Tíznapos színházi fesztivál Szatmáron, középpontban az identitás

Tíznapos színházi fesztivál Szatmáron, középpontban az identitás
Holnap kezdődik a Szatmárnémeti Északi Színház Harag György Társulata és román tagozata által közösen szervezett színházi fesztivál, a TranzitFeszt. A rendezvényről tartott sajtótájékoztatón elhangzott: a szervezők fontosnak tartják, hogy a színháznak van saját fesztiválja, amely idén az identitás fogalmát járja körül.

Bessenyei Gedő István, a Harag György Társulat művészeti igazgatója, a magyar nyelvű előadások válogatójaként elmondta: a fesztiválprogramban 27 színházi előadás szerepel, mellette a társulat egy izgalmasnak ígérkező workshopon vesz részt Sardar Tagirovsky vezetésével. A műsort továbbá könyvbemutatók, szakmai beszélgetések is színesítik. Számos értékes magyar nyelvű előadást láthat a szatmári publikum a fesztivál tíz napja alatt, mások mellett a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház, a debreceni Csokonai Nemzeti Színház, a Miskolci Nemzeti Színház, a Kolozsvári Állami Magyar Színház és a kaposvári Csiky Gergely Színház előadásában. A programban szerepel továbbá a chicagoi Trap Door Theatre és a chișinăui Eugen Ionesco Színház, illetve két román-magyar nyelven játszó, a fesztiválba kétnyelvű előadásokkal beválogatott színházi műhely is – így az identitás fogalmát valóban több szemszögből, nézőpontból közelítik meg, külön hangsúlyt fektetve a román-magyar együttélés kérdéskörére.

A fesztiválelőadások túlnyomó része román, illetve magyar felirattal látható, az előadásokat szakmai kerekasztalok, kötetlen beszélgetések alatt elemzik a színház büféjében.

A részletes programról a www.harag.eu/hu/tranzitfeszt/musor.html?honap=2018-09 weboldalon és a fesztivál Facebook oldalán lehet tájékozódni.