Tisztújító kongresszusra készül az MPP

Tisztújító kongresszusra készül az MPP
Teljes tisztújításra, alapszabály- és programmódosításra készül a Magyar Polgári Párt (MPP). Az országos tanács szombaton Szatmárnémetiben tartandó ülésének előkészületeiről Biró Zsolt pártelnök és Salamon Zoltán kongresszusi biztos számolt be egy csütörtöki marosvásárhelyi sajtótájékoztatón.

Biró Zsolt elmondta: az országos tanácsot üzenetben köszönti majd Kövér László, az Országgyűlés elnöke, a párt tiszteletbeli elnöke, a magyar kormány üdvözletét pedig Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes tolmácsolja Szatmárnémetiben. 

A pártelnök elmondta: az a tény, hogy egyedüli jelölt az elnöki tisztségre, nem jelenti azt, hogy ne kellene megméretnie magát. Hozzátette, az elnök megválasztásáról szóló szavazás afféle párton belül bizalmi szavazás lesz. A párt belső demokráciadeficitjét érő bírálatokra utalva Biró Zsolt elmondta, a jelenlegi alapszabály értelmében valóban az elnök tesz javaslatot az alelnökök személyére, és az alelnökök jelölik az elnököt, de hozzátette: mindig is formálisnak tekintette az alelnökök jelölését, s tulajdonképpen csak közvetítette az országos tanács felé a székelyföldi, közép-erdélyi és partiumi régió jelöléseit az alelnöki tisztségekre. 

 

Salamon Zoltán kongresszusi biztos a párt országos testületeinek megújítását tartotta fontosnak. Elmondta: azt szeretnék, ha a párt választmányába - mely az elnökség és az országos tanács közötti köztes döntéshozó szerv - a párt legnagyobb legitimitással rendelkező politikusai - a polgármesterek, megyei önkormányzati képviselők és a parlamenti képviselők - kerülnének.

Aktuálpolitikai kérdésekre térve Biró Zsolt elmondta: a parlamenti bizalmatlansági indítvány szerdai szavazásán jó lelkiismerettel sem igennel, sem nemmel nem lehetett szavazni, ezért a tartózkodást választották. A pártelnök szerint a szociálliberális kormány gyermeteg hibát követett el a Btk. rendeleti módosításával, de kisiklásnak tartotta azt is, hogy Klaus Johannis részt vett a kormányellenes tüntetésen, s államfőhöz méltatlannak tartotta azt a beszédet, amelyet a parlamentben mondott.

Az RMDSZ és a koalíció együttműködéséről kijelentette: "a puding próbája az evés", és ezt az együttműködést még nem tették próbára. Biztatónak tekintette ugyanakkor, hogy a költségvetésbe sikerült magyar szempontból is fontos fejlesztések költségeit beiktatni.

 

Újságírói kérdésre Biró Zsolt kijelentette: az autonómia kérdését az MPP soha nem teszi zárójelbe. "Minden olyan lépés, amely a valós decentralizáció irányába mutat, lépés az önrendelkezés irányába is" - jelentette ki. Hozzátette: olyankor kell beterjeszteni az RMDSZ és az MPP közös székelyföldi autonómiatervezetét, amikor esélye van annak, hogy a tervezetet megvitatják a szakbizottságokban és a plénumban. Ez ugyanis alkalom lenne arra, hogy elmondják: mit értenek a székelyföldi területi autonómián, és miért fontos ez számukra.