Tanügyi sztrájk: hétfőn 10 órára vár választ a tüntetőktől a kormány az ajánlataira

Tanügyi sztrájk: hétfőn 10 órára vár választ a tüntetőktől a kormány az ajánlataira
Marius Nistor, a Spiru Haret Szakszervezeti Szövetség elnöke a kormányfővel lezajlott vasárnapi egyeztetések után kijelentette, hogy hétfőn egyelőre folytatódik az általános sztrájk a tanügyben, amíg a szakszervezeti tagok meg nem kapják a kabinet legújabb ajánlatáról szóló sürgősségi rendelet tervezetét.

Sajtótájékoztatóján elmondta: Nicolae Ciucă kormányfő a tárgyaláson azt ígérte, hogy a jogszabályjavaslatot még vasárnap közvitára bocsátják, így a pedagógusok is megismerhetik és dönthetnek a további lépésekről. A miniszterelnök hétfőn 10 órára vár választ a szakszervezetektől.

Nistor tájékoztatása szerint a kormány nem vállalta annak a szakszervezeti követelésnek a teljesítését, hogy az új közalkalmazotti bértörvényben előírt fizetésemeléseket teljes egészében kapják meg a tanügyi alkalmazottak 2024 folyamán. Ezzel szemben azt ajánlották, hogy 2024. január 1-jétől az új bértörvényben előirányzott béremelés 50 százalékával növelik a tanügyben a fizetéseket jövő év januárjától. Hozzátette: a tanárok döntenek arról, hogy elégedettek-e ezzel az ajánlattal, és hétfőn továbbítják a kormánynak a válaszukat. Addig a sztrájk folytatódik – szögezte le.

Borítókép: Rohonyi D. Iván