Újabb tüntetéseken éltették a Hamászt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban

Újabb tüntetéseken éltették a Hamászt Nyugat-Európában és az Egyesült Államokban
Szombaton London központjában több ezer ember gyűlt össze egy Izrael-ellenes tüntetésen, miután a rendőrség figyelmeztetést adott ki, hogy aki a Hamász terrorcsoportot támogatja, azt letartóztatják. Nagy-Britanniában tiltott terrorszervezetnek számít a Hamász, tagjai és nyilvános támogatói a brit törvények szerint akár 14 évig terjedő börtönbüntetéssel is sújthatók.

A hirado.hu összeállítása szerint a palesztin ellenállást, az intifádát éltető csoport tagjai Rómában pénteken összecsaptak a rendőrökkel.

Izraeli zászlót égettek el a Hamász terrorszervezet támogatói a görög fővárosban, miközben azt kiabálták Allahu Akbar, azaz Allah a leghatalmasabb. A tömeg az athéni izraeli nagykövetség épülete előtt követelte Palesztina függetlenségét. 

Allahu Akbar – ezt kiáltozták Bécsben is a tüntetők. Ausztria fővárosában rendőrök igyekeztek féken tartani a palesztin terroristákat éltető tömeget.

Palesztin zászlókkal vonultak utcára több százan Münchenben is, dacára annak, hogy Németországban a hatóságok megtiltották a terrort támogató demonstrációkat. A tömeg „elnyomó, gyarmatosító, gyilkosoknak” nevezte az izraelieket. A megmozdulást végül a rendőrség feloszlatta.

Egy nappal korábban a francia rendőrök csak vízágyúval és könnygázzal tudtak véget vetni a Hamászt támogató tüntetésnek. Párizs utcáin is százak gyűltek össze a hatóságok tiltása ellenére, a tömeg Gázát éltette, miközben palesztin zászlókat és fáklyákat lengetett.

Svédországban is egyre több helyen szerveznek megmozdulásokat a terroristák szimpatizánsai. Néhány napja egy göteborgi megmozduláson a résztvevők azt skandálták: le fogják mészárolni a zsidókat.

ANew York-i Times Square-en ezrek követelték, hogy az Egyesült Államok ne adjon több támogatást Izraelnek. A tömeg azt skandálta: „Szabad Palesztinát!” és „Ha nem kapjuk meg, másé se legyen!” A legtöbb amerikai nagyvárosban fokozott biztonsági intézkedéseket rendeltek el, miután a Hamász tiltakozásra szólította fel szimpatizánsait. New Yorkban és Los Angelesben a rendőrség az FBI-jal és a nemzeti gárdával közösen járőrözött az iskolák, vallási intézmények és közlekedési csomópontok környékén. Washingtonban pedig kordonokkal vették körbe a Capitolium épületét.

Nagy-Britannia: Emelkedett az antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma

Jelentősen emelkedett az elmúlt hetekben Londonban a gyűlölet vezérelte, mindenekelőtt antiszemita és iszlámgyűlölő indíttatású incidensek száma - közölte a Scotland Yard.

A londoni rendőrség összesítése szerint a szeptember 29. és október 12. közötti időszakban - amelybe beleesik a Gázai övezetet uraló Hamász iszlamista terrorszervezet Izrael ellen múlt szombaton indított támadásának időpontja - 105 bejelentés érkezett antiszemita incidensekről, és további 75 olyan antiszemita indíttatású agresszió jutott a hatóságok tudomására, amely már bűncselekménynek számít. A rendőrségi beszámoló szerint a tavalyi azonos időszakban 14, illetve 12 ilyen jellegű incidens és bűncselekmény történt a brit fővárosban.

A Scotland Yard a vizsgált időszakban 58 incidensről és 54 bűncselekményről szerzett tudomást, amelyeket egyaránt iszlámgyűlölet vezérelt. A hasonló indíttatású incidensek és bűncselekmények száma egy évvel korábban 31, illetve 34 volt. A londoni rendőrség fokozta járőrtevékenységét a fővárosban a Hamász által Izrael ellen elkövetett támadás óta.

Londonban már több zsidó iskola is tanítási szünetet rendelt el, attól tartva, hogy diákjait támadások érhetik a brit főváros utcáin.

„Az iskoláknak biztonságos menedéknek kellene lenniük a gyermekek, a tanárok és a közösség számára. Szívszorító belegondolni, hogy három iskolánkat azért kellett bezárni, mert az igazgatók aggódnak a gyerekek biztonságáért. Sajnos tapasztalatból tudjuk, hogy amikor a Közel-Keleten zavargások vannak, akkor országszerte megnő a gyűlölet-bűncselekmények száma” – nyilatkozta London polgármestere, Sadiq Khan.