Még három nap van hátra a 8. Interferenciák színházi fesztiválból

Még három nap van hátra a 8. Interferenciák színházi fesztiválból
Végéhez közeledik a Kolozsvári Állami Magyar Színház által szervezett Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál nyolcadik kiadása. Az elmúlt nyolc napban – a fesztivál témájával összhangban – a félelem és a remény lehetséges színpadi reprezentációival találkozhatott a közönség olyan előadásokon keresztül, amelyek a napjainkban zajló eseményeket próbálják a színház eszközein keresztül megérteni, értelmezni. A fesztivál utolsó napjaiban olyan rendezők alkotásai láthatók – továbbra is az idei tematikához illeszkedve – mint Diana Mititelu, Stéphane Braunschweig, Tompa Gábor, Astrid Bas és Heiner Geobbels – olvasható a színház közleményében.

Mint írják, az Itt Moszkva című előadás alkotóival pénteken, november 25-én délelőtt 10 órától zajló beszélgetést követően 11 órától Rákóczy Anita Samuel Beckett's Endgame and Hungarian Opening Gambits (Samuel Beckett végjátéka és nyitólépések a magyar Beckett-kutatásban) című könyvének bemutatójára kerül sor a TIFF-házban, déli 12 órától pedig ugyanitt Simon Judit színházkritikus a Színháztól színházig – 36 interjú Tompa Gáborral című kötetet ismerteti.

A színház stúdiótermében november 25-én két alkalommal – délután 5 órától és este 10 órától – tekinthető meg Edna Mazya izraeli szerző Játékok a hátsó udvarban című előadása Diana Mititelu rendezésében, a Konstancai Állami Színház művészeinek előadásában. A produkció színpadra állításáért Diana Mititelu 2021-ben elnyerte a Romániai Színházi Szövetség (UNITER) debüt-díját.

Péntek este 7 órától az Interferenciákon első alkalommal szereplő párizsi Odéon Színház produkciója látható a színház nagytermében: a társulat a Stéphane Braunschweig által rendezett Az öröm napjai című előadással áll színpadra. A Játékok a hátsó udvarban és Az öröm napjai című előadások alkotóival november 26-án, szombat délelőtt 10 órától találkozhatnak az érdeklődők a TIFF-házban.

Szombat délután 1 órától a Ha a játék valósággá változik című, Harag György életéről és munkásságról szóló dokumentumfilmet lehet megtekinteni a színház stúdiótermében. Rendező-operatőr Dala István, producer Hollós László, író és szerkesztő-riporter Huszár Orsolya.

Este 7 órától a színház nagyszínpadán Tompa Gábor négy nyelven játszott, koprodukcióban készült rendezését, a Prométheusz’22 című előadást tekintheti meg a fesztivál közönsége. Az Aiszkhülosz Leláncolt Prométheusz című tragédiája nyomán készült produkció a Kolozsvári Állami Magyar Színház, a Konstancai Állami Színház és az SNT Drama Ljubljana közös produkciója. Az előadás alkotóival zajló beszélgetésre másnap, november 27-én délelőtt 10 órától kerül sor a TIFF-házban.

Szombat este 9 órától a jazzrajongókat várják a színház stúdiótermébe a budapesti Jazzation együttes Nica’s Dream című a cappella–jazz koncertjére.

Vasárnap, november 27-én délelőtt 11 órától a párizsi Collectif A társulattal kerül sor beszélgetésre a TIFF-házban, rendhagyó módon az előadást megelőzően, hiszen a Charlotte Salomon főművét feldolgozó Élet? Vagy színház? című produkciójukat Astrid Bas rendezésében a fesztivál utolsó napján délután 6 órától és este 10 órától láthatják az érdeklődők a színház stúdiótermében.

A 8. Interferenciák Nemzetközi Színházi Fesztivál utolsó nagytermi előadására vasárnap, november 27-én este 8 órától kerül sor: a fesztivál közönsége a világhírű Heiner Goebbels által rendezett A cselekvés szabadsága című előadást tekintheti meg. A produkció alkotóival november 27-én, az előadást követően lesz közönségtalálkozó a színház emeleti előcsarnokában.

Részletek a www.interferences-huntheater.ro weboldalon.

Borítókép: Jelenet a Konstancai Állami Színház Játékok a hátsó udvarban című előadásából. Fotó: Marian Adochiței