keletről érkező impulzusra történt – véli Lucian Boia történész, akinek immár a nyolcadik kötetét publikálta a Koinónia Kiadó. A románok és Európa című kötet ihletett fordítója Vallasek Júlia, aki másodízben magyarítja a mítoszokat és berögzöttségeket rendre megkérdőjelező történészprofesszort – vele szerveztek beszélgetést a 13. Kolozsvári Ünnepi Könyvhéten.
KultSzínTér