Tanügyminiszter: rekord összeget fordíthat Románia oktatásra és szakképzésre

Ligia Deca tanügyminiszter bejelentette, hogy Románia az Oktatás és Foglalkoztatás Operatív Programon keresztül további 2,2 milliárd eurót kaphat európai forrásokból oktatásra és szakképzésre.

„Rekordösszegű költségvetés oktatásra és képzésre Romániában! Ma nagyszerű hírt kaptunk: országunk további 2,2 milliárd eurót kaphat az oktatásra és szakképzésre, európai alapokból, az Oktatás és Foglalkoztatás Operatív Programon keresztül!” - írta Deca egy Facebook-bejegyzésben.

A tanügyminiszter hozzátette, az összeg kiegészíti az országos helyreállítási terv (PNRR) keretében erre a célra elkülönített 3,5 milliárd eurós összeget, így az ágazatra fordítható pénzalapok összesen 5,7 euróra emelkednek.

„Az Európai Bizottság arról tájékoztatott minket, hogy teljesítettük az utolsó feltételt is, ami nem volt más, mint az oktatási és képzési rendszer politikai stratégiai keretének elfogadása. Ez lehetővé teszi az európai alapokból történő kifizetéseket az Oktatás és Foglalkoztatás Operatív Program keretében” - írta a miniszter, aki a munkaügyi, illetve az európai projektekért és beruházásokért felelős minisztériumnak is megköszönte az együttműködést.