Tizennégy meghívott társulat a 8. Interferenciákon – nyilvános a program

Tizennégy meghívott társulat a 8. Interferenciákon – nyilvános a program
Közzétették a Kolozsvári Állami Magyar Színház által kétévente megszervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál idei kiadásának programját: a november 17. és 27. között zajló találkozóra kilenc országból tizennégy meghívott társulat érkezik, a fesztivál idei, nyolcadik kiadásának alcíme pedig a Félelem / Remény – áll a színház közleményében.

Mint írják, a tizenegy napos fesztivál előadásaival és kiegészítő programjaival az elmúlt két év világunkat és mindennapjainkat felforgató eseményeiről és életérzéseiről szeretne párbeszédet indítani a kortárs világszínház jelentős alkotóinak és társulatainak előadásain keresztül.

A kolozsvári közönség olyan elismert nemzetközi és hazai alkotók előadásait láthatja a rendezvény ideje alatt, mint – mások mellett – Christoph Marthaler, Heiner Goebbels, Nagy József, Silviu Purcărete, Andrei Șerban, Vidnyánszky Attila, Tompa Gábor, Urbán András, Jihye Park, ifj. Vidnyánszky Attila, Diana Mititelu vagy Catinca Drăgănescu – fogalmaz a közlemény.

Jelenet a párizsi Odeon Színház Az öröm napjai című előadásából, amelyet Stéphane Braunschweig rendezett. Fotó: Simon Gosselin

Napjaink egyik legfontosabb rendezőjének, a svájci Christoph Marthalernek először jut el előadása Kolozsvárra: a Théâtre Vidy-Lausanne Fogalmam sincs című produkciója két alkalommal látható a színház nagytermében. Szintén először vesz részt az Interferenciákon a párizsi Odeon Színház (Odéon – Théâtre de l'Europe), amelynek társulata Stéphane Braunschweig, a színház művészeti igazgatójának előadásával, Az öröm napjaival vesz részt a fesztiválon. Negyedszer tér vissza a Kolozsváron nagy népszerűségnek örvendő dél-koreai Jaram Lee, aki ezúttal Az öreg halász és a tenger pansori változatát hozza el. Heiner Goebbels – aki legutóbb a 2012-es Interferenciákon a Max Black című előadásával vett részt – idén A cselekvés szabadsága című koncert-színházi előadással érkezik a 8. Interferenciák fesztiválra.

Az előadások sorát idén is kísérőprogramok egészítik ki: a TIFF Házban naponta zajlanak majd beszélgetések a meghívott alkotókkal, emellett kiállításokkal, könyvbemutatókkal, filmvetítésekkel és koncertekkel is várják a közönséget. Az előadások részletes programja megtalálható a színház honlapján, további információk a színházi produkciókról és a kísérőprogramokról pedig hamarosan a www.interferences-huntheater.ro honlapon böngészhetők.

A fesztivál programjában szereplő előadásokra jegyek már vásárolhatók a www.biletmaster.ro weboldalon, valamint a színház jegypénztárában.

(Borítókép: Jelenet a Christoph Marthaler által rendezett Fogalmam sincs című előadásból. Fotó: Julie Masson)