Szlovákiai EP-választás: nem jutott be a Magyar Szövetség

Szlovákiában az EP-választáson 1 476 968 érvényes szavazatot adtak le, a részvételi arány 34,4%-os volt Az európai parlamenti választás végleges eredményeit – köztük a részvételi arányra vonatkozó adatokat – vasárnap 23 órakor ismerteti a szlovák belügyminisztérium – tájékoztat az ujszo.com. Az EP-választáson 1 476 968 érvényes szavazatot adtak le, a részvételi arány 34,4%-os volt a nem hivatalos becslések szerint.

Az EP-választás eredménye: PS (Progresszív Szlovákia): 27,81%; Smer: 24,76%; Republika: 12,53%; Hlas: 7,18%; KDH: 7,14%. Mandátumot nem szerző de a választáson induló pártok eredménye: SaS: 4,92%; Demokraták (Demokrati): 4,68%; Magyar Szövetség: 3,88% ; Szlovákia mozgalom (Slovensko): 1,98%; stb. (a többi jelölt 1 százalék alatti eredményt ért el). 

A Magyar Szövetség listavezetője, Berényi József Facebookon reagált az EP-választás előzetes eredményeire. „A nem hivatalos eredmények alapján a Magyar Szövetségre leadott szavazatok száma 57 350, ami az összes szavazat 3,9%-át jelenti. Sajnos listánk nem érte el az 5%-os küszöböt, így nem juttatunk képviselőt az EP-be. Mindezek ellenére szívből köszönöm mindenkinek, aki bizalmat szavazott listánknak!” – írta. Pandy Péter, a Magyar Szövetség Országos Tanácsának elnöke, aki a lista 2. helyéről mérettette meg magát, a Facebook-oldalán azt írja, látványosan elfogyott a támogatottságuk. „Ez így nem mehet tovább! Öntsünk tiszta vizet a pohárba. Tisztújítás, világos célok, világos üzenetek, egységes kommunikáció, egységes, közös célok”.

promedtudo2Hirdetés

A rovat cikkei

Rendkívül erős gázrobbanás történt pénteken egy 12 emeletes lakóház felső részében a kelet-szlovákiai Eperjesen (Presov). A gázrobbanás után, amely a 9. és a 12. emelet közötti házrészben történt, az épület felső része lángokba borult, több ember a ház tetején rekedt.
Külpol