Tetőteraszon is olvashatunk az egyetemi könyvtár új épületében

Vizsgaidőszakon kívül is gyakran túlzsúfoltak az olvasótermek

Tetőteraszon is olvashatunk az egyetemi könyvtár új épületében
Aki eddig szívesen járt a Kolozsvári Egyetemi Könyvtárba, az két év múlva minden bizonnyal még nagyobb lelkesedéssel választja majd tanulószobának a bentlakás, az ilyen-olyan albérlet, de még a saját akármilyen kényelmes lakása helyett is. A könyvtár most épülő új szárnyában korszerű körülmények közepette, a szokásos könyvtári csöndben is lehet majd dolgozni, de lesznek szép számmal elkülönített sarkok is kanapékkal, ahol beszélgetni lehet, közös projekteken munkálkodni. S ha a négy fal közt netán már nyomasztóvá válna a „kötelező” tanulás, a tetőteraszra is kivonulhatunk a szabadpolcos rendszer 50 ezer kötete közül kedvünkre kiválasztott könyvvel. Kovács Eszter, a könyvtár olvasószolgálata osztályvezetőjének becslése szerint a jelenlegi épületek mintegy 400 fős kényelmes befogadóképessége az új szárnnyal körülbelül 700-ra bővül, és a szabadpolcos rendszernek köszönhetően a kiszolgálás is felgyorsul.

Hiába járt le a vizsgaidőszak februárban, aztán a pótszesszió, sőt már a vakáció is, március végén ismét alig lehetett bejutni az Egyetemi Könyvtár központi épületébe. Már reggel 11 órakor tele voltak az olvasótermek, a bejutásra vágyók türelmesebbje esetleg félóra várakozási idő árán már sikerrel járhatott. Kovács Eszter szerint a túlzsúfoltság jelensége szinte mindennapos náluk, a líceumi tanulók is szívesen választják például tantárgyversenyek előtti felkészülés helyszínéül, de a különféle egyetemi ösztöndíjjal Kolozsváron tanuló egyetemistáknak is közkedvelt tanulóhelye a Szentgyörgy (Béke/Lucian Blaga) térre nyíló épület. A könyvtár folyosóin is nagy a nyüzsgés, természetesen csak amolyan visszafogottabb, könyvtárba illő nyüzsgés ez, a zegzugokban elhelyezett díványok, kisasztalok, székek társaságában kisebb csoportokban eszmecserélnek a fiatalok. Nagyon időszerű, sőt sürgető volt már a hét éve tervezett új szárny megépítése, amely tavaly decemberben végre elkezdődhetett.

Hétéves terv kezd megvalósulni

A 2010 decemberében meghirdetett nemzetközi tervrajzpályázatot az utóbbi 27 év legnagyobb érdeklődést kiváltó versenypályázataként tartják számon, a hazai és külföldi (ausztriai, franciaországi és belgiumi) építészek által benyújtott 102 pályázat közül elsőt nem, de két másodikat választott ki a neves építészekből álló zsűri (Lionel Dunet/Franciaország, Ruxandra Gheorghiu/Görögország, Radu Mihăilescu, a Romániai Építészeti Kamara képviselője, Angelo Roventa/Ausztria, Gheorghe Vais/Kolozsvári Műegyetem). Az új, szabadpolcos rendszerben kialakítandó könyvraktár a Mikó/Clinicilor utca felőli 1200 négyzetméteres telken épül meg, amely a jelenlegi könyvtárépület és az orr-fül-gégészeti klinika épülete között található. A több mint 4500 négyzetméteres hasznos felülettel rendelkező többszintes új épület utca felőli magassága nem haladja meg majd a könyvtár jelenlegi épületének magasságát.

Tavaly parkosították a kis belső udvart, fotó: Rohonyi D. Iván

Az elhúzódó engedélyeztetési folyamatok, illetve az anyagi források előteremtése miatt a tényleges építkezési munkálatok csak 2016 decemberétől indulhattak el, Lucian Pârvulescu (S.C. Arhipar SRL) tervrajza alapján. Az oktatási minisztérium (amelynek fennhatósága alá a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár tartozik) 2017-es költségveté­sében 1 millió lejt különített el az építkezési munkálatokra. 2017 februárjában a parlament jóváhagyta a tanügyminisztérium költségvetésének kiigazítását és az 56 benyújtott módosító javaslatból kettőt hagyott jóvá, köztük a Kolozsvári Egyetemi Könyvtár új szabadpolcos raktárépületének építésére elkülönített összeg kiegészítését az eredetileg megítélt 1 millió lej mellé még 1 millió lejjel. A befektetés teljes összegét 3 millió lejre becsülik. Bútorzatról, világító berendezésekről egyelőre nincs szó, ahogyan arról sincs konkrét elképzelés, hogy a bővítés mekkora személyzeti létszámnövekedést igényelhet majd. Egyelőre az alapozó munkálatok, az épületváz felépítése zajlik.

Prémium tartalom

Ha érdekli a teljes történet, legyen prémium tag vagy ha már az, jelentkezzen be!