Ukrajnai háború - Civileket gyilkol a visszavonuló orosz hadsereg

Ukrajnai háború - Civileket gyilkol  a visszavonuló orosz hadsereg
Közel háromszáz, 16 és 60 év közötti férfi holttestére bukkantak az ukrajnai Bucsa településen felfedezett tömegsírban, a város utcáin pedig további holttestek hevernek. Az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg elborzasztó cselekményeket hajtott végre.

Kijev körül mintegy harminc települést sikerült visszafoglalniuk az ukrán erőknek, de a veszély nem múlt el, Ukrán és nyugati források szerint egyre valószínűbb, hogy  az oroszok Kelet-Ukrajnába csoportosítják át az erőiket, írja a 24.hu portál.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök szombat esti videóüzenetében arra figyelmeztetett, hogy a visszavonuló orosz csapatok aknákat hagyhatnak hátra lakóházak, elhagyott felszerelések, sőt, akár holttestek közelében.

Az államfő szerint a visszavonulás nem jelenti azt, hogy enyhülne a háborús helyzet, mert a távolból továbbra is mérhetnek rakétacsapásokat az oroszok azokra a településekre, amelyeket most elhagytak. Kelet-Ukrajnában pedig heves harcokra lehet számítani.

A fővárostól északnyugatra lévő Bucsa településen tömegsírra bukkantak, amelyben 280 férfi holttestét találták meg,  közölték a helyi hatóságok. A vonatkozó jelentések szerint orosz katonák célirányosan végezték ki a férfiakat Bucsa településen.

Tarasz Bezerovec ukrán újságíró, politikai elemző a Twitteren azt írta: a 16 és 60 év közötti férfiakat megölték, több megkötözött holttesten fejlövés nyomaira bukkantak.

Az AFP helyszíni tudósítója arról számolt be, hogy több mint húsz, civil ruhát viselő holttestet látott a város egyik utcáján. Az AP amerikai hírügynökség tudósítója szerint ukrán katonák huzalok segítségével húzták be civilek holttesteit az utcákról, attól tartva, hogy a halottak közvetlen közelében aknák lehetnek. Helyiek szerint a távozó orosz katonák több polgári személyt megöltek a városban.

Antony Blinken amerikai külügyminiszter vasárnap kijelentette, hogy a külügyminisztérium segít dokumentálni az orosz hadsereg által ukrán civilek ellen elkövetett atrocitásokat, tájékoztat az index.hu.

"Egy gyomorszájba ütéssel ér fel, ha ezekre a képekre (az AFP hírügynökség helyszínen készült fotóira) tekintünk. Az agresszió kezdete óta úgy gondoljuk, hogy az orosz erők háborús bűnöket követtek el, és azon dolgozunk, hogy ezt dokumentáljuk. Az elkövetőket felelősségre kell vonni!”, nyilatkozta a Blinken a CNN-nek. 

A külügyminiszter elmondta: az Egyesült Államok és a NATO-országok segítenek abban, hogy hamarosan minden egyes ukrán területen lévő orosz harckocsira tíz páncéltörő fegyverrendszer jusson.

A brit külügyminiszter szerint egyre több bizonyíték vall arra, hogy az Ukrajnában meghátrálásra kényszerített orosz hadsereg "elborzasztó cselekményeket" hajtott végre ukrajnai településeken, köztük Irpiny és Bucsa községekben. Liz Truss közölte: háborús bűncselekményekként kell kivizsgálni azokat a válogatás nélküli támadásokat, amelyeket az orosz fegyveres erők követtek el ártatlan civilek ellen az Ukrajna elleni illegális és indokolatlan invázió során.

Ki kell vizsgálni az orosz hadsereg bűncselekményeit, amelyeket a Kijev melletti Bucsában követtek el - közölte vasárnap Olaf Scholz is. A német kancellár közleményében kiemelte: szörnyű felvételek érkeztek az ukrán főváros melletti településről, amelyről a napokban szorították ki az orosz csapatokat. Az utcákon holttestek hevernek, az áldozatok között gyerekek, nők és idős emberek vannak - mutatott rá a német kormányfő.

Annalena Baerbock német külügyminiszter egy Twitter-bejegyzésben hangsúlyozta, hogy bíróság elé kell állítani a bucsai háborús bűncselekmények felelőseit. Az eset miatt "szigorítani fogjuk az Oroszország elleni szankciókat, és az eddiginél is erősebben támogatjuk majd Ukrajnát, hogy megvédhesse magát" - közölte a német diplomácia vezetője.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei