Trump: "tiszta idővesztegetés" tárgyalni a demokraták kongresszusi vezetőivel

Trump: "tiszta idővesztegetés" tárgyalni a demokraták kongresszusi vezetőivel
"Tiszta idővesztegetés" tárgyalni a kongresszus demokrata párti vezetőivel - írta szerdán Twitter-bejegyzésében Donald Trump amerikai elnök, miután a Fehér Házban folytatott tárgyalásokon felállt és otthagyta tárgyalópartnereit.

Az elnök a kongresszus demokrata párti és republikánus vezetőivel egyeztetett a részleges kormányzati leállás feloldásáról és az amerikai-mexikói határra tervezett falról. Ám amikor Nancy Pelosi házelnök ismét elutasította, hogy a demokraták pénzt szavazzanak meg a falépítésre, az elnök felállt és faképnél hagyta a demokratákat. Vele együtt távoztak a republikánus politikusok, köztük Mike Pence alelnök is.

"Az elnök egyszerűen felállt és kisétált" - mondta a nagyon rövid találkozó után újságíróknak Chuck Schumer, a szenátus kisebbségi frakciójának vezetője.

Donald Trump - szintén a találkozó után közzétett Twitter-bejegyzésében - így fogalmazott: "megkérdeztem, hogy mi történik 30 nap múlva, ha most gyorsan újraindítjuk a dolgokat, akkor megszavazzák majd a határbiztonsági intézkedéseket, köztük a falat vagy acélkerítést? Nancy azt mondta, hogy nem. Én erre azt mondtam, hogy viszlát, nincs miről beszélni".

Donald Trump ezt megelőzően a kongresszusban a szenátus republikánus politikusaival tárgyalt. "A pártunk nagyon egységes" - nyilatkozta utána. Kifejtette azt is, hogy a rendkívüli állapot kihirdetése nem került le a napirendről, és amennyiben a kongresszus nem szavazza meg a falépítésre kért pénzt, akkor elnöki rendelettel próbálja megindítani az építkezést. Mint mondta: "abszolút jogom van rá, hogy ha akarom, rendkívüli állapotot hirdessek".

Szerdán a 19. napjába lépett a kormányhivatalok és kormányzati ügynökségek részleges leállása. A Reuters hírügynökség és az Ipsos közvélemény-kutató még kedden este közzétett felmérése szerint a megkérdezettek 51 százaléka az elnököt, 34 százalékuk pedig a kongresszus demokrata politikusait tette felelőssé a leállás elhúzódásáért. Egy héttel korábban a megkérdezettek 47 százaléka okolta az elnököt a kialakult helyzetért.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Az amerikai Republikánus Párt Milwaukeeban tartott jelöltállító gyűlése a várakozásoknak megfelelően hivatalosan is elnökjelöltjének választotta Donald Trumpot. Az elnökjelölt ezután azt is bejelentette, hogy J. D. Vance ohiói szenátort jelöli alelnökének. A volt elnök kötéssel a fülén érkezett a Milwaukeeban tartott kongresszusra, ahol hívei ujjongva fogadták.
Külpol
Szürreális élménynek nevezte Donald Trump, a Republikánus Párt várható elnökjelöltje egy vasárnapi lapinterjúban, hogy életben maradt az ellene megkísérelt merénylet után. Joe Biden államfő vasárnap esti sajtónyilatkozatában alapos és gyors vizsgálatot ígért a Donald Trump volt elnök elleni merénylettel kapcsolatban, s arra kért mindenkit, ne bocsátkozzon feltételezésekbe a támadás indítékát és a merénylő kötődéseit illetően.
Külpol
A Donald Trump korábbi amerikai elnökre tüzet nyitó 20 éves férfi nem messze lakott a végzetes szombati kampányesemény helyszínétől. Az ott megölt Thomas Matthew Crooks családjából egyelőre egyedül az édesapja nyilatkozott a sajtónak – számolt be a hirado.hu.
Külpol
A Szövetségi Nyomozó Iroda (FBI), és Pennsylvania állam rendőrségének tájékoztatóján megerősítették, hogy a nyomozás merényletkísérlet miatt zajlik. A hatóságok helyi idő szerint szombaton éjfélkor tartott sajtótájékoztatóján elhangzott, hogy a támadó a Pennsylvania állambeli Butler településen tartott nagygyűlés elkerített területén kívül, mintegy 130 méterre, egy épület tetején helyezkedett el.
Külpol
Merényletkísérletet hajtottak végre Donald Trump republikánus jelölt ellen Pennsylvania államban, az Egyesült Államokban. A támadó meghalt, az elnökjelölt vérző füllel, saját lábán hagyta el a színpadot, majd konvojával egy helyi egészségügyi intézménybe távozott.
Külpol