Tájékoztatta az EBESZ-t a magyarellenes gyűlöletkeltésről az RMDSZ

zaszlo
"Támadják zászlóinkat, szimbólumainkat, anyanyelvünket" Facebook/Illusztráció
A román szélsőségesen nacionalista pártok magyarellenes gyűlöletkeltésére hívta fel a júniusi 9-i választásokat és a kampányt megfigyelő EBESZ küldöttségének figyelmét az RMDSZ. A szövetség meg akarja előzni a jelenség térnyerését és nemcsak belpolitikai téren, hanem külpolitikai eszközökkel is fel akarja venni ellene a harcot, ezért hangsúlyozza annak fontosságát, hogy képviselői ott legyenek minden nemzetközi intézményben.

Az EBESZ emberi jogokkal foglalkozó hivatalának küldöttsége a parlamentben külön-külön egyeztetett a frakciók küldöttségeivel. A találkozóról kiadott RMDSZ-közlemény szerint Hajdu Gábor Hargita megyei parlamenti képviselő, az EBESZ parlamenti közgyűlésének tagja a találkozón rámutatott: a Románok Egyesüléséért Szövetség (AUR) és Diana Şoşoacă szenátor SOS Romania nevű pártja azok a politikai alakulatok, amelyek mindenhol, minden eszközzel a magyarokat támadják.
 

„Támadják zászlóinkat, szimbólumainkat, anyanyelvünket, és azon ügyködnek, hogy törvényen kívül helyezzék Székelyföldet, vagy kitegyék a parlamentből az RMDSZ-t, a magyar közösség választott képviseletét” – idézte a közlemény a Hargita megyei képviselőt.

Hajdu Gábor leszögezte: az RMDSZ mindent megtesz azért, hogy a romániai magyar közösség ne váljon a szélsőséges pártok céltáblájává az idei választási évben, ezért minden nemzetközi fórumon felhívja a figyelmet erre a jelenségre.
 

A magyar közmédiának nyilatkozva a politikus kifejtette: a román szélsőséges pártok által szított magyarellenes gyűlölet már nem csak politikai téren nyilvánul meg, fennáll a veszélye, hogy a közbeszédből egyre inkább átszűrődik a mindennapokba. Elmondta: növekszik a magyar közösség tagjaival szemben elkövetett, etnikai indíttatású incidensek száma.

Hajdu Gábor szerint régi tapasztalat, hogy amikor problémák vannak a magyar közösség jogainak betartásával, akkor be kell vonni a nemzetközi szervezeteket, hiszen Romániának meg kell felelnie egy sor nemzetközi egyezmény előírásainak és a bukaresti vezetés számára diplomáciai szempontból is fontos az ország nemzetközi megítélése. Úgy értékelte: a szélsőségesen nacionalista pártok romániai térnyerése a magyar közösség megszerzett jogait veszélyezteti.

Az EBESZ emberjogi testületének tagjai április 16-18. között tartózkodnak Romániában a választási kampányt megelőző időszak megfigyelése céljából, majd a hivatalos kampány idején és a választások napján is megfigyelőként jelen lesznek több településen az országban.