Továbbra is 5000 fölött a napi esetszám

Továbbra is 5000  fölött a napi esetszám
Vasárnap 5.324, szombaton 5753 új koronavírusos megbetegedést igazoltak Romániában - közölte a Stratégiai Kommunikációs Csoport (GCS). Az elmúlt két napban 99, koronavírussal diagnosztizált személy haláláról érkezett jelentés, ezzel 7067-re emelkedett a koronavírussal összefüggésbe hozható halálesetek száma; közülük 92 más betegségben is szenvedett. Vasárnapig 246.663 fertőzést regisztráltak a járvány kezdete óta, a gyógyultak száma 175.975.

Szombati adatok szerint 11.254 személyt kezelnek kórházban COVID-19-cel, jelenleg 923 személy szorul intenzív terápiás ellátásra.

Kolozs megyében összesen 9677 fertőzöttről tudnak, vasárnap 344, szombaton pedig 328 új esetet jelentettek, a lakosság fertőzöttségi arány 4,87 ezrelék a megyében. Hasonló a helyzet Temes és Fehér megyében is, Szilágy megyében pedig meghaladta az 5 ezreléket.

Ludovic Orban miniszterelnök vasárnap bejelentette: nem lesz felvonulás december elsején, a román nemzeti ünnepen.

„Természetesen megtartjuk a nemzeti ünnepet, de az érvényben levő óvintézkedések mellett. Lesz egy ünnepség, sokkal szigorúbb körülmények között, maximum 50 személy részvételével, ez a megengedett maximum nyílt téren. Vannak szabályok, amelyeket szigorúan be foguk tartani” - nyilatkozta a kormányfő.

Egyelőre felejtsék el a bulikat a fiatalok


A miniszterelnök ugyanakkor a társas összejövetelek, mulatságok elnapolására kérte a fiatalokat. Ludovic Orban azt üzente az ifjaknak: halasszák el a különböző bulikon való részvételt, ahol kockára teszik egészségüket. Noha a fiatalok zöme tünetmentesen átesik a betegségen, a fertőzést továbbadhatják családtagjainak, nagyszüleinek, akikre nézve veszélyes a vírus - figyelmeztetett a kormányfő.

A szilveszterrel kapcsolatban Orban úgy nyilatkozott: az emberek megszállhatnak kereskedelmi szálláshelyeken, de nem tarthatnak partikat.

„A szilveszteri buli privát jellegű összejövetelnek számít, akárcsak az esküvők vagy a keresztelők. Elmehetnek szállodába, de nem szervezhetnek összejöveteleket”, szögezte le Ludovic Orban.

Nem terveznek újabb országos lezárást 

Nelu Tătaru egészségügyi miniszter szerint országos szintű karanténról nincs szó, de a járvány terjedésétől függően a megyék vagy települések szintjén újabb korlátozásokat vezethetnek be. Emlékeztetett, Európában súlyosra fordult a koronavírus-járvány előidézte helyzet. A romániai hatóságok helyi vagy megyei szinten hoznak újabb óvintézkedéseket, a helyi fertőzöttségi számok függvényében.

A Monitorul de Cluj idézi Mircea Abrudan prefektust, aki szerint jelen pillanatban nincs szó arról, hogy egész Kolozs megye karantén alá kerüljön. Egyelőre két település (Tordaszentlászló és Szék – szerk. megj.) esetében kellett bevezetni szigorító intézkedéseket, és fontolgatják Dés és Szamosújvár esetében is a vesztegzárat, mindkét településen a lakossági fertőzöttségi arány megközelíti a 7 ezreléket.