Tapasztó Ernő, Molnár Levente és Ágh Márton kapta az idei Hevesi Sándor-díjat a színházi világnapon

Tapasztó Ernő, Molnár Levente és Ágh Márton kapta az idei Hevesi Sándor-díjat a színházi világnapon
A Nemzetközi Színházi Intézet (ITI) Magyar Központja által alapított Hevesi Sándor-díjat 1998 óta ítélik oda a színházi világnapon, március 27-én. Idén két erdélyi művész is van a díjazottak között: a gyergyóremetei születésű Molnár Levente Liszt Ferenc-díjas operaénekes, valamint az aradi Tapasztó Ernő színész-rendező, az Aradi Kamaraszínház művészeti vezetője mellett Ágh Márton díszlet-, jelmez- és látványtervező kapta idén az elismerést.

A Hevesi Sándor-díjat minden évben három olyan művész, kultúraközvetítő kapja, aki sokat tett a magyar nyelvű színházi kultúra nemzetközi elismertetéséért. A színházak és színházi szervezetek által javasoltak közül az Emberi Erőforrások Minisztériumának és az ITI Magyar Központjának képviselőiből álló kuratórium dönti el, hogy az adott évben kik részesülnek az elismerésben.

Tapasztó Ernő az Aradi Kamaraszínház alapító igazgatója, a közönség számos jelentős nemzetközi színházi fesztiválon láthatta rendezéseit. Vezetésével az Aradi Kamaraszínház mintegy hatvan díjat nyert romániai, magyarországi és nemzetközi színházi fesztiválokon. Az aradi színész-rendezőt a Szegedi Pinceszínház jelölte a Hevesi Sándor-díjra. Az aradi és szegedi társulat által létrehozott Szeged-Arad Színháztengely határon átívelő művészeti társulás alig néhány éve jött létre, ennek ellenére már több izgalmas koprodukcióval álltak a nézők elé, kiérdemelve a szakma figyelmét – írja honlapján az Aradi Kamaraszínház az elismerés kapcsán.

Molnár Levente 18 évesen debütált az aradi Nemzeti Színházban, 21 évesen pedig Budapesten, a Magyar Állami Operaházban játszott főszerepeket. Nemzetközi bemutatkozására 2007-ben a Cardiffi Énekversenyen került sor, ahol döntősként Carlo Rizzi vezényletével mutatkozott be. Egy évvel később már a londoni Covent Gardenben énekelt, 2009-tól öt éven át pedig a müncheni Bayerische Staatsoper társulatának egyik vezető baritonja volt. Az elmúlt években Berlinben, Bécsben, Bordeaux-ban, Münchenben, Londonban, Tokióban és Madridban is fellépett, dolgozott például Placido Domingo-val, Juan Diego Florez-szel és Rost Andreával, valamint Marco Armiliato, Ascher Fisch, Zubin Mehta és Kent Nagano világhírű karmesterekkel is.

Ágh Márton Jászai Mari-díjas jelmez-, díszlet- és látványtervező 1991 és 1996 között a budapesti Képzőművészeti Főiskolán tanult látvány-, díszlet- és jelmezszakon. A diploma megszerzése után főleg vidéken, elsősorban Kaposváron és Pécsett dolgozott, nyolc év alatt közel ötven klasszikusnak mondható színházi bemutató díszletterveit készítette el. Színházi munkái mellett mindvégig dolgozott a filmgyártásban is, a mozgókép-látványtervezés mellett reklámfilm díszleteket, valamint kiállításokat tervez.

(Borítóképen az idei díjazottak, balról jobbra Tapasztó Ernő, Molnár Levente és Ágh Márton)