TIFF 2017 – első címek a programból

TIFF 2017 – első címek a programból
Fesztiváldíjas- és kritikusok tavalyi toplistáin szereplő filmeket láthatnak az érdeklődők az idei Transilvania Nemzetközi Filmfesztiválon (TIFF), derül ki a szervezők által szerkesztőségünkhöz eljuttatott közleményből.

Az első nyilvánosságra hozott címek alapján kiderül, a Kolozsváron június másodika és 11-e között zajló nagyszabású filmes eseményen olyan produkciókat láthat a közönség, amelyek a politikai, a vallási, illetve a társadalmi szféra aktuális témáit állítják előtérbe, olvasható a közleményben. A szervezők egyelőre a Supernova- és a dokumentumfilmes szekcióról, valamint a főtéri vetítésekről árultak el részleteket.

A Supernova szekció a cannes-i, a velencei, a berlini, a locarnói, a karlovy vary-i, valamint a torontói filmfesztiválokon bemutatott filmeket sorakoztatja fel, ezek között akad Oscar-díjra is felterjesztett produkció. A már visszaigazolt címek között van például Pablo Larraín Neruda című alkotása, amely az akkori kommunista rezsim által üldözött Pablo Neruda Nobel-díjas chilei költő életét helyezi előtérbe.

Szintén egy Nobel-díjas író a hőse annak az argentín feketekomédiának, amelyet Gastón Duprat és Mariano Cohn rendezett, az El ciudadano ilustre/ The Distinguished Citizen című film Argentína Oscar-jelöltje volt idén. A főhős szerepét játszó Oscar Martínez elnyerte a Legjobb színésznek járó díjat a velencei filmfesztiválon. 

A Pavo Marinkovic rendezte Ministry of Love című horvát film szintén a komédia kedvelőinek szól, a „nem megfelelő ember a nem megfelelő helyen” helyzet szülte eseményekre alapoz. 

A cannes-i filmfesztivál Un Certain Regard szekciójában vetített The Student/ (M)ucenicul című, Kirill Serebrennikov által rendezett felkavaró film egy oroszországi tinédzserről szól, aki – radikális ortodoxként – bibliával a kezében kétségbe von mindent, ami körülötte történik. A vallási fundamentalizmus és a kamaszkori krízis keveredését taglaló alkotást egyébként március 31-től vetítik a romániai mozikban. 

A főtéri vetítések idén is a leglátványosabb filmeket sorakoztatják fel, ilyen például Rodrigo Sorogoyen, a 2014-es TIFF díjnyertes alkotójának legújabb produkciója, a Que Dios Nos Perdone/May God Save Us című thriller. Ugyancsak itt látható a  La pazza gioia/Like Crazy című, Paolo Virzì rendezte film, amely két nő barátságáról szól, akik a pszichiátrián ismerkednek meg.

A közlemény kitér a dokumentumfilmes szekcióra is, amelynek keretében szintén aktuális tematikákat feldolgozó alkotásokat vetítenek. Itt látható például a Berlinalén bemutatott La Libertad del Diablo/ Devil’s Freedom című dokumentumfilm, Everardo González rendező alkotása a mexikói drogkereskedés áldozatairól szól. Sergei Loznitsa ukrán filmes Austerlitz című fekete-fehér produkciója pedig a volt koncentrációs táborokat látogató turisták viselkedésére fókuszál.

(Borítókép: Jelenet a La pazza gioia című filmből)