2027-re elkészülhet a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház

2027-re elkészülhet a Kolozs Megyei Sürgősségi Kórház
A kolozsvári orvostudományi és gyógyszerészeti egyetemen, pénteken délelőtt mutatták be a Szászfenesen épülő regionális sürgősségi kórház 3D-s makettjét, illetve az érintettek beszámoltak arról, hogy a terv elkészült, és kezdődhet a kivitelezési versenytárgyalás. A határidő mindenféleképpen szoros, mert a munkálatok kivitelezését négy évre becsülik, eszerint a komplex egészségügyi létesítmény építkezési munkálatait 2027-ben be kellene fejezni. A tizennégy hektáron elterülő sürgősségi kórház 849 ágyasra tervezik, de persze szükség esetén az ágyak száma növelhető lesz. A három közül az épület egyik tornyát úgy alakítják ki, hogy az megfelelő legyen egy esetleges világjárvány miatti vészhelyzet kezelésére. A munkálatok összértéke a kolozsvári létesítmény esetében 687 millió euró, közel 150 millióval több, mint azt a kezdeti szakaszban becsülték. A kórházi alkalmazottak száma pedig eléri majd a 3100-at.

A kolozsvári orvostudományi egyetemen mutatták be a Kolozs Megyei Regionális Sürgősségi Kórház 3D-s makettjét, illetve a tervezésben érintett személyek közölték: a műszaki terv elkészült, az Európai Beruházási Bank is leellenőrizte. Következhet a különböző kivitelezési versenytárgyalások meghirdetése. Ebben a hónapban már meg is hirdetik az Elektronikus Közbeszerzési Rendszerben (SEAP) az építés felügyeletét. Szeptemberben várható a fontosabb kivitelezési munkálatok elvégzésére és az orvosi berendezések megvásárlására vonatkozó versenytárgyalás meghirdetése. Jövőre pedig a számítástechnikai berendezések megvásárlására vonatkozó versenytárgyalás meghirdetését tervezik.

A három – kolozsvári, krajovai, jászvásári – regionális sürgősségi kórház megépítése szerepel a 2014-2020-as időszakra érvényes országos egészségügyi stratégiában. Ami igencsak indokolt, hiszen jelenleg a Kolozs megyei sürgősségi kórház 33 épületben működik, amelyek egymástól 30 métertől 5 kilométerig terjedő távolságra helyezkednek el. A majdani sürgősségi kórház integrált, minőségi szolgáltatásokat nyújt a lehető legkorszerűbb berendezések és ápolási körülmények biztosításával.

Az új regionális sürgősségi kórház Szászfenes község területén épül fel 14 hektáron, a volt kaszárnya, az 1-es országút, a vízügyi múzeum, a majdani metróállomás közvetlen közelében. Az új létesítményben lesz áramgenerátor, hőközpontok, ivóvíz, víztisztító állomás, oxigénraktár, az épület tetején pedig helikopter-leszálló. A tervek szerint több irányból is – Szászfenesről, az 1-es országútról, és a metróállomásról – megközelíthető lesz a létesítmény. A parkoló 1400 férőhelyes lesz 950 földfeletti és 450 földalatti parkolóhellyel. Helyet kap benne bicikli- és gépkocsitöltő állomás is.

 Cristina Gafton projekt-menedzsertől megtudtuk: a nyolcszintes épület alagsorból, földszintből és hat emeletből fog állni. A belső udvarokon zöldövezetet alakítanak ki. A létesítményben 849 ágy lesz, ebből 102 az intenzív osztályon. A járóbeteg-rendelői részlegen 71 rendelő várja a betegeket, és huszonkét műtőt terveznek építeni. Egy-egy emelet területe egyenként 22 ezer négyzetméter lesz. Gafton megjegyezte: az épület területe vetekedik a bukaresti Nép Háza területével. Azt is elmondták, hogy a munkálatok során 25 ezer teherautónyi földet szállítanak majd el. Ahhoz, hogy a létesítmény megfelelő legyen egy esetleges világjárvány miatti vészhelyzet kezelésére, az épület három tornya közül az egyiket erre alkalmasnak alakítják ki. A toronyrészben több mint kétszáz beteg ellátását teszik lehetővé általában egyágyas kórtermekben, de szükség esetén lesz lehetőség pótágyazásra. Négy polgári védelmi helyiséget is kialakítanak.

A kivitelezésre négy évet szánnak. A munkálatok összértéke a kolozsvári létesítmény esetében 687 millió euró, közel 150 millióval több, mint azt a kezdeti szakaszban becsülték. Az árnövekedés oka az infláció és az építkezési anyagok, illetve a munkadíj növekedése. A regionális sürgősségi kórház becsült működési költségei elérik a 81,5 millió eurót évente. A becslések szerint évente 45 ezer beteget fognak itt kezelni, a sürgősségi esetek száma elérheti a 100 ezret, a járóbeteg-rendelő kapacitása pedig az évi 260 ezret. 

Adrian Popa, az egészségügyi minisztérium keretén belül tavaly létrehozott Egészségügyi Infrastruktúra Fejlesztési Országos Ügynökség (ANDIS) vezetője elmondta: ennek a szerződésnek (is) átvették a koordinálását.

A tervező csapat részéről Daniel Paul építész közölte: a tervezés bonyolult volt, de az eddigi visszajelzések szerint elnyerték az illetékesek tetszését. – Fűtésre a földalatti hőenergiát (is) fogják használni, a villamos energia és a meleg víz előállításához pedig napelemeket használnak, a világítás LED-es égőkkel történik. A létesítménynek a környezetre mért hatása csekély, az épület élettartama korlátlan – magyarázta a szakember.

Vlad Mixich orvos közölte: a három, újonnan épülő regionális sürgősségi kórházakban dolgozó munkatársak képzésére 3,8 millió eurót fordítanak, szintén uniós forrásból.