Újabb idegenbeli siker az U-BT-nek, Patrick Richardnak ajánlva

(Fotó: U-BT Cluj-Napoca)
Újabb nehéz kiszállás várt a hét közepén a Kolozsvári U-BT csapatára a férfi kosárlabda EuroKupa csoportkörének 5. fordulójában: a Hapeol Jeruzsálemmel játszott idegenben, a közel-keleti helyzet miatt azonban nem Izraelben, hanem a bulgáriai Szamokovban. A szerda esti találkozón Mihai Silvăşan legénysége fontos győzelmet aratott, üröm az örömben viszont, hogy a csapatkapitány Patrick Richard súlyos sérülést szenvedett a mérkőzés első negyedében, és műteni kell.

A mintegy 80 éves múlttal rendelkező izraeli klub az ezredforduló környékén élte fénykorát, amikoris nemzetközi szinten is hírnevet szerzett magának: 2004-ben a fináléban a Real Madrid együttesét legyőzve megnyerte a mostani Európa Kupa elődjét, vagyis az ULEB-kupát. A csapat azóta is az izraeli bajnokság egyik meghatározó szereplője – kétszer nyert bajnokságot, 6-szor kupát és 6-szor ligakupát –, és rendszeres résztvevője a nemzetközi kupasorozatoknak. Otthon 11 ezer férőhelyes sportcsarnokban játszik, amit – főleg a bajnoki rangadókon – zsúfolásig megtöltenek fanatikus szurkolói, ilyenformán az EuroKupában komoly hátránnyal indult a háborús helyzet miatt: mivel Izraelben most nem rendezhetnek mérkőzéseket, rajongói sem buzdíthatják a csapatot. A szerdai esti mérkőzésen is mindössze 120 személy volt a lelátókon…

Másfelől, a több amerikai kosarast is felvonultató gárda nem volt teljesen ismeretlen Mihai Silvăşan vezetőedző számára: ugyan az U-BT és a Hapoel a mostani mérkőzés előtt még nem találkozott egyszer sem, de a kolozsváriak két játékost is igazoltak a közelmúltban az izraeli alakulattól: a tavalyi szezonban Mareks Mejerist hozták el, az idén pedig Zach Hankinst – utóbbi két szezont töltött a Hapoelnél, és 2023-ban, náluk játszva elnyerte a bajnokság legjobb játékosa címet.

Rátérve a szerdai találkozó alakulására, a „hazaiak” az amerikai Kenneth Smith révén rögtön bejelentkeztek egy triplával, de a vendégek sem várattak magukra sokáig az első kosárral. A kiegyenlített küzdelem során többször mutatott egyenlőt az eredményjelző, ugyanakkor a jó napot kifogó kubai Karel Guzman tripláival a kolozsváriak több alkalommal vezettek egy-egy kosárhosszal, sőt, a negyed hajrájában, amikor beállt a csapatkapitány Patrick Richard, majd Adam Mokoka és Sasu Salin is betalált a félkörön kívülről, már kettővel is (20:26). A két tripla között sajnos az alig másfél perce játszó csapatkapitányát el is vesztette az U-BT, a pályáról egyenesen egy szófiai kórházba vitték… Az U-BT tegnapi rövid közlése szerint az orvosi vizsgálatok kimutatták: a 34 éves kosarasnak az alkarja tört el két helyen, így szükség van a műtétes beavatkozásra is.

A négy ponttal megnyert első negyedben az U-BT védelme elsősorban arra összpontosított, hogy semlegesítse a rivális mindössze 1,78 m magas amerikai kosarasát, Jared Harpert, aki meccsenkénti 20,8 pontos átlagával az EuroKupa legeredményesebb játékosa. A második negyed elején így őt a kispadon hagyta a Hapoel edzője, azonban az izraeli csapat nélküle is megtalálta a palánkig vezető utat, így két és fél perc alatt egy 6:0-s sorozattal visszavette a vezetést. Az U-BT sem hagyta magát: Mihai Silvăşan időkérése után zsinórban dobott 11 pont volt a válasza (28:37), így a másik oldalon is időkérés következett. A küzdelmes folytatásban a kolozsvári gárda meg tudta tartani előnyét, így szünetben 36:44-et mutatott az eredményjelző.

Térfélcsere után is felváltva estek a kosarak; az U-BT egy adott pillanatban ellépett 10 pontra (42:52), de aztán a rivális percei következtek – a már említett Jared Harper kezdett belelendülni a játékba (53:57), bár a kolozsvári védelem szorításában több dobást is elrontott. Aztán amikor a negyed vége felé mégis beszórt egy triplát – amivel már 13 pontnál tartott –, a különbség csupán két pontra csökkent (59:61).

Az utolsó negyed így igen izgalmasra ígérkezett, ráadásul a hazaiak kosaraival indult, amivel kiegyenlítettek (63:63). Az első kolozsvári pontra több mint két percet kellett várni, de Zavier Simpson szerencsére mindkét büntetőjét bedobta, majd akcióból is betalált. Aztán újabb egyenlítés következett 67-nél, de a Hapoel ezután sem tudta átvenni a vezetést, mivel Hervey és Simpson is beszórt egy-egy triplát. A két csapat agresszív védekezése közepette a találkozó újabb kosarára mintegy másfél percet kellett várni, és mivel azt Guzman szerezte, két és fél perccel a vége előtt az U-BT biztonságot adó előnyre tett szert (67:75). Ennek fényében Mokoka is bevitt egy akciókosarat, majd Guzman szórt be távoli dobást, a 13 pontos előnyről – másfél perccel a vége előtt – már nem tudta elveszíteni a találkozót.

Végeredmény: Hapoel Jeruzsálem (izraeli)–Kolozsvári U-BT 73:81 (22:26, 14:18, 24:19, 13:18); Karel Guzman 20, Kevin Herevy 17, Zavier Simpson 16, Adam Mokoka 14 ponttal járult hozzá a sikerhez, utóbbi a meccs legjobbjaként 9 lepattanóval és 3 gólpasszal is kitűnt. A túloldalon Harper volt a legjobb, 19 pontig jutott.

Az U-BT 2 győzelemmel és 3 vereséggel, azaz 7 ponttal a 6. helyen áll a csoportban, szerdai ellenfele egy helyet rontva a negyedik (mérlege: 3 siker és 2 vereség, vagyis 8 pont). Vezet a továbbra is százszázalékos (10 pontos), ezúttal a Türk Telekomot felülmúló spanyol Valencia Basket. 

A forduló meglepetéseként a csoportkörben még nyeretlen litván Lietkabelis Panevezys 84:80-ra legyőzte a forduló előtt még a spanyolokhoz hasonlóan veretlen francia Bourg-en Bresse gárdáját, amely kudarca ellenére jobb pontarányának köszönhetőn megtartotta második helyét a tabellán a szlovén Cedevita Olimpija Ljubljana előtt – utóbbi Tesszalonikiben, az Aris Midea otthonában győzött.

A 6. fordulóban az U-BT a tabellán azonos pontszámmal közvetlenül mögötte álló olasz Umana Reyer Venice együttesét fogadja, a mérkőzést október 30-án 19 órától játsszák a BT Arénában. Előbb azonban a kolozsvári csapatra rangadó vár a Nemzeti Ligában: holnap 18 órától az idényben 5 forduló után még veretlen Bukaresti Rapid vendége lesz.