Új európai szuperszámítógépet adtak át Spanyolországban

Barcelonában átadták a MareNostrum 5 elnevezésű legújabb világszínvonalú európai szuperszámítógépet, ez a nyolcadik ilyen Európában működő eszköz - tájékoztatott az Európai Bizottság.

A brüsszeli közlemény szerint a MareNostrum 5 jelenleg egyike a világ tíz legnagyobb teljesítményű szuperszámítógépének, melynek a Barcelona Supercomputing Center ad otthont. Az eszköz márciustól lesz hozzáférhető az európai tudományos és ipari felhasználók széles köre számára.

A MareNostrum 5 csúcsteljesítménye 314 petaflops, ami másodpercenként 314 billiárdos számítási teljesítményt jelent.

Ez egyben Európa "legzöldebb" szuperszámítógépe is, ugyanis energiatakarékos és teljes mértékben fenntartható energiával működik. A szuperszámítógép által termelt hőt annak az épületnek a fűtésére használják fel, ahol található.

Összetett tudományos problémák megoldására tervezték

A MareNostrum 5-öt kifejezetten összetett tudományos problémák megoldására tervezték. Támogatni fogja például a gyógyszer- és vakcinafejlesztést, valamint vírusterjedési szimulációkkal segíti majd az európai orvosi kutatást. A szuper-számítástechnika hagyományos céljaira is használható lesz, például az éghajlatkutatás, a mérnöki tudományok, az anyagtudományok és a földtudományok területén.

A szuperszámítógép más európai kezdeményezéseket is támogatni fog, például a Föld nagy pontosságú digitális modelljének globális szintű kidolgozását célzó Irány a Föld, valamint az EU által szintén csütörtökön elindított úgynevezett európai virtuális emberi ikermodell kezdeményezést. A virtuális emberi ikermodell kezdeményezés segíteni fogja a tudósokat abban, hogy jobban megértsék az emberi szervezetet, és ezáltal utat mutat a jobb egészségügyi ellátás és a személyre szabott kezelések felé - írták.

Az MI fejlesztői is használni fogják

Az eszközt a mesterséges intelligencia (MI) fejlesztői is használni fogják. A szuperszámítógép a jelenleg elérhető legfejlettebb gyorsító csipek segítségével ki tudja majd szolgálni a kialakulóban lévő MI-platformokat és növelni fogja az MI-alapú nagy európai nyelvmodellek teljesítményét.

Európában ez idáig hét szuperszámítógép működött: a bulgáriai Discoverer, a luxemburgi MeluXina, a szlovéniai Vega, a csehországi Karolina, a finnországi LUMI, az olaszországi LEONARDO és a portugáliai Deucalion.

(Borítókép: Barcelona Supercomputing Center)