Trump: "Megnyertem a választást"

Szoros a küzdelem a Fehér Házba jutásért

Trump: "Megnyertem a választást"
Az Egyesült Államok összes szövetségi államában véget ért a voksolás, és bezártak helyi idő szerint szerda hajnalra a szavazóhelyiségek, a végeredményre azonban még várni kell. A szavazatok összeszámlálása akár több napig is eltarthat. Lapzártakor Joe Biden 238 elektori szavazatot szerzett, míg Donald Trump 213-at, de a kulcsfontosságú államokban a jelenlegi elnök vezet, és elemzők szerint nagyobb az esélye a győzelemre. Ami biztos, hogy Joe Biden fölényes győzelmét előrevetítő közvélemény-kutatók ismét mellé lőttek.

ÖSSZEFOGLALÓ

Mivel az ország területe több időzónán átnyúlik, a szavazóhelyiségek többórás eltéréssel zártak be, utoljára Alaszkában ért véget a szavazás. A koronavírus-járvány miatt az előző választásokhoz képest most sokkal többen szavaztak korábban személyesen vagy levélben, ez utóbbiak összesítése lassíthatja a végeredmény közzétételét.

A lapzártánkig összesített eredmények szerint szoros a küzdelem Donald Trump hivatalban lévő republikánus párti elnök és Joe Biden demokrata párti jelölt között, az azonban egyértelmű, hogy elmaradt Trump kihívójának elsöprő győzelme.

Az eddigi adatok alapján a képviselőházban a demokratáknak sikerül megőrizniük a többségüket, sőt, akár növelhetik is azt. A szenátusi helyekért éles küzdelem folyik, de már biztos, hogy itt nem billen át a mérleg a demokraták javára. A szövetségi törvényhozásban teljesen megújították a 435 tagú képviselőházat, a szenátusnak azonban csak egyharmadát választották újra.

Donald Trump szerint meg fogja nyerni, sőt ő úgy véli, már kijelenthető, hogy meg is nyerte az amerikai elnökválasztást. Helyi idő szerint szerda hajnalban adott nyilatkozatában a Fehér Házban az újraválasztásért küzdő Trump kiemelte, hogy számos fontos államban – többek között Floridában, Ohióban és Texasban – sikerült nagy előnnyel nyernie. „Nem tudnak minket beérni” – fogalmazott az amerikai elnök. Trump beszéde alatt több kulcsfontosságú ingadozó államban még folyamatban volt a voksok összesítése.

varosnapokHirdetés

Az elnök utalt arra, hogy úgy látják, „jelentős csalások” történnek a szavazatszámlálások során, ami szerinte nagyon „kínos” és „csalódást keltő”, és készen áll a legfelsőbb bírósághoz fordulni ezen ügyek miatt.

Jen O'Malley Dillon, Biden kampánystábjának vezetője felháborítónak és példa nélkülinek nevezte Trump kijelentését arra vonatkozóan, hogy bíróság bevonásával próbálná meg leállítani a szavazatok összesítését.

„Soha nem fordult elő ilyen, hogy egy amerikai elnök megpróbálná megfosztani az embereket a véleménynyilvánítástól egy országos választáson” – fogalmazott, hozzátéve, hogy a Demokrata Párt jogászai készen állnak arra, hogy megküzdjenek minden egyes szavazat összeszámolásáért.

Dillon hangsúlyozta: Trump elnöknek nincs törvényes hatalma arra, hogy saját magát kiáltsa ki győztesnek vagy, hogy befolyásolja a szavazatszámlálást.
  

Joe Biden saját eredményével kapcsolatban valamivel korábban szintén bizakodóan nyilatkozott. Úgy fogalmazott, hogy a demokraták „jó úton haladnak a győzelem felé”, de egyelőre türelmet kért támogatóitól, amíg megtudják a végeredményt.
Az összes szavazat összeszámlálása akár több napig is eltarthat. Jogi bonyodalmak övezik a levélszavazatok összeszámlálását. Egy washingtoni szövetségi bíró kedden elrendelte, hogy az Egyesült Államok több térségében és városában az állami postaszolgálatnak (USPS) meghatározott időn belül továbbítania kell a levélben leadott szavazatokat a választási irodákba. Pennsylvaniát és Texast kivéve a választási törvények valamennyi érintett tagállamban azt írják elő, hogy a levélszavazatoknak a választás napján az urnazárásokig be kell érkezniük a választási bizottságokhoz, a későn érkező voksokat ugyanis nem veszik figyelembe.  

Pennsylvaniában viszont a helyi legfelsőbb bíróság lehetővé tette, hogy a késve érkezett levélszavazatokat a választás napja után még három napig figyelembe vehessék. A republikánusok perkeresete nyomán a szövetségi legfelsőbb bíróság helyben hagyta ugyan a pennsylvaniai bírák döntését, de nyitva hagyta annak a lehetőségét, hogy a választás napja után befogadja a Republikánus Párt esetleges perkeresetét, és érvénytelenítse a vitatott levélszavazatokat.