Életműdíjat kap a TIFF-en Szabó István és Mészáros Márta

Életműdíjat kap a TIFF-en Szabó István és Mészáros Márta
A május 25-június 3. között zajló Transilvania Nemzetközi Filmfesztivál (TIFF) magyar napján életműdíjjal ünneplik Szabó István és Mészáros Márta rendezői munkásságát, ugyanakkor azt ígérik legkiválóbb magyar filmesek érkeznek majd Kolozsvárra.

Mephisto című filmjével Szabó István 1981-ben az első magyar rendező, aki Oscar-díjat nyer a legjobb idegen nyelvű film kategóriájában. Ezt is vetítik majd a TIFF-en, valamint a Moszkvában és Locarnóban díjazott második filmjét, az ismertséget meghozó Apával és a Redl ezredes címűt.

A TIFF magyar napján lesz a romániai bemutatója az Aurora Borealis – Északi fénynek, Mészáros Márta legújabb filmjének, ugyanígy Gárdos Éva Budapest Noir és Bogdán Árpád Genezis című filmjeinek is. A magyar nap meghívottai között köszönthetjük a szervezők közleménye szerint Szász Jánost A hentes, a kurva és a félszemű című új filmjével. Vetítik még az 1945 című filmet (rendező: Török Ferenc), és a nap egyetlen debütfilmje Politzer Péter Férfikora lesz.

A fesztivál magyar napjának kurátora, Zágoni Bálint úgy értékelte, hogy különlegesen impozáns magyar küldöttséget sikerült meghívniuk a 2018-as TIFF-re, olyan rendezőket - Szász János, Mészáros Márta, Török Ferenc, Gárdos Éva -, akik nélkül a magyar film utóbbi évtizedeit nem lehetne elképzelni. Érdekességként kiemelte: a hat bemutatott magyar nagyjátékfilm közül csak kettő kortárs társadalmi dráma, a többi történelmi tematikájú.

(Fotó: Szabó István, forrás: Magyar Filmarchívum)