Tíz napra bezárnak az iskolák, óvodák március 11-22 között

Tíz napra bezárnak az iskolák, óvodák március 11-22 között
Szerdától kezdve március 22-éig bezárják az iskolákat és óvodákat; amennyiben a helyzet megköveteli, a kényszervakáció ideje kitolódhat - jelentette be Ludovic Orban ügyvivő miniszterelnök a Stratégiai Kommunikációs Csoport döntését követően hétfő este.

Mindeddig nem világos, hogy a tananyagot hogyan pótolják a gyerekek, és hogy otthoni felügyeletük hogyan oldható meg. Elhangzott: ahol ez megvalósítható, lehetővé kell tenni, hogy a szülő otthon végezze munkáját. Döntöttek arról is: március 10-től 31-ig szünetel Románia és Olaszország közötti légi, vasúti és közúti személyszállítás. Mindazok, akik Olaszországból, vagy Olaszországon keresztül érkeznek Románia területére, karanténba kerülnek, ennek lehetőségéről pedig előzőleg tájékoztatni kell az utasokat.  A nagy bevásárlóközpontok kötelesek fertőtleníteni a bevásárlókocsikat, korlátokat, ajánlatos a pénztáraknál a torlódásokat elkerülni. A nyolcadikosok és tizenkettedikesek próbavizsgáját is elhalasztják.

Az Országos Katasztrófavédelmi Felügyelőség vezetője, Raed Arafat vasárnap éjjel azt nyilatkozta: egyelőre elegendő hely van karanténközpontokban a fertőzésgyanús esetek kivizsgálására, és amennyiben ennél több helyszínre lesz szükség, számításba veszik azt, hogy különböző ingatlanokat béreljenek majd ki.

Arafat említést tett arról is, hogy vasárnap is karanténba kellett helyezni egy Milánóból érkezett autóbusz valamennyi utasát, mivel az egyik közülük lázasan tért vissza az országba.

Leállított légi, közuti és vasúti közlekedés

Vasárnap késő este Marcel Vela ügyvivő belügyminiszter bejelentette, hogy a bukaresti operatív törzs hétfő déltől leállította a légi közlekedést Románia és Olaszország között, ugyanis a koronavírus-járvány által leginkább sújtott európai országban körülbelül egymillió kétszázezer román állampolgár él.

Az intézkedés egyelőre március 23-ig érvényes.

Marcel Vela elmondta azt is: a légitársaságokat arra kötelezik, hogy a Kínából, Iránból, Dél-Koreából vagy Olaszországból átszállással érkező román utasaik figyelmét felhívják – és erről nyilatkozatot is aláírassanak velük –, hogy Romániába érkezésük után karanténba kerülnek. Ugyanezen országokból Románia átszállással sem fogad idegen állampolgárokat. A jelzett országokból szárazföldön érkezőkre is – büntetőjogi felelősség terhe mellett – karantén vár Romániában.

A koronavírus-válság előtt a román repülőterekre heti 187 menetrendszerű járat érkezett Olaszországból, ezek száma az utóbbi időben 72-re csökkent, a repülőgépek kihasználtsága is visszaesett – mutatott rá Lucian Bode ügyvivő közlekedési miniszter.

Vasárnap este a bukaresti egyetemi campusból is speciális védőfelszereléssel ellátott mentősök szállítottak a járványkórházba egy Olaszországból visszatért fertőzésgyanús diáklányt: ha bebizonyosodik, hogy rosszullétét a Covid-19 okozta, valószínűleg a bukaresti műszaki egyetemet – és a többi fővárosi felsőoktatási intézményt is – ideiglenesen bezárják.

Hétfő este bejelentette: március 10-étől felfüggesztik a Románia és Olaszország közötti közúti és vasúti szállítást. Az ügyvivő tárcavezető a rendkívüli sajtóértekezleten kijelentette: kedden, romániai idő szerint 12 órától március 31-e délig szünetel a közúti személyszállítás Románia és Olaszország között. Az intézkedés a menetrend szerinti, az alkalmi és a különleges járatokra egyaránt érvényes. 

Vela hangsúlyozta, a közúti személyszállítással foglalkozó vállalatoknak kötelességük tájékoztatni az Olaszországon áthaladó járatokra ott felszálló román állampolgárságú utasokat, hogy az országba érkezésükkor karanténba kerülnek, vagy az otthonukban különítik el őket. Ennek betartásáról felelősségvállalási nyilatkozatot kell aláírniuk a buszra való felszállásukkor.

Március 12-étől a hónap végéig felfüggesztik vagy betiltják az Olaszország és Románia közötti új közvetlen vonatjáratok indítását. A vasúttársaságoknak ugyanakkor kötelességük lesz szórólapok révén tájékoztatni az Olaszországból Romániába tartó utasokat, hogy az országba érkezve karanténba kerülnek, vagy az otthonukban különítik el őket. Ennek betartásáról felelősségvállalási nyilatkozatot kell aláírniuk a vonatra való felszállásukkor.

A vasúti szállítóknak kötelességük tájékoztatni a külföldi állampolgárokat, hogy ha átszállással érkeznek Olaszországból, nem engedik be őket Románia területére - mondta még Vela.

Riasztás a szenátusban és a kormányban

Az országban március 31-ig betiltottak minden olyan rendezvényt, amelyen több mint ezren vesznek részt, a kisebb rendezvények esetleges betiltásáról a helyi illetékes hatóságok döntenek.

Bukarest főpolgármestere, Gabriela Firea hétfőn közölte: a helyhatóság álláspontja az, hogy legalább a főváros iskoláit és óvodáit be kell zárni a vírus terjedésének megfékezése érdekében. Mint mondta, kérni fogja a bukaresti operatív törzset, hozza meg ezt a rendelkezést. Firea szerint a járványügyi helyzet húsvét táján súlyosbodhat, mivel az ünnepre nagy számban fognak külföldről visszatérni.

Monica Anisie tanügyminiszter hétfőn délben a Hotnews hírportálnak azt nyilatkozta: a tanfelügyelőségekkel közösen úgy döntöttek, elhalasztanak valamennyi esedékes tantárgyversenyt. Anisie állítólag már vasárnap azt kérte az operatív törzstől, hogy zárják be országszerte a tanintézményeket, s a hétfői tanácskozáson újra megismételte felszólítását.

A szenátus tanügyi bizottságának tagjait hétfőn telefonüzenetben értesítették arról, hogy a bizottság egyik alkalmazottjának férje koronavírus-fertőzöttel került kapcsolatba, így a testület valamennyi tagját hazaküldték megelőzésképpen. Hasonló helyzet adódott a kormányszékhelyen is: a digi24.ro hírportál tájékoztatása szerint egy 42 éves bukaresti nő, akinél március 8-án mutatták ki a koronavírus-fertőzést, kapcsolatba került a kormánypalotában tevékenykedő személyzet tagjaival. Ldovic Orban megnyugtatta a sajtó képviselőit: azoknál a személyeknél, akik a hölggyel érintkeztek, nem mutattak ki vírusfertőzést.

Kiterjesztett karantén Olaszországban

Olaszországban vasárnap este tették közzé a Giuseppe Conte miniszterelnök által – egyébként már szombat éjjel aláírt – rendeletet, amelynek értelmében a kormány vesztegzárat rendelt el a tízmilliós lakosú Lombardia tartományra és további 15 észak-olaszországi városra vonatkozóan. Az ott élők kizárólag indokolt munkavégzés vagy egészségügyi okok miatt hagyhatják el a térséget.

Az újabb karanténzónák Emilia-Romagna tartományban Modena, Parma, Piecenza és Reggio Emilia városokat és ezek környékét érintik, Marche tartományban Pesarót és Urbinót, Piemonte tartományban Asti és Alessandria térségét, Veneto tartományban Velence, Padova, Treviso városát. Az úgynevezett vörös zónákban minimálisra kívánják csökkenteni a közösségi életet: egyebek között betiltják az esküvők, temetések rendezését, a sporteseményeket zárt ajtók mögött rendezik meg, lezárják a sípályákat, meghosszabbítják az Olaszország többi részén március 15-ig érvényes oktatási szünetet, a hétvégére bezárták a bevásárlóközpontokat.

Egy nap kétszer annyi fertőzés

A legmagasabb fokozatú óvintézkedések területi bővítését az indokolja, hogy a hétvégére csaknem megduplázódott a Covid-19 vírus újonnan diagnosztizált fertőzöttjeinek száma. Szombat esti közlés szerint egy nap alatt 1145-tel nőtt a betegek száma, ami majdnem kétszerese a pénteken jelentett 620 esetnek. A BBC tájékoztatása szerint a fertőzöttek összesített száma március 9-re elérte a 7375-öt, legalább 2700 személy kórházi kezelésre szorul, a betegségben elhunytak száma hétfőre 366-ra nőtt.

Az olasz kormány rendelete értelmében az autósztrádákon, vasútállomásokon és repülőtereken is ellenőrizni fogják a rendkívüli egészségügyi készültség alá vont észak-olaszországi térségekből ki- és belépni akaró személyeket. A vasútállomásokon a vasúti rendőrségnek kell felmutatni a ki- és belépési kérvényt.

Hasonló ellenőrzést vezetnek be a térség repülőterein is: olasz állampolgárok esetén a ki- és belépést indokolni kell, a külföldiek szabadon távozhatnak, de ha külföldi állampolgár akar beutazni az említett észak-olaszországi helyszínekre, neki is engedélyt kell kérnie. Velence városában a tengerjáró hajókkal érkezők nem szállhatnak le a fedélzetről. Az intézkedéseket megszegők legalább 200 eurós bírságot, valamint három hónapig terjedő börtönbüntetést kockáztatnak.

Több olaszországi börtönben lázadás robbant ki vasárnap a látogatások felfüggesztése miatt. A rabok fokozottabb egészségügyi védelmet követeltek maguknak a koronavírus-fertőzés elkerülésére. Emilia Romagnában a modenai börtönben tört ki lázadás, egy rab életét veszítette. A lombardiai Pavia börtönében börtönőröket ejtettek túszul: a büntetés-végrehajtási intézetet a speciális rendőri erők rohamozták meg vasárnap késő este.

Videókonferencia hét állam vezetői között

Orbán Viktor magyar miniszterelnök hétfőn délelőtt a koronavírus terjedése kapcsán szervezett nemzetközi videókonferencián vett részt, amelyt Benjamin Netanjahu izraeli kormányfő kezdeményezett – közölte az MTI-vel Havasi Bertalan, a miniszterelnöki sajtóirodát vezető helyettes államtitkár. A konferenciabeszélgetésbe Giuseppe Conte olasz miniszterelnök, Sebastian Kurz osztrák kancellár, Andrej Plenkovics horvát miniszterelnök, Bojko Boriszov bolgár miniszterelnök, Nikosz Anasztasziadesz ciprusi elnök, valamint Ludovic Orban román miniszterelnök is bekapcsolódott. A mintegy egyórás tanácskozáson értékelték a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos helyzetet és megállapodtak az egyes intézkedések összehangolásáról.

Elmaradnak a Határtalanul! kirándulások?

A magyar miniszterelnökség nemzetpolitikai államtitkársága nem javasolja a Határtalanul! tanulmányi kirándulások megtartását márciusban a koronavírus-járvány terjedése miatt – mondta Potápi Árpád János nemzetpolitikai államtitkár hétfőn Budapesten. Reményei szerint a május–júniusi programokat már meg lehet tartani. Hozzátette: maximálisan rugalmasak az aláírt szerződéseket tekintve, illetve, hogy a támogatások elköltését át lehessen ütemezni. Megjegyezte: amióta a koronavírussal a Kárpát-medence is érintett, alaposan áttekintették a helyzetet. Kérik, mindenki tájékozódjon mielőtt útnak indul, noha a vírus terjedése a Kárpát-medencei régióban sokkal lassabb. A járvány a testvértelepülési programokat is érintheti, ezeknél is azt javasolják, hogy a márciusi rendezvényeket ne tartsák meg.

„Döntő ponthoz” érkezett a járvány

„Döntő ponthoz” érkezett a COVID-19 koronavírus-járvány, és ezért a kórokozó terjedésének feltartóztatására irányuló erőfeszítések megkettőzésére lenne szükség a világ országai részéről - jelentette ki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója csütörtökön.

„A vírus esetleg világjárvánnyá is válhat” - figyelmeztetett genfi sajtótájékoztatóján edrosz Adhanom Gebrejeszusz. „Most azonban nem a félelemnek van itt az ideje, hanem a fertőzés megelőzését és az életek mentését célzó intézkedéseknek” - tette hozzá.

Zuhan a tőzsde

Meredek, 7 százalékot meghaladó csökkenéssel nyitottak a főbb nyugat-európai részvénypiacok tegnap. A pánikba esett befektetők fejvesztve menekülnek a válságok idején biztos menedéknek számító eszközökbe, hogy ellensúlyozzák a koronavírus-járvány gazdaságra mért csapásának hatásait, miközben az olajárak több mint 30 százalékkal zuhantak annak következményeként, hogy Szaúd-Arábia árháborút indított Oroszország ellen.

A londoni tőzsde fő mutatója, az FTSE-100 index 8,19 százalékos, a frankfurti DAX-index pedig 7,43 százalékos mínuszban indította a kereskedést. Az euróövezeti vállalatok gyűjtőindexei közül az EuroStoxx50 7,69 százalékkal esett a nyitásban.

A világ tőzsdéin hétfőn végigsöprő nagy árfolyamveszteségeket követve jelentős indexcsökkenéssel indult a kereskedés az amerikai értékpapírpiacokon is. New Yorkban a DJIA-30 index 4,96 százalék, a Nasdaq Composite index 7,11 százalék csökkenéssel nyitott hétfőn. Az amerikai tőzsdék nyitásakor az európai tőzsdéken 6-7 százalékos veszteségben jártak a főbb árfolyamindexek, de a vírusjárványban leginkább érintett Olaszország tőzsdéje Milánóban tíz százalékot meghaladó veszteséget szenvedett el.

A hétfői kereskedési napot az ázsiai tőzsdék is nagy indexcsökkenéssel fejezték be, Tokió öt százalékot meghaladó, a sanghaji tőzsde háromszázalékos, a hongkongi piac négy százalék feletti, a tajvani háromszázalékos, a szöuli pedig négy százaléknál nagyobb veszteséggel zárt. A részvények körében az árfolyamcsökkenést az értékőrző befektetési eszközökbe átirányított hatalmas összegek idézték elő. Az arany például az elmúlt hetet tizenegy éve a legnagyobb áremelkedéssel fejezte be, és hétéves csúcsot ért el hétfőn.