Tizenkét új fesztivál csatlakozott az erdélyi fesztiválszervezők platformjához

Tizenkét új fesztivál csatlakozott az erdélyi fesztiválszervezők platformjához
A tavaly alakult Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség 2020. február 24-én tartotta éves közgyűlését és szakmai napját Kolozsváron, ahol közel húsz erdélyi magyar fesztivál képviseltette magát. A közgyűlést köszöntötte Brendus Réka, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikai Államtitkárságának főosztályvezetője, aki a határon túli támogatásokról beszélt.

Az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség megalakulása óta jó partneri kapcsolatban van a Magyar Fesztivál Szövetséggel, így természetes volt, hogy a kolozsvári szakmai napon Márta István elnök kíséretében négyfős delegáció is részt vett, és bemutatta a magyarországi szövetség tevékenységét.

A kolozsvári találkozó fő témája a hagyományőrzés volt, amely bár manapság a reneszánszát éli, nagyon oda kell figyelni annak helyes értelmezésére. Erről Magyar Attila, a szigethalmi Emese Park vezetője is beszélt az előadásában, aki a részletekre való odafigyelés fontosságát hangsúlyozta a történelmi korok rekonstrukciójával foglalkozók esetében.

A közgyűlés elfogadta az újonnan jelentkező 12 fesztivál csatlakozását. Ezzel a következő rendezvények váltak az Erdélyi Magyar Fesztivál Szövetség tagjává: Ars HUNGARICA Nagyszebeni Magyar Kulturális Fesztivál, Nagyszeben; Bakator Bor- és Gasztrofesztivál, Bihardiószeg; Csíkszeredai Régizene Fesztivál; Filmtettfeszt – Erdélyi Magyar Filmszemle, Kolozsvár; Harmonia Cordis Nemzetközi Gitárfesztivál, Marosvásárhely; Méra World Music, Méra; Míves Emberek Sokadalma, Székelyudvarhely; Őszi Sokadalom, Kézdivásárhely; Partiumi Magyar Napok, Szatmárnémeti; PulzArt Kortárs Képzőművészeti Fesztivál, Sepsiszentgyörgy; Szent István Nemzetközi Néptánctalálkozó, Kolozsvár; Szent György Napok, Sepsiszentgyörgy.

A szövetség továbbra is nyitott az értéket teremtő, minőségi erdélyi magyar fesztiválok irányába, ezért továbbra is várják a szervezők jelentkezését. A következő bővülést a jövő évi közgyűlés fogja elfogadni.

A szakmai szervezet célja az iránymutatás, a kölcsönösen előnyös kapcsolatok kialakítása és ápolása, a szakmai egyeztetésekre alkalmas platform működtetése, illetve egy olyan közösség teremtése, mely hozzájárul az erdélyi magyar fesztiválok rangjának és színvonalának emeléséhez.

Borítókép: Vakarcs Lóránd