Transgaz: továbbra is zavartalan Románia gázellátása

Transgaz: továbbra is zavartalan  Románia gázellátása
Románia gázimportja továbbra is zavartalan, ugyanakkor ebben az időszakban hazai termelésből is fedezni tudják az ország gázszükségletét – jelentette ki szerdán az Agerpres hírügynökségnek a román gázvezeték-hálózatot kezelő Transgaz állami vállalat vezérigazgatója azt követően, hogy az orosz Gazprom bejelentette, hogy szerdától leállította a gázszállítást Lengyelország és Bulgária felé.

Ion Sterian rámutatott: az ortodox húsvét alatt mindössze 13-14 millió köbméter földgázt használtak fel Romániában naponta, az alacsony fogyasztás miatt pedig a Romgaz állami vállalatnak csökkentenie kellett a termelést. Ugyanakkor a szerdai gázimport 3,5 millió köbméterre tehető, ami megegyezik az előző napi mennyiséggel.

A Transgaz igazgatója hangsúlyozta, ebben az időszakban Románia a hazai termelésből fedezni tudja az ország gázszükségletét, a fogyasztás ugyanis nem haladja meg a napi 20-21 millió köbmétert, miközben napi 23 millió köbméter kitermelésére is van lehetőség. A gázimport most azért fontos, hogy a hideg évszak kezdetére 3,2 milliárd köbméter gáz legyen a tárolókban – magyarázta.

Elmondta azt is, hogy jelenleg 640 millió köbméter gáz van a hazai gáztározókban, 230 millió köbméterrel több, mint tavaly ilyenkor.

„Nekünk a BRUA gázvezeték a megmentőnk, segítségével biztosított az ellátás, illetve a gáz tranzitja a régióban, miközben a szállítási díjakból bevételre is szert teszünk” – nyomatékosította.

Leállították az oroszok a gázszállítást  Bulgáriába és LengyelországbaAz orosz Gazprom szerdától leállította a gázszállítást a lengyel PGNiG és a bolgár Bulgargaz vállalatnak, mivel nem fizettek rubelben a megállapított határidőn belül – erősítette meg szerdai közleményében az orosz gázipari holding. Emlékeztetettek arra is, hogy Bulgária és Lengyelország tranzitország, így ha az orosz gáz harmadik országokba irányuló tranzitmennyiségéből jogosulatlanul kivesznek, a tranzitszállítások ezzel a mennyiséggel csökkennek.

A TASZSZ hírügynökség azt írta, hogy a hír hatására a gáz ára Európában 21 százalékkal ugrott meg, meghaladva az ezer köbméterenkénti 1370 dollárt.

Putyin elnök március 23-án rendelte el, hogy az Oroszországgal szemben barátságtalan országokkal folyó gázkereskedelemben át kell állni a rubelalapú elszámolásra. A Kreml határozatában azt javasolta, hogy az energiahordozókat vásárló vállalatok közvetlenül a Gazprombanknál nyissanak bankszámlát, fizessenek euróban vagy dollárban, amelyet Moszkvában rubelre váltanak át.

Az Európai Bizottság viszont azt tanácsolta, hogy az európai földgázvállalatok továbbra is abban a pénznemben fizessenek, amelyben a Gazprommal kötött szerződésben megállapodtak. Ezen szerződések 97 százaléka euróban vagy dollárban határozta meg a fizetési pénznemet.

Újabban Ursula von der Leyen, az EB elnöke indokolatlannak és elfogadhatatlannak nevezte a döntést, és úgy vélte, hogy az újabb zsarolási kísérletet jelent Oroszország részéről.Felkészültünk erre a forgatókönyvre. Szoros kapcsolatban állunk valamennyi tagállammal. Azon dolgozunk, hogy az Európai Unióban biztosítsuk az alternatív szállításokat és a lehető legjobb tárolási szinteket” – fogalmazott.

Az orosz szövetségi vámszolgálat szerint a Lengyelországba irányuló orosz gázszállítások tavaly 9,4 százalékkal, 10,58 milliárd köbméterre emelkedtek, a Bulgáriába irányulók pedig megduplázódtak, és 3,15 milliárd köbmétert tettek ki. Lengyelország évente mintegy 20 milliárd köbméter gázt használ fel.

A lengyel cég bejelentette: szerződésszegésnek tekinti a gázszállítás felfüggesztését, s ennek alapján jogában áll kártérítést követelni. Varsó közölte: a lengyelországi gáztározók feltöltöttsége 76 százalékos, s egyelőre nincs szükség arra, hogy a tartalékot megnyissák. Továbbá leszögezte, megtalálja a módját annak, ne használjon többé orosz földgázt, mivel cseppfolyósított földgázt vásárol az Egyesült Államokból és Katarból, valamint Norvégiából is importál.

A bolgár energiaügyi minisztérium közölte, az állami energetikai cégekkel közösen lépéseket tettek a helyzet kezelésére, és arra, hogy az ország alternatív forrásokból fedezze a kieső gázszállítmányokat. A szófiai vezetés egyelőre nem korlátozza a bolgár fogyasztók gázellátását.

SZIJJÁRTÓ: A MAGYARORSZÁGRA IRÁNYULÓ FÖLDGÁZSZÁLLÍTÁS ZAVARTALANUL ZAJLIK                                                                                                                                                                     A Magyarországra irányuló földgázszállítás szerződés, ütemterv szerint és zavartalanul zajlik - jelentette ki Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter Facebook-oldalán szerdán. „Szeretnék mindenkit megnyugtatni, hogy a Bulgáriának szánt gázmennyiség le nem szállítása nem jelenti a Bulgárián keresztüli tranzit leállítását” – emelte ki.

 

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Románia továbbra is „minden erejével” támogatni fogja Ukrajnát – mondta Marcel Ciolacu miniszterelnök csütörtökön a Fekete-tengeri és Balkáni Biztonsági Fórum résztvevőinek küldött videóüzenetében.
Belpol