Tánczos: Újra kellene gondolni a háztartási gépek roncsprogramját

Tánczos: Újra kellene gondolni a háztartási  gépek roncsprogramját
A háztartási gépek roncsprogramja nem válhat televízióvásárlási programmá - jelentette ki pénteken Tánczos Barna környezetvédelmi miniszter, aki a program újragondolását szorgalmazza.

Pénteken 10 órakor rajtolt el a háztartási gépek roncsprogramja téli kiadásának második szakasza, amelyben televíziók, laptopok és táblagépek vásárlását támogató utalványokat lehetett igényelni. Az erre szánt keret nyolc perc alatt kimerült, összesen 33.877 értékjegyet állított ki a rendszer. A regisztrált felhasználók közül 19.183-an televíziót, 9592-en laptopot, 5102-en pedig táblagépet szeretnének vásárolni.

A Digi24 televíziónak nyilatkozva Tánczos rámutatott, nem volt még ekkora kereslet az értékjegyek iránt sem a tavaszi, sem a téli kiadás első szakaszában, amikor hűtőszekrények és mosógépek vásárlására lehetett vouchert igényelni. Mint mondta, a legtöbben televízió vásárlására fordítanák a támogatást, ezért szükségesnek tartja a program újragondolását.

"Ennek a programnak a nagy fogyasztású készülékeket kell megcéloznia, a hűtőszekrényeket, mosógépeket, szárítógépeket, amelyek ténylegesen a polgárok javát szolgálnák a fogyasztás csökkentésével. Nem hiszem, hogy a háztartási gépek roncsprogramját televízióvásárlási programmá kellene alakítani" - magyarázta.

A miniszter nyomatékosította, az értékjegyek névre szólóak, és csak az igénylő használhatja fel ezeket. A voucherekkel való illegális kereskedés visszaszorítása érdekében a Környezetvédelmi Alap Igazgatósága (AFM) ellenőrzéseket végez, és jelenteni fog minden olyan hirdetést, amelyben ilyen értékjegyeket kínálnak eladásra. A program szabályzata azt is előírja, hogy az üzletek kizárólag a voucher igénylőjétől vehetik át az értékjegyeket - tette hozzá Tánczos, hangsúlyozva, az esetleges szabályszegéseket a minisztérium ellenőrző testületénél is lehet jelenteni.