Szociális és gazdaságösztönző intézkedéseket fogadott el a kormány

Kelemen Hunor: az egyre mélyülő válságban az államnak segítenie kell

Szociális és gazdaságösztönző intézkedéseket fogadott el a kormány
Elfogadta hétfő esti ülésén a kormánykoalíció azt a 17,3 milliárd lej értékű szociális és gazdaságösztönző intézkedéscsomagot, amelyet a kis jövedelmű állampolgárok és a vállalatok támogatására szánnak, s amely május elsejétől lép hatályba. Kelemen Hunor miniszterelnök-helyettes, az RMDSZ elnöke a kabinetülést követő sajtótájékoztatóján hangsúlyozta: a gazdasági válság az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni, ezért az államnak kötelessége beavatkozni, és segítséget nyújtani, ahol szükséges. A közösségi oldalán közzétett bejegyzésében kifejtette: a projekt az egyre mélyülő gazdasági válságra „gyors, azonnali megoldásokat” biztosít, s közép- és hosszú távú intézkedéseket is tartalmaz. Egyebek mellett kéthavonta 50 euró értékben élelmiszervásárlásra használható utalványban részesülhetnek a kisjövedelműek, és felkínálják a lehetőséget a munkáltatóknak, hogy – járulékmentes – 200 lejjel emeljék alkalmazottaik fizetését.

A Támogatás Romániának címmel meghirdetett intézkedéscsomagnak a több mint fele, 9 milliárd lej európai uniós támogatásokból származik, a fennmaradó 8,3 milliárd lejt az állami költségvetésből fedezik, összegezte a projekt elfogadását követőén Nicolae Ciucă liberális miniszterelnök. Elmondta: a szociális intézkedések egy része 2023-ban is érvényben marad, másik része pedig csak az idén hatályos.

„Tisztában vagyunk vele, hogy nincs olyan gazdasági és társadalmi terület, amely ne lenne érintett. Ilyen helyzetekben erős államra van szükségünk abban az értelemben, hogy ott avatkozzon be, ahol szükséges, mert gazdasági válság van, amely az elkövetkező hónapokban tovább fog mélyülni. Az infláció növekedését látjuk az euróövezetben, a balti államokban, Németországban, Franciaországban, Olaszországban, és ez minden európai gazdaságot érinteni fog” – fejtette ki a kormányülést követő sajtótájékoztató Kelemen Hunor.A miniszterelnök-helyettes szerint ilyen helyzetben az államnak kötelessége segíteni állampolgárait, de a gazdaságról is gondoskodnia kell.

„Ez nem azt jelenti, hogy az állam a liberális piacgazdasági elvek ellen dolgozik, de ahol szükséges, ott a kormánynak kötelessége beavatkozni. Ezért ezek az intézkedések rendkívül jól átgondoltak, kiegyensúlyozottak, rövid, közép- és hosszú távra szólnak” – mutatott rá az RMDSZ elnöke. Kelemen Hunor szerint az intézkedések révén nőnek a költségvetési bevételek, így lesz miből segíteni az állami támogatásra szoruló társadalmi kategóriákat, és nem borul fel a költségvetés egyensúlya.Marcel Ciolacu, a Szociáldemokrata Párt (PSD) ügyvivő elnöke azt hangsúlyozta, hogy az intézkedéscsomaggal a legsérülékenyebb, nehéz anyagi helyzetben levő családoknak akarnak védelmet nyújtani a magas inflációval szemben. A politikus szerint a különböző támogatásokból a lakosság több mint fele részesül majd. Összegzése szerint az intézkedéscsomaggal többek között a mezőgazdasági termelőket és az élelmiszeripart, valamint a nyugdíjasokat és a kisjövedelmű családokat támogatják. Kitért arra, hogy mentesülni fog a járulékfizetési kötelezettség alól az a munkáltató, aki önként 200 lejjel emeli a minimálbérrel foglalkoztatott alkalmazottai fizetését.„Vagyis a 200 lej úgy kerül az alkalmazott zsebébe, hogy a munkáltatónak semmit sem kell az államnak fizetnie” – magyarázta Ciolacu.

Adrian Câciu pénzügyminiszter hétfőn este, a kormánykoalíció intézkedéscsomagjának bemutatásakor leszögezte: ebben az évben nem fogják növelni az adókat és illetékeket sem. Ő is azt emelte ki, hogy nemcsak Romániában, hanem egész Európában „bonyolult” a helyzet, és ilyen körülmények között a társadalomnak egységről és szolidaritásról kell tanúbizonyságot tennie. Azt is kifejtette, a válságok mindig feltárják egy rendszer sebezhető pontjait.Mit tartalmaz az intézkedéscsomag?Az intézkedéscsomag keretében az állam 300 millió eurót fordít az áremelkedések kompenzálására, amelyben kis- és középvállalkozások (kkv), nagybefektetők és áruszállítók részesülhetnek. A bevételük 15 százalékánál nagyobb rezsiköltséggel szembesülő kkv-k cégenként legtöbb 400 ezer euró értékben kaphatnak támogatást.További 200 millió euróval akarják ösztönözni a gazdaság számára fontos nagyberuházások támogatását, emellett állami támogatásban részesülnek az egymillió eurónál nagyobb beruházások. A kormány támogatást nyújt az áruszállító vállalatoknak azáltal, hogy literenként 0,5 lejjel hozzájárul az üzemanyagköltségükhöz. Mintegy négyezer kedvezményezettel számolnak, és 300 millió lejes keretet szánnának az áru- és személyszállító, áruelosztó cégek támogatására.A kényszerszabadságra küldött dolgozók bérének a 75 százalékát az állam fizeti az év végéig. A mezőgazdaságban dolgozóknak bruttó 3 000 lejre emelik a minimálbérét; jelenleg a minimálbér értéke 2 550 lej, egyedül az építőiparban van érvényben megemelt, szintén 3 000 lejes minimálbér.

Mindemellett a kormány 200 millió euróból akarja ösztönözni a mezőgazdasági termékek feldolgozását, és 300 millió euró vissza nem térítendő támogatást nyújt a mezőgazdasági munkaerő költségeinek fedezésére, hogy az ország ne nyersanyagot, hanem már feldolgozott termékeket exportáljon.

Az intézkedéscsomagnak szociális támogatási összetevője is van: az alacsony jövedelműek minden második hónapban 50 euró értékű utalványt kapnak, amelyekkel alapélelmiszereket vásárolhatnak. Összesen 4,7 millió ember részesül ebben a támogatásban, amelynek a teljes költsége eléri az 1 milliárd eurót. Havonta 30 euró értékű utalványt kapnak a szociális ösztöndíjban részesülő diákok is, amellyel élelmiszert, ruhát és tanfelszerelést vásárolhatnak. Amint a PSD elnöke is kiemelte, a kormány lehetővé teszi a minimálbér önkéntes megemelését is 200 lejjel, amely adómentes lenne. A munkáltató által bérkiegészítésként adott, úgynevezett ebédjegyek értékét 20,17 lejről 30 lejre növelik. A kormánykoalíció eredetileg a hiteltörlesztési moratóriumot is újra be akarta vezetni, de az erről szóló döntést egyelőre elhalasztották.A fiatal családoknak szánja a kormány a Family start programot: ebben az állam az összeg 80 százalékáig garanciát vállal egy legtöbb 75 ezer lejes bankkölcsönre, amelyből hétüléses családi autót lehet vásárolni, fizetni lehet a gyermek bölcsődei, óvodai, after school elhelyezésével járó költségeket, finanszírozhatják az egyetemi tanulmányokkal járó kiadásokat, a lakásvásárláshoz szükséges előleget. A hitelt igénylőnek 18 és 45 év közöttinek kell lennie, a fiatal család bevételei pedig nem haladhatják meg a havi nettó 7 500 lejt.
Ugyanakkor a Student Invest elnevezésű diákhitel-program keretében az állam szintén 80 százalékig garanciát vállal egy legtöbb 50 ezer lejes hitelre, amelynek összegéből az igénylő egyetemi tanulmányait és az azzal járó kiadásokat finanszírozhatja. A hitelt a 18–31 évesek igényelhetik.
Mindemellett megkétszerezték – 22 lejre emelték – a kórházakban ápolt betegek és az idősotthonok lakóinak napi étkeztetésére fordítható összeget. Növelték az állami gondozásban levő gyermekek napi étkeztetésére, és a személyes szükségleteikre fordított havi összeget is 28 lejről 150 lejre. A jelenlegi 630 lejről 900 lejre emelték a nevelőszülők által nevelt gyerekek ellátásának támogatását. Fogyatékos gyerekeknél ez az összeg 945-ről 1350-re nő. Háromszázról ötezerre növelték azoknak a számát, akik az államilag támogatott lombikprogramra előjegyezhetik magukat.USR: mindössze napi 4 lejt kapnánakClaudiu Năsui, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR) képviselője, volt gazdasági miniszter élesen bírálta a koalíció által elfogadott intézkedéscsomagot. Mint mondta, ez a „szégyenteljes” projekt valójában senkinek sem kedvez majd, csak néhány ügyeskedő szociáldemokratának és liberálisnak.”Felhívta a figyelmet arra, hogy a kiskeresetűeknek szánt 50 eurós utalvánnyal valójában „csúfot űznek” az emberekből, hiszen ez napi négy lej támogatást jelent.„Két hónapra számított összeget jelentettek be, hogy az nagyobbnak tűnjön, de valójában napi 4 lejről beszélünk. Ez egy vicc. Ahelyett, hogy a gazdaságban fialtatná meg a pénzt, a román állam egymilliárd eurót fog elkölteni anélkül, hogy bárkit megsegítene vele”, fogalmazott a politikus. A volt gazdasági miniszter azt javasolta a lakosságnak, hogy a következő időszakban ne vegyen fel hitelt, még akkor sem, ha ezt az állam garanciákkal ösztönzi.Năsui a vállalatoknak szánt támogatásokat is bírálta. „Ahelyett, hogy adócsökkentéssel segítené a magánszektor egészét, az állam egyesektől elvesz, másoknak pedig ad. Ne áltassák magukat, a közpénzek mindig önöktől származnak. Csakhogy egyesek kapnak belőle, mások pedig kifizetik” – vélekedett a volt tárcavezető.  Năsui szerint az egyetlen elfogadható intézkedés a mezőgazdasági dolgozók minimálbérének emelése.

Majdnem kétszeresére drágult a földgázA földgáz, az üzemanyag, a burgonya és az étolaj drágult a legnagyobb mértékben az elmúlt egy évben. A villanyáram ára volt az egyetlen, amely csökkent a 2021/118-as sürgősségi rendeletbe foglalt árkompenzálásnak köszönhetően – derül ki az Országos Statisztikai Intézet (INS) kedden közzétett adataiból. Ezek szerint 2021 márciusa és 2022 márciusa között a földgáz 46,49, az üzemanyag 34,16, a burgonya 36,5, az étolaj 32,33 százalékkal drágult. avaly márciushoz képest az élelmiszerek közül a burgonyán és az étolajon kívül a legnagyobb mértékben a kukorica- (+24,35%) és a fehérliszt (21,47%) drágult.Romániában 10,2 százalékra nőtt márciusban az éves inflációs ráta, miután februárban 8,53 százalék volt – közölte kedden az INS. A Román Nemzeti Bank február közepén jelentősen emelte az idei inflációs előrejelzését: az idei év végén 9,6 százalékos fogyasztói árindexre számítanak a korábban közölt 5,9 százalék helyett. A román központi bank április elején 50 bázisponttal, 3 százalékra emelte az alapkamatot is.