Történelmi jelentőségű nemzetközi siker a közgáz magyar mesteriseinek

Szász Levente dékánhelyettes: huszonnégy óra alatt csak hármat aludtak

Történelmi jelentőségű nemzetközi siker a közgáz magyar mesteriseinek
A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Magyar Intézetének honlapján található információk szerint a BBTE diákcsapata nyerte a kanadai University of Calgary által szervezett EnergyBowl Case Competition 2021 elnevezésű gazdasági esettanulmány-versenyét.

A közlés szerint négy magyar tagozatos mesterképzéses hallgató „történelmi jelentőségű eredményt ért el” a kanadai University of Calgary világszintű esettanulmány-versenyén. A tájékoztatás értelmében az erdélyi magyar felsőoktatás és az egyetem történetében először fordul elő az első helyezés egy globális szintű gazdasági esettanulmány-versenyen.

A kolozsvári csapat tagjai, Borsos András (I. év, mesteri fokozat, vállalati pénzügyi menedzsment szak), Deák Péter (II. év, mesteri fokozat, vállalkozásmenedzsment szak), Kelemen Kincső (II. év, mesteri fokozat, vállalkozásmenedzsment szak) és Sata Bálint (I. év, mesteri fokozat, vállalati pénzügyi menedzsment), előbb egy világszintű selejtezőt követően jutottak be a huszonnégy jelentkező közül a legjobb tíz egyetemi csapat közé. Ezek egy újabb huszonnégy órás esettanulmány-megoldást követően mutathatták be megoldásukat a verseny döntőjében.

Olajipari vállalat környezetvédelmi stratégiáját dolgozták ki

Az információ szerint a verseny döntőjében a kolozsvári BBTE csapata kanadai, kínai, olaszországi, hollandiai, brit, mexikói, libanoni, perui és indiai egyetemek csapataival kellett megküzdjön a dobogós helyezésekért. A verseny során a döntőbe jutott csapatok egy kanadai olajipari vállalat, a Cenovus számára kellett kidolgozzanak egy stratégiát az üvegházhatású gázok kibocsátásnak csökkentésére vonatkozóan, alátámasztva a javasolt fejlesztések gazdasági és környezeti fenntarthatóságát is.

A megoldásokat a versenyzők online mutatták be a vállalat képviselőiből és nemzetközi tanácsadó cégek gazdasági szakembereiből alkotott szakmai zsűri előtt. A zsűri döntése alapján a versenyt idén a BBTE-t képviselő, „Synergy Consulting” fantázianevet viselő csapat nyerte, akik egyben a rendezvény 2 ezer dolláros fődíját is elhozták, valamint elnyerték a jogot, hogy megoldásukat a Cenovus vállalat felső vezetésének is bemutathassák.

Amint az intézet beszámolt róla: a BBTE különböző közgazdaság szakos diákcsapatai értek már el kiemelkedő eredményeket nemzetközi esettanulmány-versenyeken, mint amilyen a 2019-ben megszerzett 2. helyezés a Norwegian School of Economics vagy a mexikói Universidad Panamericana versenyén, de kolozsvári csapat a világszintű, több kontinensre kiterjedő nemzetközi esettanulmány-versenyek történetében most állhatott fel először a dobogó legmagasabb fokára.

Dékánhelyettes: kemény pszichés és szakmai felkészítő zajlott

A Babeş-Bolyai Tudományegyetem Közgazdaság- és Gazdálkodástudományi Karának dékánhelyettesét, Szász Leventét, az egyik felkészítő tanárt arról kérdeztük, mennyi ideig tartott a diákok felkészítése.

- A diákok felkészítése igen összetett folyamat, nem csupán egy konkrét hazai vagy nemzetközi esettanulmányi versenyre trenírozzuk őket. Mindennek az alapja a vállalatokkal közösen végzett gyakorlatias vagy az esettanulmányokon nyugvó egyetemi oktatás, amelyet az első oktatási évtől használunk. Az egyetemi képzést szakkollégiumi oktatással egészítjük ki, a csapatok tagjainak nagy része a Gazdasági Tanácsadó Klub segítségével készül a „bevetésekre”. Természetesen minden verseny előtt a megmérettetés tematikájához, specifikumához illesztett speciális angol nyelvű felkészítőre is sor kerül. A mostani versenyen részt vevők közül hárman már korábban is bizonyítottak, a negyedik személy képzése pedig illeszkedett az energetikaipari tematikához, ő ugyanis műszaki végzettséggel is rendelkezik – mondta a felsőfokú oktatási intézmény képviselője.

Szász Levente hozzátette: nem tudja, a diákok mit kezdenek a pénzzel.

- Nem a kiírt pénznyeremény volt az elsődleges motiváló tényező számukra, hanem a nemzetközi szintű megmérettetés, amelyen három kontinens sok országa legjobb egyetemeinek a képviselői vesznek részt. A vállalat és a zsűriben helyet foglaló egyéb cégek képviselői is kiszemelhetik a tehetséges fiatalokat és alkalomadtán állásajánlatot tehetnek számukra. Nem feltétlenül bátorítjuk, hogy a hallgatóink külföldön dolgozzanak, de azt tapasztaltuk, hogy több kolozsvári, esettanulmányi versenyen kiemelkedő teljesítményt elért diákunknak akár már az esemény lejártakor ajánlottak fel állást a pályázatkiíró cégek, vagy a zsűriben helyet foglaló cégek képviselői – jegyezte meg a dékánhelyettes.

Szász Levente kiemelte: a verseny előtt kemény pszichés és szakmai felkészítő zajlott.

Huszonnégy órás esetmegoldásról van szó, amelyen lehet ugyan internetes forrásokat használni, de saját megoldással kell előrukkolni. A hallgatók, akik egyébként ismerik egymást, abban egyeztek meg, hogy közös térben, egy konferenciateremben zajlik a munka, amelynek falait kitapétázták a megoldási lehetőségekkel, azokat közösen megvitatták, s azokat építették bele a bemutatóba. Körülbelül három órát aludtak, a vállalaton belüli információkat nem használhattak – tette hozzá a dékánhelyettes.