Ünnep előtt és után

Ünnep előtt és után
Emlékszem, gyerekkoromban, „az átkosban”, a tömbházban lakó szomszédok mennyire félve kívántak egymásnak karácsonykor és húsvétkor kellemes ünnepeket. Mert akkor csak azt lehetett. Volt, aki attól félt, hogy valaki meghallja a jókívánságot, aztán meggyűlik a baja az államigazgatással, ezzel-azzal. 1989 után azonban szabadon kívánhattunk egymásnak nem kellemes, hanem áldott ünnepet (is).

Alig pár éve tapasztaltam azt, hogy többségi ismerőseim Facebook-oldalukon kívántak áldott, vagy kellemes, vagy boldog húsvétot.  Karácsonyt is, de annak időpontja nálunk ugyanaz (szinte) minden felekezet számára.  Ezért volt feltűnőbb, láthatóbb, hogy a többségi lakosság, legalábbis egyes tagjai már kezdenek rájönni arra, hogy mi, a nemzeti kisebbségekhez tartozó személyek nem mindég ugyanakkor ünnepeljük a húsvétot, mint ők. Nekünk legtöbbször más napra esik ez az ünnep. És a figyelmesebbje bátran kiírta a Facebook-oldalára, hogy áldott húsvéti ünnepeket kíván … na, nem a nemzeti kisebbséghez tartozó ismerőseinek és barátainak, hanem a katolikus húsvétot ünneplőknek. Persze, néhány többségi rögtön rá is kérdezett, hogy miért most kíván boldog húsvétot, amikor az ortodoxok még nem ünnepelnek? A (nyilvános) válasz is gyorsan érkezett:  „katolikus ismerőseimnek kívánok kellemes ünnepeket”.  Mondhatnánk, csekély gesztus, de el kell ismernem, hogy jólesett. És voltak szép számmal többségi szomszédjaim, akik virágvasárnapkor valamint húsvétkor telefonos üzenetet küldtek, továbbá a közösségi oldalakon, WhatsApp-on,  Facebookon írták meg  ünnepi jókívánságaikat.  Több olyan, vegyes házasságból származó ismerősömmel beszéltem, akik elmondták: mindkét húsvétot megünneplik, mert így esik jól a lelküknek, így szereznek örömet különböző nemzetiségű szüleiknek, házastársaiknak, rokonaiknak.

De, hogy az örömöm ne legyen teljes, például a közszállítási buszokon már csak utólag, az ortodox ünnep alkalmával jelent meg a kellemes ünnepeket felirat magyarul, illetve az elektronikus postacímemre most érkeznek meg a különböző többségi szervezetek, intézmények húsvéti üdvözletei. Az időzítés a figyelmesség terén nem működik mindenhol, mindenkinél egyformán…

Viszont ezek az apróságok nem tudták letörni a húsvéti jókedvemet. A többségiek részére, a húsvétot most ünneplőknek én is viszonzom majd a jókívánságokat. Meggyőződésem, hogy a békés együttélés csak egymást kölcsönösen tisztelve, egymás ünnepére is kölcsönösen figyelve valósítható meg. Tudatosan igyekszem ezt a magatartást megőrizni, tovább adni. Bármi történjék, ettől a meggyőződésemtől nem tántoríthat el semmi. Vallom: csak így érdemes élni szeretett Kolozsvárunkon, ahol több nemzetiség, kultúra, vallás, meggyőződés kovácsolódott össze az évszázadok folyamán.