Több száz színésszel és kaszkadőrrel zajlik a nagyszabású Hunyadi-sorozat forgatása

Több száz színésszel és kaszkadőrrel zajlik a nagyszabású Hunyadi-sorozat forgatása
Több mint 600 – magyar, illetve más, közép-európai országból származó – színész és kaszkadőr közreműködésével kezdődött meg július végén a Rise of the Raven munkacímen futó, Hunyadi Jánosról szóló tízórás sorozat forgatása. Minden idők egyik legnagyobb volumenű, történelmi témájú európai televíziós produkciójának rendezője az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm, valamint Nagypál Orsi és Szász Attila – olvasható a Film.hu portálon.

„A sorozat a küzdelmekkel teli 15. században mutatja be Hunyadi János kalandokkal teli életét. Miközben Hunyadi életét botrányok, politikai hatalmi játszmák és a varsói, római, belgrádi, bécsi és prágai nemesi családok közötti összeesküvések tarkítják, legerősebb szövetségesei a nők: Szilágyi Erzsébet, a felesége, aki mellette állt harcaiban és első szerelme, Mara Brankovics, aki Murád szultán udvarának vezető ágyasa lett. Amikor az Oszmán Birodalom soha nem látott méretű hadsereget mozgósít, amely azzal a céllal vonul nyugatra, hogy meghódítsa a Vatikánt és leigázza Európát, Hunyadi az esélytelenség ellenére döntő győzelmet arat a nándorfehérvári csatában, útját állva az oszmán inváziónak és átformálva ezzel Európa történelmét” – olvasható a Film.hu összeállításában.

Mint írják, a készülő sorozatban több magyar színész is játszik: Hunyadi Jánost a zabolai (Kovászna megye) születésű Kádár L. Gellért, Szilágyi Erzsébetet pedig Rujder Vivien alakítja, akit olyan magyar sorozatokból is ismerhet a közönség, mint az Aranyélet, a Korhatáros szerelem vagy a Drága örökösök. Mellettük főként nemzetközi sztárok alkotják a színészstábot, többek között az osztrák Laurence Rupp (Barbárok), Cornelius Obonya (Mária Terézia), Murathan Muslu (8 nap), az olasz Francesco Acquaroli (Fargo, Suburra – Véres Róma), a többszörösen díjazott cseh Karel Roden (A Bourne csapda, Mr. Bean) és a szerb Rade Serbedzija (Batman: Kezdődik, A vér és méz földjén). A szereplőgárda kiegészül még Thomas Trabacchi (Studio Battaglia) és Elena Rusconi (6 Underground – Hatan az alvilágból) olasz színészekkel – olvasható.

Az epizódokat az Oscar-jelölt és Emmy-díjas Robert Dornhelm (A Színház utca gyermekei, Bécsi vér, Mária Terézia, Háború és béke), valamint Nagypál Orsi (Nyitva, Paktum, The Outpost) és Szász Attila (Apró mesék, Örök tél) rendezi. A showrunner Lengyel Balázs (Aranyélet, Lajkó – Cigány az űrben), aki a magyar származású George Mihalkával, Lovas Balázzsal, Ruttkay Zsófiával és Veres Attilával együtt forgatókönyvíróként csatlakozott Bán Mórhoz, a sorozat alapjául szolgáló bestseller szerzőjéhez.

A Film.hu kiemeli: első külföldi tévé-társaságként csatlakozott a projekthez az osztrák ORF közszolgálati televízió, amely a magyar származású kanadai producer, Robert Lantos nevéhez fűződik. A produceri munkában részt vesz továbbá Krsko Tibor, Hazai Cecilia, Hazai Kinga és Ari Lantos, valamint Oliver Auspitz és Andreas Kamm az MR Filmtől, illetve Koby Gal Raday, a Beta Film tartalomgyártásért felelős vezetője.

„A partnereimmel több mint tíz éve dolgozunk ezen a történelmi tévésorozaton arról az emberről, akiért a déli harangszó szól. (…) Fantasztikus a kreatív csapat, nagyszerűek a színészek és a stáb – a legképzettebbek, akikkel valaha dolgoztam –, akik szívüket és lelküket beleadva keltik életre ezt a lenyűgöző drámát, amely megváltoztatta a történelem menetét” – idézi az összeállítás Robert Lantos producert.

Káel Csaba, a magyar filmipar fejlesztéséért felelős kormánybiztos, a Magyar Nemzeti Filmintézet elnöke a televíziós sorozat kapcsán úgy nyilatkozott: „a 15. században Hunyadi győzelmei megváltoztatták az európai történelem menetét, célunk pedig, hogy ezt a csodálatos történetet nemzetközi közönség elé tárjuk olyan színvonalas sorozat létrehozásával, amely Közép-Európa feltörekvő tehetségeiből merít.”

A középkor értékeit, emberi és politikai kihívásait, valamint a sorsfordító momentumokat feldolgozó tízórás történelmi sorozat a Magyar Nemzeti Filmintézet, a Beta Film, az ORF és a TV2 finanszírozásában készül. A sorozat producerei a Serendipity Point Films, a Twin Media, a HG Media, az MR Film és a Beta Film. A TV2 Média Csoport Magyarországon és Szlovéniában sugározza a műsort, az ORF Ausztriában. A sorozatot a tervek szerint 2024 utolsó hónapjaiban mutatják be.

(Borítókép: Rujder Vivien és Kádár L. Gellért a Hunyadi-sorozatban. Fotó forrása: Beta Film)