TIFF.23: sorozatokból sem lesz hiány

A svéd All and Eva a válogatás egyetlen vígjátéka
A Sárkányok háza új évadának első része és egy Nicolae Ceaușescuról szóló minisorozat került többek közt a Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál idei, hét címet magába foglaló tévésorozat-válogatásába.

Bár a Trónok harca minden idők legnépszerűbb HBO-sorozataként volt elkönyvelve, a prequel-sorozatként beharangozott Sárkányok háza első, 2022. október 9-én bemutatott epizódját több mint 10 millióan nézték meg a premier napján. A második évad június 16-án debütál streamingen, majd heti rendszerességgel tesznek közzé egy-egy újabb epizódot – a legelsőt ősbemutatón nézheti meg a TIFF közönsége – ígéri a fesztivál közleménye.

A Tovarășu’: facerea, gloria și desfacerea unui dictator (Comrade: The Making, Glory and Unmaking of a Dictator, r. Trevor Poots) című televíziós minisorozat három részben követi Nicolae Ceaușescu életútját gyermekkorától a kommunista Románia teljhatalmú vezetőjévé válásáig. A produkció archív felvételeket, fikciós eszközökkel újrajátszott eseményeket, valamint a néhai diktátort közvetlenül ismerőkkel készült interjúkat tartalmaz, célja a lehető legőszintébben megrajzolni Ceaușescu portréját.

A kazah 1286 (r. Alisher Utev) fekete-fehérben mesél egy sebészről, akit elrabolnak, és munktáborba zárnak, ahol egyszerre kell küzdenie a túlélésért és emberi mivoltának megőrzéséért.

Egy pici hegyvidéki településen játszódik a görög Tejút (Milky Way, r. Vaszilisz Kekatosz) cselekménye. Az itt élők frusztráció és szabadulásvágy határán billegnek. A főszereplő a gimnazista Maria, aki táncosnő szeretne lenni, de a tervei feje tetejére állnak, amikor teherbe esik.

A lett Soviet Jeans (r. Stanislas Tokalovs, Teodora Markova) a lázadó Renars története: az 1970-es évek végén, a kommunista Lettországban elszerződik egy színházhoz jelmeztervezőként, és beleszeret egy finn rendezőnőbe. Kalandjai akkor kezdődnek el igazán, amikor a titkosszolgálat céltáblájává válik, és elmegyógyintézetbe kerül. Itt indítja be illegális farmerbizniszét.

Két jól ismert színész, Javier Ambrossi és Javier Calo alakítja a Messiás (La mesías) két főszereplőjét: két testvért, akik igyekszenek feldolgozni a vallási fanatikus anyjuk tanításai okozta traumákat.

A svéd All and Eva (r. Johanna Runevad) a válogatás egyetlen vígjátéka. Hősnője 40 éves, gyereket szeretne. Spermadonort választ, de tart attól, nehogy utóbbi valamiféle pszichopata lenne, aztán felfedezi, hogy ez egyáltalán nem így van, épp az ellenkezője.