A nagyváradi tornát is megnyerte az U-BT

Adan Mokoka (labdával) 10 pontig és 7 lepattanóig jutott az Igokea ellen, mielőtt megsérült volna (fotó: U-BT.ro)
Újabb barátságos tornát nyert meg az új idényre készülő Kolozsvári U-BT: miután előzőleg Brassóban diadalmaskodott (ahol a házigazda Koronát és a Konstancai MSC-t múlta felül), ezúttal Nagyváradon az Antonio Alexe Emléktornán sem talált legyőzőre, pedig itt már nagy erejű riválisokkal is találkozott.

Mihai Silvăşan tanítványai pénteken a tízszeres bosnyák bajnok, az idén Bajnokok Ligája-induló Igokea Aleksandrovac ellen mutatkoztak be a Körös-parti városban, és nagy csatában végül 87:85 arányban diadalmaskodtak. Az első negyedben a két gárda fej-fej mellett haladt, majd a másodikban az Igokea – éppen a nyáron az U-BT-től „elcsábított” Bryce Jones kiváló játékának köszönhetően – hajszállal jobb volt, így szünetben 45:41-re vezetett.  Később az U-BT egy 9:0-s részeredménnyel meglépett (73:65), de a rivális visszajött a játékba, így a győzelem kérdése gyakorlatilag az utolsó pillanatig nyitott volt. 

„Rendkívül intenzív mérkőzés volt. Ez volt az első igazán erős meccsünk. A jó dolog az, hogy megnyertünk egy olyan meccset, amelyen rosszul játszottunk, 21 eladott labdával” – összegzett Silvăşan, aki két alapemberét is elveszítette: a találkozón Karel Guzman és Adam Mokoka megsérült. A csapat legeredményesebbje a 25 percnyi játék alatt 23 pontig jutó Kevin Hervey volt. 

A nap másik mérkőzésén a Nagyváradi ESK és a lengyel Slask Wroclaw találkozott; a 18-szoros cseh bajnok tavaly a Kolozsvári U-BT ellenfele volt az EuroCup csoportkörében. A Cristian Achim vezette hazaiak – akik a nyáron megszerezték az U-BT két korábbi játékosát, Török Rollandot és Brandon Brownt – 84:80-nal győztek, így a vasárnapi fináléban az ESK és az U-BT „újrajátszotta” az elmúlt idény bajnoki döntőjét. Silvăşan ezen nem számíthatott az előző nap megsérült két játékosára, de a térdműtétje után még felépülőben lévő csapatkapitány, Patrick Richard és a szintén sérült Tudor Șomăcescu sem volt bevethető. Ennek ellenére a bajnoki címvédő intenzív, jó játékára a tavalyi ezüstérmes nem találta az ellenszert: az U-BT már az első negyed végén több mint 10 ponttal vezetett (26:15), szünetben pedig 52:38-at mutatott az eredményjelző. A vége így sima, 93:84 arányú siker lett; Zavier Simpson 25, Kevin Hervey 22 ponttal vette ki részét a győzelemből.

„Ez egy rendkívül fontos győzelem volt a morálunk szempontjából, megmutattuk, hogy van karakterünk, és hogy a problémáktól függetlenül harcolni fogunk a győzelemért. Erre kell építenünk” – foglalta össze a látottakat Silvăşan. 

Az U-BT számára újabb barátságos turné következik szeptember 14-15-én, ezúttal Bosznia-Hercegovinában.