Szófia: üzembe helyezték a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektort

Szófia: üzembe helyezték a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektort
Hivatalosan is felavatták a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektort Szófiában.

Az eseményen részt vett Galab Donev, a Bolgár Köztársaság ügyvivő miniszterelnöke, Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke, Ilham Aliyev, az Azerbajdzsáni Köztársaság elnöke, Kyriakos Mitsotakis, a Görög Köztársaság miniszterelnöke, Aleksandar Vucic, a Szerb Köztársaság elnöke, Stevo Pendarovski, az Észak-Macedón Köztársaság elnöke, Rumen Radev, Bulgária elnöke, továbbá Nicolae Ciucă román miniszterelnök is. A román delegáció további tagjai Virgil Popescu energiaügyi miniszter, Ion Sterian, a Transgaz vezérigazgatója és Răzvan Popescu, a Romgaz vezérigazgatója – tájékoztat sajtóközleményében a kormány.

A román kormány tájékoztatása szerint szombat reggel Nicolae Ciucă miniszterelnök kétoldalú megbeszéléseket folytatott Rumen Radev bolgár köztársasági elnökkel és Galab Donev megbízott bolgár miniszterelnökkel, Ilham Alijev azerbajdzsáni elnökkel és Kyriakos Mitsotakis görög miniszterelnökkel.

Nicolae Ciucă miniszterelnök kijelentette a szófiai rendezvényen, hogy Romániának elegendő gáztartaléka van, és az ország lakossága nem fog gázhiánytól szenvedni a tél folyamán. Úgy értékelte, a Görögország és Bulgária gázhálózatát összekötő interkonnektor üzembe helyezése régóta várt lépés a gázszállító hálózatok diverzifikálása szempontjából, megteremti a kapcsolódás lehetőségét a déli gázfolyosó és a Bulgária, Magyarország és Ausztria által létrehozott BRUA gázvezeték között.

Ciucă beszámolt arról is, hogy szófiai útján találkozott Kiriákosz Micotákisz görög miniszterelnökkel, akivel az interkonnektor üzembe helyezésével kapcsolatos kérdésekről tárgyalt, továbbá Rumen Radev bolgár elnökkel is találkozott, akivel a gázszállítási kapacitás növeléséről tárgyalt. Mint elmondta, közösen arra a következtetésre jutottak, hogy szükség van az országos gázszállító társaságok jobb együttműködésére, az európai források közös felhasználására, mert a gázszállítási kapacitás növelése nemcsak Románia, hanem a régió összes országának javát szolgálja.

Borítókép: gov.ro