Szerdán startol a 24. Alter-Native Marosvásárhelyen

Szerdán startol a 24. Alter-Native Marosvásárhelyen
Bernáth Szilárd Fizetős nap, Visky Ábel Romanian Sunrise, Mészáros Péter Keringő, Roxana Stroe Egy éjszaka Tokorikiben (O noapte în Tokoriki), valamint Cătălin Rotaru és Gabi Virginia Şarga 4:15 PM világvége (4:15 PM sfârşitul lumii) című alkotása is versenyez a 24. Alter-Native Nemzetközi Rövidfilm Fesztiválon, amely szerdán kezdődik és vasárnapig zajlik a marosvásárhelyi Kultúrpalotában. A teljes lista megtalálható az alternativeiff.ro oldalon, amelyből többek között az is kiderül, hogy más román és magyar filmek mellett Bulgáriában, az Egyesült Királyságban, Franciaországban, Oroszországban stb. készült alkotások is bekerültek a programba. Idén összesen 820 filmet neveztek be a fesztiválra, ezek közül állt össze a 47 alkotást tartalmazó versenyszekció.

A szervező Maros megyei MADISZ közleménye szerint a Durst György producer, Radu Vasile Igazság vizuális művész, rendező, Schneider Tibor rendező-operatőr, Marcel Ţintar film- és színházi rendező és Berecki Beáta-Hajnalka filmkritikus, a Marosvásárhelyi Nemzeti Színház marketing-menedzsere alkotta bizottság választotta ki a versenybe került alkotásokat. Ezeket összesen 17 országból nevezték be, és további 5 ország koprodukcióban vett részt az elkészítésükben. Az előzsűri döntése nyomán 27 kisjátékfilmet, 12 animációt, illetve 4-4 dokumentum- és kísérleti filmet nézhet meg idén az Alter-Native  közönsége.

A korábbi éveknél valamivel rövidebb, hozzávetőlegesen 10 órás versenyprogramban a cannes-i és más neves fesztiválok versenyében vetített filmeket is találunk. Ilyen például a Zéró című alkotás, amelyet Ridley Scott és Michael Fassbinder neve fémjelez producerként, főszereplője pedig Ryan Eggold, aki a Feketelista című sorozat egyik jelentős mellékszerepét alakítja. Egy másik érdekesség a Love, Bucsi Réka animációs filmje.

A rövidfilmek mellett izgalmas nagyjátékfilm-kavalkádot is ígérnek a szervezők, a szerdai programot például az ’56-os események előtti tisztelgés jegyében állították össze. Műsorra tűzik Gárdos Péter Szamárköhögés című 1986-os filmjét, amely 1956 októberének utolsó hetébe röpít vissza, és két filmtörténeti különlegességgel is kedveskednek: Fábri Zoltán Hannibál tanár úr című tragikomédiájával – amelyet 2000-ben a magyar filmkritikusok titkos szavazással az évszázad 12 legjobb magyar filmje közé választottak – és Makk Károly Szerelem című költői szépségű művével, minden idők egyik legszebb magyar alkotásával. A film felújított változatát idén újra bemutatták a 69. cannes-i fesztiválon, a Cannes Classics elnevezésű programban, majd a Filmtett Egyesület által szervezett Filmtettfeszten is vetítették.

Szintén első nap vetítik Horváth Lili első nagyjátékfilmjét, A szerdai gyereket, majd csütörtök úgyszólván a zsűritagok napja: ekkor tekinthető meg a Minotaurusz című szerb–magyar koprodukció és Az itt élő lelkek nagy része is – előbbit a szabadkai Tolnai Szabolcs rendezte, utóbbi pedig Igor és Ivan Buharov nevéhez fűződik, mindhárman tagjai a bíráló bizottságnak. További zsűritagok: Piotr Kardas (Lengyelország), az O!PLA lengyel animációs filmfesztivál és az Animációk határok nélkül projekt alapítója és igazgatója, kulturális és művészeti projektek koordinátora; Eliodor Moldovan (Románia), a K’ARTE Egyesület ügyvezető igazgatója, vizuális művészeti projektek és filmes rendezvények koordinátora; Cristi Puiu (Románia) rendező, forgatókönyvíró, producer, a Mandragora filmgyártó cég alapítója.

A tortára hab szombaton kerül: aznap vetítik Fekete Ibolya Anyám és más futóbolondok a családból, Radu Jude Heges szívek (Inimi cicatrizate) és Hajdu Szabolcs Ernelláék Farkaséknál című filmjét is, majd vasárnap Kern András Gondolj rám című munkája zárja a magyar filmek sorát. További részletek – filmekről, versenyről, koncertekről és más kapcsolódó programokról – az alternativeiff.ro oldalon olvashatók.